Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Krásné je žít, když máme tak krásnou zem, pod modrou oblohou skřivan jásá a hlásá to všem. Ten kdo má život rád, proč by váhal s námi jít, s veselou písničkou vykročíme, vždyť je pro co žít! Zemanův filmový majstrštyk, který navzdory proklamované ideologii zároveň skvěle funguje jako zdařilé komediální dílo, vyvolávající salvy smíchu především tam, kde to tvůrci původně neplánovali, bych rozhodně neházel do společného pytle se soudobým politickým škvárem, už proto, že Anděl oplývá jakž takž snesitelným budovatelským pathosem i obratnějším druhem humoru. No, to mám rád! Jeden si sebou veze filharmonii a druhej botanickou zahradu! Doba, ve které film vznikal, se musí zákonitě někde projevit, ale domnívám se, že bylo hůř. Vzájemné představování v jídelně, vztah manželů Pavlátových, agilní montér Mašek, violoncellista Vyhlídka, nesympatická kulturní referentka, kolektivní výlet, stavba mateřské školky, písničky na přání. Jaroslav Marvan vystihl věčně nespokojeného revizora Dopravních podniků, který se pyšní nulovou absencí a obzvláště svědomitým přístupem, vykoupeným obecnou nepopularitou, v mistrovských finesách svého hereckého umění, a to tak, že Gustav Anděl dokonce zvítězil v televizní anketě Hrdina filmového úsměvu. Hůl bych nelámal ani nad Růženou Šlemrovou, která je sice zbavena tradičních prvorepublikových propriet, nicméně i v šátku a v nižší společenské kastě dokázala uplatnit svůj ironický nadhled. Anděl zůstává v každém ohledu kontroverzním dílem, v očích dnešních diváků rehabilitován patrně tím, že se s milimetrovou přesností strefuje do základních lidských vlastností. A ty zůstávají neměnné napříč politickými převraty našich moderních dějin. P. S. Podívejte, tak to ste se dopustila hned dvou přestupků! Zaprvé ste měla jet dvacítkou, která jede do Vršovic přímo a za druhé ste přerušila jízdu! – Copak nemůžu přestupovat dvakrát? – Třeba třikrát, když je zapotřebí, ale ne zbytečně! Jak by to vypadalo, kdyby si každej přestupoval kde by chtěl, chodil po návštěvách a po nákupech?! ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jistě, je těžké uvěřit těm šťastným tvářím i přehnaným projevům lásky k práci a vlasti, když v každém druhém interiérovém záběru hledí ze stěny obraz Stalina. Na druhou stranu by bylo trochu laciné odsoudit a odstřelit Anděla jako primitivní agitku, byť jí třeba i je. Takže co zůstane, když člověk odfiltruje onu naivně průhlednou, půl století starou ideovou manipulaci? Pohodová, úsměvná a výrazně pozitivní komedie o napravení starého mrzouta, s několika výbornými herci, několika nezapomenutelnými scénami, občas úsměvnými dialogy a výbornými hláškami, z nichž některé získaly navíc s léty a historickou zkušeností zcela nový rozměr. ()

Reklama

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Letná rekreácia pod patronátom Revolučného Odborového Hnutia (ROH). Bŕŕŕ, humus. Des. Odporný komunistický agitačný film. Všetko pod prísnou kontrolou, samá nechutná politická propaganda, absolutne žiadne súkromie, netrpí sa žiaden individualizmus, kolektívne vymývanie mozgov ešte aj počas dovolenky... Stašné! Ťažko pochopiť ako takýmto spôsobom dokázali ľudia vtedy existovať. Tento film nie je komédia, ale desivé memento doby, kedy tu prísnou, nekompromisnou rukou vládla všemocná Komunistická Strana Československa (KSČ). Vôbec to nie je smiešne, ani zábavné... je to nebezpečný, normalizačný odpad! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Z tech dvou komedii o Andelovi je tahle ta lepsi. Pribeh sice neni nikterak slozitej a vetsinou tu jde jen o to ukazat, jak jsou na sebe vsichni hodny, pomahaj si a maj se fajn, ale vubec to nevadi, protoze tu je postava Jaroslava Marvana, kterej je jako vecne mrzutej Andel naprosto dokonalej. Prave diky nemu a situacim, do kterejch se dostava, je film vtipnej prakticky po celou dobu, cemuz taky napomaha smesna delka 75 minut. Fajn zabava. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Vášnivé milovníky revizorů sice tahle komedie raní na nejcitlivějším místě, blbost všech, kteří pracují o dovolené, je neodpustitelná a školka i venkovská hospoda se pomalu staly vyhynulým druhem budov, ale zůstává skvělý příběh, jehož základní schematické rozvržení postav a vztahů se dá kreativně dále recyklovat (viz "hory" již od Fr.Vlčka) bez ztráty hvězdičky. Navíc výstižně zachycuje podobu tehdejší rekreace v různých aspektech bez ohledu na znaménko, které tomu divák přisoudí. Filmařsky bez výtek odvyprávěná klasika, která se nemá za co stydět ani v dobovém evropském kontextu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • „Když bude pršet, děti mohou do hospody, je tam velký sál,“ říká předsedkyně MNV (Anna Kadeřábková). Montér (Josef Pehr) odpovídá: „Copak děti patří ho hospody?“ Ale objekt, ve kterém je školka, nese na fasádě paradoxně velký nápis „Hostinec“. (sator)
  • Natáčanie plánovaného tretieho voľného pokračovania Andel u moře sa malo uskutočniť v bývalej Juhoslávii. Nevie sa, či jeho nerealizovanie bolo spôsobené tým, že Juhoslávia sa časom odklonila od Sovietskeho zväzu a tým by už natáčanie nebolo realizované v spriatelenej krajine, alebo to tým, že bolo len tajným prianím režiséra a nemalo reálny podklad. (dyfur)
  • Scény v hotelu byly natočeny ve studiu, což je patrné díky kulisám stromů, patrných v oknech. (M.B)

Reklama

Reklama