Reklama

Reklama

Pilot: boj o přežití

  • Rusko The Pilot. A Battle for Survival (více)

VOD (1)

Nikolaj je válečný pilot, se svým letadlem se snaží snižovat počty nacistických letounů a také zametat cestu pozemním silám. Ovšem je sestřelen a v lesích musí bojovat o holý život. Je na pokraji sil a kromě Němců musí zdolat i hladové vlky. S velmi vážnými zraněními ho najde místní usedlík, který ho vezme domů a nechá ho ošetřit felčarem. V patách jsou Nikolajovi nacistické jednotky v čele s jejich velitelem. Ten si vzal vypátrání uprchlého pilota za vlastní cíl. U usedlíka ho nenajde, ale dá si dvě a dvě dohromady a jeho skrýš prokoukne. Naštěstí se podaří Nikolaje vypravit na cestu dál. Jednotky je ale nakonec vypátrají a Nikolaj velitele v nestřeženém okamžiku zastřelí. Pak se díky felčarovi dostane až do nemocnice. Má oboustranný zápal plic, mnoho zranění a také přijde o obě nohy. Nevzdává se a cvičí, dobře se stravuje a snaží se dostat do kondice i s protézami. Chce znovu létat a nic mu nesmí stát v cestě. Létání mu ale stejně zamítnou. Kdo to kdy viděl? Letce s protézami. Přitom v Anglii právě takový pilot létá a je to hvězda. Nikolaj se snaží dostat povolení lékaře. Všichni se mu smějí. Najde proto otce felčara, který mu zachránil život. Ten by snad mohl pomoci... (TV Prima)

(více)

Recenze (45)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak, sice jsem se stále nebyl schopen dokopat k podívání se na A jitra jsou zde tichá, původního filmu (který jsem viděl kdysi v dětství) či remaku, ale dostal se mi do rukou jiný film od režiséra remaku, tak jsem do toho skočil rovnýma nohama. Ehm. Vlastně i tenhle film v základu přebírá dějovou linku jiného filmu, a to slavného Příběhu opravdového člověka, už z roku 1948. A nutno říct, že vzdor době, která oba filmy odděluje, a neskonalému pokroku v technice, jsem nucen říct, že starý film s mladým Bondarčukem je lepší. Na Pilota se sice kouká docela dobře, ale vzdor silnému tématu, prostředí a kvalitní technické stránce je to z velké části tak nějak odehrané a odtočené na jistotu, bez jakéhokoli většího dopadu. Ne vysloveně odbyté, pár scén v lese nebo učení se chodit na protézách jsou dobré momenty, ale dalo se z toho dostat daleko víc než jen standardní gerojská story s ne příliš věrohodnými bojovými scénami. Nakonec nejemotivnější jsou závěrečné titulky s poctou skutečným letcům, kteří přišli o nohy a přesto se vrátili do služby. Za tři dávám především z úcty k nim. P. S. Koutek vojensko technického hnidopicha. Il-2 typ 3 se začal používat až někdy v březnu 1942, takže na začátku filmu někdy v prosinci 1941 je to anachronismus. Sice se už dřív objevovaly letouny v polních podmínkách dovybavené zadním střelištěm, ale tohle je jasná sériová podoba. Zadní kulomet pak vypadá spíš jako DŠK než jako UBT (ale nechce se mi to detailněji zkoumat). Německé tanky na začátku jsou asi T-55 trochu upravené do podoby Pzkpfw IV. Přešel bych to u lepšího filmu, tady to zkritizuju. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od několika modernějších, a opravdu v pohodě válečných filmů ze Sajuzu zde pokulhává spousta věcí. Sice je to rádoby efektní, ale úvodní útok na tankovou kolonu u Moskvy s ne příliš podařenými PZ IV F2 či co to mělo být...to byla tragédie. A ta snaha střílet hlavním laufem na Sturmovik... No, to sice občas asi skutečně mohlo probíhat, jakkoliv s jediným historicky zaznamenaným úspěchem, ale tedy....V takovémhle filmu to bohužel "sedí"  Rozhodl jsem se však přetrpět, a koukat dál. No, a ze Sturmovika se prej dá udělat i stíhačka xD Jediné co bylo taknějak zajimavější, byla survival část a českoslovenští ovčáci v roli vlků.  To jo. Filmu bych dal dvě hvězdičky, třetí hvězdička je za titulky, respektive seznam Hrdinů Sovětského svazu, kteří opravdu létali s takovými zraněními dál, a jimž měl být film jako pocta určen. To sice úplně nevyšlo, ale tu třetí hvězdičku pro všechny pilotní Hrdiny Sovětského svazu za burácení fantastické Авиамарш a temné Государственный гимн СССР nakonec dávám, jakkoliv jsem antikomunista. Salut! *** a 50%. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Prosinec 1941, Severozápadní fronta. Německá tanková kolona se pohybuje směrem k Moskvě. Během mise k zastavení nepřátelského postupu je sestřelen IL-2 Nikolaje Komleva (Petr Fjodorov). Komlevovi se podaří nouzově přistát se svým letadlem na odlehlé lesní mýtině. Přežije, je ale daleko od svého území. Čeká ho neúprosná zkouška těžké fyzické a psychické odolnosti. Po boji s hladem a extrémním chladem, vyhýbání se smečkám vlků a oddílům nacistických vojáků se zraněný Komlev konečně dostává zpět do bezpečí. Tam však čelí další výzvě, která ze všech nejvíce mění jeho život. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Nechápem prečo má tento Ruský film angl. názov a nie Ljotčik. Sklamanie, jednak námetovo kópia známeho Príbeh ozajstného človeka o leteckom ese Meresievovi a čo je horšie p. režisér si zobral aj šablónu sovietskych filmov.  Mám smolu, keď sa vo vojenských filmoch objaví  inak sympatický Pjotr Fjodorov nedopadne to dobre. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Ted mam nesmirny odpor k cemukoliv ruskemu a pokladam za zazrak, ze jsem ten film dokoukal a ze jsem se do nej vlastne vubec pustil. Asi za to muze hlad po valecnych filmech. Film byl dobry, respektive vyborny tech trinact dni pilota, co se snazil zachranit sam v divocine. S prichodem do "civilizace" uz to zacalo pajdat a cesky dabing tomu vyrazne pritizil. A cim se blizil konec, tim vic tvurci ztraceli hlavu a tocili cim dal mene uveritelny sceny. A rusky patos. Takze 2,5, tady za prvni pulku se priklonim ke trem. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Režisér venoval veľkú pozornosť vierohodnosti a autentickosti diania na veľkom plátne. Z tohto dôvodu sa nakrúcania zúčastnili skutoční Nemci, pre hercov použili minimum špeciálnych efektov a makeupu. (Arsenal83)
  • Režisér filmu Davleťarov priznal, že ani jeden natáčací deň sa nedal nazvať jednoduchým. Najťažšie ale bolo nakrúcanie s vlkmi. Tieto zvieratá sa nedajú vytrénovať, takže bolo mimoriadne ťažké prinútiť ich, aby boli tam, kde to filmový štáb potreboval a vrčali, keď to bolo potrebné. (Arsenal83)
  • V čase 28:09, kdy jeden německý pěšák střílí na útočící letadla, je použit zrcadlově otočený záběr. Jde to poznat z toho, že voják natahuje levou rukou páku závěru na levé straně. (Globus_Jirka)

Reklama

Reklama