Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Cival 

všechny recenze uživatele

Vtipná pohodová pohádka, která mi narozdíl od jiných donekonečna omílaných děl neleze na nervy. Ba naopak - vždycky si ji rád vychutnám a s Jirkou Kornem zapěji... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tahle v podstatě klasická pohádka o Honzovi Chytrém je ozvláštněna Jiřím Kornem, který není vůbec tak špatný a koncem, který jsem přivítal. Já bych tu princeznu taky nechtěl :-) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stará, ale velmi povedená pohádka. Je v ní ještě něco, co odděluje pohádky starší a skvělé od novějších nudnějších.... Zajímalo by mě, z jakých důvodů byl Jirka Korn předabován. V českých končinách mi to přijde jako docela velká rarita, ale současně musím uznat, že hlas Michala Pavlaty nemá chybu a Honza je s ním dokonalý. Je škoda, že zrovna hloupý Honza, jedna z nejklasičtějších pohádek, je poměrně podceňovaným filmem, přes jeho velké kvality. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oldřich Kautský, Bořivoj Zeman .. První filmová role zpěváka Jiřího Korna za doprovodu zkušeného hereckého ansáblu dopadla velice dobře! Dnes už klasická a skutečně výtečná a zábavná pohádka o "hloupém" Honzovi od Bořivoje Zemana. I při nedávné repríze jsem se už po několikáté dobře pobavil.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem měl kdysi rád a Valerie Kaplanová mi připadala jako Smrtka krásně děsivá. No a dnes... asi jsem příliš otrlý, ale vše se mi jeví jako nuda. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Velmi vtipná a zábavná pohádka o chytrém Honzovi, kterého ztvárnil nezapomenutelný Jirka Korn. Za zmínku určitě stojí i role Josefa Kemra a Nadi Konvalinkové. Jedna z těch klasických pohádek, kterou můžu vidět stále...... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jestli některou z pohádek z jejich zlatého období v našich končinách fakt nemám rád, je to tahle. A Honza z Kornu a Tupé je toho jen jednou z příčin, celý ten svět je mi strašně nesympatický, stejně jako u většiny nových pohádek mu prostě nevěřím. Moc umělý, moc nesympatický. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak a teď aspoň vidíš, Jirko, že ještě těžší, než zvolit MISS Moskva, je rozesmát nafoukanou slepici, nedej bože princeznu.. Dnes Honza málem králem, zítra Troškovy ušišlané báchorky aneb Poctivá sekyrková od Vitany s jemnými kousky rzi plovoucími na povrchu - kuchařky a kuchaři s fantazií tomu klidně mohou říkat mletá červená paprika.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Příliš pitomá pohádka, kde se dějí náhodné, opravdu hloupé věci, objevují se prakticky nikam nevedoucí odbočky (i když zrovna v takové scéně si zaskotačila jediná opravdu charismatická, pamětihodná postava filmu v podání Valerie Kaplanové) a co hůř, téměř žádný z herců není sympatický. Ale jako taková úplná jednohubka na výplň Vánoc... proč ne. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tato pohádka je víc než zdrávo poznamenána dobou svého vzniku. Záměr představit a jaksi nově, moderně objevit tradičního českého pohádkového hrdinu je chvályhodný. Méně zdařilý je už scénář a své slabší dny si tentokrát vybrala i režie. Tak trochu do suterénu tím zahnala i herce, z nichž relativně nejvíce zaujme tehdy začínající Naďa Konvalinková a nejpříjemnější překvapení filmu Jiří Korn. Ostatní jaksi nemají co hrát; platí stejně tak o Marii Glázrové jako o Filipovském či Kemrovi. Pohádce hodně škodí i schizoidní psychologie Honzovy postavy: z jedné strany se proslulý hlupák prezentuje jako nečekaně nápaditý až vychytralý protivník, který se dostává do kontrastu sám se sebou jako naivkou a přitroubelínem v čadě scén (nejvíc to platí o závěrečných sekvencích filmu, v nichž Honza s velkorysostí ne zcela svéprávného jedince trousí mince ve velkém). Ne zcela pochopitelné je i pojetí jednostrunně kňouravé princezny Jorgy Kotrbové. Celek budí dojem odbyté nebo nedokončené režisérské práce ve střižně. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Svítí, svítí slunce na hlavou, nad hlavou. Svítí až háj se zelenááá. Tak túto pesničku mám v hlave už asi desať rokov ! A vôbec mi to nevadí. Prefíkaný Honza, trucujúca princezná, krásna dedinčanka, zlá baba-kosa, protivný bubeník spravilí pre mňa z tejto pohádky klasiku, ktorá sa mi ešte stále neomrzela. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Poslední z nepohádkových pohádek Bořivoje Zemana se musí jedno nechat, prototyp Českého Honzy trefila dokonale. Má vtip, nápad, skvěle obsazené vedlejší role a u mě rozhodně patří k pohádkovému nadprůměru. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jirka Korn je ve své roli neskutečně příjemný a nedokáži si nikoho jiného v té roli představit. Nadě Konvalinkové to za mlada velice slušelo a z vychrtlé Valérie Kaplanové jde opravdu strach. Bořivoj Zeman se k pohádce po letech vrátil a předvedl nám opět v čem byl tolik dobrý. Škoda jen té neuvěřitelné ospalosti v polovině. 85%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je princeznu si zasloužit a jiná věc je rozhodnout se, jestli si jí opravdu zasloužíte. A Honza se rozhodl tak, jak se rozhodl, protože Honza, navzdory zažitému klišé, není hloupý. Sekyrkovou polévku vnímám jako předchůdkyni homeopatické holubí polévky. Ta se vaří tak, že vezmete hrnec, na který padl stín holuba .... ()

Reklama

Reklama