Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

kingik 

všechny recenze uživatele

"Mám tě ráda jako sůl"....šprch, špruch, šum, šprach (lupání ve zvukové stopě). Komu by se nevybavila v souvislosti s touhle větou tahle notoricky známá pohádka, která se překvapivě jmenuje "Byl jednou jeden král", nikoliv "Sůl nad zlato", na jejíž motivy je natočena. Mně se na prvním místě vybaví neskutečný výkon Vlasty Buriana, který i v pozdějším hereckém věku prokázal, jak dokázal na první pohled slabší roli dát esprit a komický (nikoliv šaškovský) punc. Jistě, nebyl nejmenší problém přehrát Wericha v roli krále, ale Burian to neudělal a učinil z něj rovnocenného hereckého partnera. Ti dva jsou na tomhle filmu to nejlepší. Všechno ostatní kolem na ně nemá, a to je trošku škoda, protože filmu chybí celistvost, a dva kvalitní herecké výkony z něho trčí natolik, že po skončení si vybavím jen tohle a zbytek ani moc ne. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Perfektní pohádka, jedna z nejlepších, výborní herci..= ***** Maličký nedostatek, který ovšem nekazí dojem filmu - Když se Já I. topí v bažině, tak je namočen jenom po pás. Jakmile "najde pevnou půdu pod nohama" tak je jeho oblečení po pás od bahna. Ale v další scéně je od bahna až po krk. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Ja osobne som skor vyrastal na slovenskej rozpravke SOL NAD ZLATO (1982) s Libuskou Safrankovou, ktora ma v Nemecku nazov Solny princ. Mozno ze ju asi castejsie davali v Slovenskej televizii a pred dvadsiatimi rokmi som si ju velmi oblubil, asi aj kvoli tomu, ze bola natocena bez humoru, teda vazne, smutne ale aj trochu mysteriozne. Byl jednou jeden kral je natoceny skor humornejsim stylom, predovsetkym vdaka skvelemu Werichovi alebo aj Burianovi, ale aj tato rozpravka sa mi velmi paci. Takze davam zhodne hodnotenie zo Solou nad zlatom 4 hviezdiky... 07.04.2009 ___ Jan Werich - (Král Já I.) +++ Vlasta Burian - (Atakdále) +++ Milena Dvorská - (Maruška) +++ Irena Kačírková - (Drahomíra) +++ Stella Májóvá - (Zpěvanka) +++ František Černý - (Kuchař) +++ Miloš Kopecký - (Princ Chytrý) +++ Miroslav Horníček - (Princ Krásný) +++ Lubomír Lipský - (Princ Chrabrý) +++ Terezie Brzková - (Stařenka) +++ Hudba: Václav Trojan +++ ()

svik 

všechny recenze uživatele

Hodnotím za 1b..... Nadpohádka, klasika, vzor, nadšení a další pocity se míhají hlavou když si vspomenu na skvělé dílo Bořivoje Zemana kde hlavní roly stvárnil Jan Werich. Jan Werich když už toto samotné jmno vyslovíte řeknete si kurňa to musí stát za podívaní se na to, když už nic jinýho tak máte jistě pocit, že vás Werich nezklamal - je to osobnost samam o sobě a konkrétně v tato pohádka je toho důkazem. Myslím že s postupem času ji lidé pomalu a jistě doceŇují ve všech směrech. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Za prvý nevim, co to je, za druhý mě to uráží aneb samolochtací Vlasta, neodolatelný Fanda na hranicích, trio podivných princů a bába kořenářka v pohádce, ve které se báječně zrecykloval předchozí Werichův monstrprojekt z Rudolfinské Prahy. Musím dodat, že mě velmi baví dobová diskuse kolem pohádek 50. let, kdy je vlastně všechno kromě Krasomily špatně. Například Film a doba se v roce 1957 ptá, zda autorský přístup Jana Wericha měl vůbec právo na transpozici české spisovatelky, která se nemohla bránit? A především, Werich nic nového české flmové pohádce nepřinesl! :D ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • Miroslav Horníček hral princa prvý a posledný krát. Ako tvrdil, túto úlohu nenávidí a podľa neho v nej bol zlý. (dyfur)
  • Král rozťukává vejce o skleničku, jenže místo vejce se rozbije sklenička. Král říká, že vejce je natvrdo a zmáčkne ho, jenže vejce natvrdo není a rozmáčkne se mu v dlani. Úplně stejná věc se stane milionáři Simonidesovi ve filmu Hej-rup! (1934). Obě postavy ztvárnil Jan Werich. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama