Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sůl nad zlato, jak ji z dětství znám já, moje děti a budou ji doufejme znát další a další generace dětí. Asi opravdu nejlepší česká pohádka všech dob. Já si jako dítě fakt myslel, že je moře slaný kvůli tomuhle přihlouplýmu zákonu o soli ! :-) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší česká pohádka s geniální a excelující komickou dvojicí Werich - Burian a tou nejkrásnější princeznou Milenou Dvorskou. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Aneb jak uchopit klasickou pohádku a stvořit klasickou komedii:) No jistě, že to byla především pohádka, ale to přece není to hlavní. Hlavní totiž jsou excelentní výkony pánů Wericha a Buriana. A ohledně princů - když se kdysi (tuším, že v Hovorech H) kdosi žertem tázal pana Horníčka jak to, že zrovna on mohl hrát Sličného Prince, Mistr odpověděl - "A proč ne, když Kopecký hrál chytrýho?" ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ta scéna s Burianem a Brzkovou u soli mi prostě vždcky vžene slzy do očí. BABIČKO, KDE JÁ JSEM TĚ JENOM VIDĚL? TO UŽ JE ALE HODNĚ DÁVNO! Taky že bylo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jedna z oněch kouzelných českých pohádek, jaké už nikdy potom nebyly natočeny. Nádherné kulisy, roztomilé dialogy a půvabná atmosféra, navíc hezoučká tvářička mladé Mileny Dvorské, to se prostě nedá zapomenout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika. Jan Werich, Vlasta Burian, Boženka Němcová...Když už nic jinýho, tak tohle je klasická česká lidovka, která nezestárne ani za tisíc let. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Famózna rozprávka, taká čo nemá na našom území obdoby. Plejáda hereckého obsadenia je sama o sebe neskutočná v skratke Jan Werich - Vlasta Burian - Irena Kačírková - Lubomír Lipský - .... krásne vytvorené kulisy len dolaďujú herecký koncert. ║Návštevnosť Československo 5,914,257 (ako Top.2 v našej histórii)║ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Uzasna pohadka s kouzelnymi vykony Jana Wericha a Vlasty Buriana, jenz zde dostal jednu z mala prilezitosti projevit svuj komedialni um i v povalecne kinematografii. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V případě pohádky Byl jednou jeden král nelze hovořit o filmové adaptaci, ale spíš o werichizaci klasické pohádky Boženy Němcové...která se ovšem povedla na 110 procent. A to se psal hrůzný rok 1954. Je až neuvěřitelné, že tak krásný autorský, byť ,,jen" pohádkový film, natočil Bořivoj Zeman právě v téhle mezní době (každý jiný než pohádkový film by byl nutně dobově schématický...i když něco málo jako nutná úlitba režimu prosáklo i sem - zdegenerovaná šlechta, krále přechytračí prosťačka z podhradí a on se do prosté ženštiny též zamiluje atd.). Ale ono je to vlastně zákonité, že v těch nejhorších časech sahá těžce zkoušený národ po dílech ikony národního obrození, Babička byla brilantně zfilmována za protektorátu i v čase normalizace a v 50. letech nezbylo k úlevě národu než werichizovat klasickou pohádku s lidovými motivy Sůl nad zlato. Je v tom cosi hlubokého z národní historické zkušenosti... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, samotna pohadka sice nejak uchvatna neni, navic jeji stopaz je lehce prestrelena a konec zbytecne protahovanej, ale to, co tuhle pohadku dostava na maximalni hodnoceni, jsou dva herci. Vystupy Wericha a Buriana jsou totiz naprosto dokonaly a neskutecne vtipny. Nebejt jich, jedna se jen o prumer. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Každé dítko ví, že sůl je nad zlato. A velmi pravděpodobně právě díky této pohádce, která je tentokrát servírovaná na werichovském talíři. Prakticky žádná postava není zlá, příběh se odehrává v milém prostředí a to vše je podepřeno brilantními nezapomenutelnými dialogy, z nichž většina je dnes již kultovní. Snad proto je Byl jednou jeden král mou nejoblíbenější pohádkou a asi i nejoblíbenějším českým filmem. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální duo Werich - Burian s překrásnou Milenou Dvorskou. Úchvatná česká pohádka, která i dnes má svoje kouzlo. Pět hvězdiček za kult mezi českými pohádkami. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chce se mi spát. Spát se mi chce. Co se mi chce? Spát. Spát se mi co? Chce. Komu se chce spát? Mně ne. Já neusnu a neusnu." Král Já I. byl roztomilý, sluha Atakdále byl dokonalý, Chrabrý, Chytrý i Krásný princ byli jedineční a princezny mě moc nebavily. Ovšem hlášek tam byla spousta, mouder ještě víc a asi poprvé tam zazněla později zlidovělá věta: Za prvně nevím co to je a za druhý mě to uráží. Já sice na pohádky moc nejsem, ale s touto prvoligovou sestavou se potkávám poměrně pravidelně. Vlastně vždycky, když jsou vánoce a já si přitom dám půlhektarový lívanec. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Faktem je, že odhlédneme-li ten >nutný< , naštěstí však jen lehounký dobově-ideologický nádech, je to vlastně výborná satira a milý, poctivě natočený film. Neřkuli s výborným scénářem a hereckými výkony, kterým ti dnešní upoceně se pitvořící pohádkářští pitomečci nesahají po královský kotníček... Tři a půl hvězdičky jednou jsem tuhle dal, po letech u opětovného vidění zaokrouhleno nahoru... :-) - - - P.S. Co naplat, takovou pohádku holt už dnes nikdo nenatočí, a že právě takové chybí v té současné >postkulturní< magořině jako sůl! ()

Reklama

Reklama