Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka všech českých pohádek o pyšné princezně Krasomile, která odmítla vzít si za muže krále Miroslava. Ten si to však nenechal líbit a v přestrojení za zahradníka se dostal do služby na její zámek. Pomocí práce a lásky napravil princezninu pýchu, nejdřív však pro ni vypěstoval zpívající květinu. A to nebylo v Půlnočním království jen tak – díky proradným rádcům král zakázal v celé své zemi zpívat. Než se vše v dobré obrátilo, museli Král Miroslav s princeznou Krasomilou uprchnout ze zámku, cestou se skrývat u prostých lidí, a tím se princezně otevřely ještě více věci, o kterých neměla dosud ani tušení… Tato půvabná filmová pohádka režiséra Bořivoje Zemana lámala rekordy v návštěvnosti a doposud se bez jejího uvedení neobešly snad žádné Vánoce. Jeho uvedení však potěší v kteroukoli roční dobu. Princeznu Krasomilu si zahrála mladá Alena Vránová, v době natáčení a prvního uvedení filmu se však skutečně jmenovala ještě Kohoutová. (TV Prima)

(více)

Diskuze

LexMurphy

LexMurphy (hodnocení, recenze)

Práca ako zmysel života nie je vynález komunistov. Bolo to tu už dávno predtým. Takže nechápem, čo tu niektorí melú za sračky o komunistickej agitke. Práve v tom je táto rozprávka hodnotná, že ukazuje mladým, ako pomocou cieľavedomej činnosti "práci", môžeme dosiahnúť to, po čom túžime. Ale to sa dosť blbo vysvetľuje súčasným, násťročným zmrdom, ktorí by sa najradšej celý život zabávali, trtkali a fetovali.

Josko

Josko (hodnocení, recenze)

etien303

Nikde nikdo, kromě vás a snad nějakých workoholiků, netvrdil, že smyslem života je práce. Ale je to v této oblasti vesmíru činnost rozhodně nezbytná k dosažení důstojných podmínek k přežití. Vedle toho existuje také cesta parazitismu, ale to zpravidla nebývá hostitelům dvakrát příjemné a čas od času dochází ke katarzi, během níž se nahromaděné napětí plynoucí z protichůdných zájmů uvolňuje. Za komunistů, ale není to jejich patent, se propagovala úcta k práci. Ke každé práci, ať cestáře nebo inženýra. Nikoli práce jako smysl života, ale prostředek k nabytí smyslu. Práce přitom nemusí být jen nutné zlo, ale může být i naplňující, umožňující seberealizaci člověka. Avšak stěží taková práce, která je rozvrstvená na pracovníka, drába a pána, jejíž plody sklízí ponejvíce pán, kosti odhazuje drábovi a na oběma výše jmenovanými pohrdaného pracovníka zbyde jen to nejnezbytnější k přežití, aby mohl dál živit parazity. Já osobně pracuji rád, dokážu se do práce zakousnout tak, že ztrácím pojem o čase a umím se těšit z výsledku. Spolehlivě ale ve mně toto vše zabije pozice, kdy se na mě živí a hlasitě při tom mlaská hejno parazitů. To já opravdu velmi nerad.

Haniczka

Haniczka (hodnocení, recenze)

 Je škoda, že naše filmové instituce z nějaké divného důvodu brání kolorizaci této nejslavnější pohádky. Sám režisér Zeman v témže roce natočil barevný film Dovolená s Andělem a vůbec nechápu, proč pro tak krásnou pohádku zvolil čb. Byla to chyba jako kráva. A další chyba je ji neokolorovat. Obě verze budou existovat a ať si každý vybere...

Haniczka

Haniczka (hodnocení, recenze)

Hawaj

Myslíš uboze barevný film jako byl Jan Žižka, Jan Hus, Proti všem nebo Švejk? To tě přijde jako barvy na prd? Nevim. Já osobně jsem pro to, aby se Tato pohádka kolorovala, nevidím v tom jediný důvod, proč to neudělat. Starou verzi klidně můžou vysílat také a která televize si bude chtít odvysílat barevnou, bude mít možnost. Vsadím se, že lidi nakonec upřednostní tu barevnou, protože je to přirozenější a hezčí.

na příspěvěk reagoval Hawaj

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

etien303

Zařid si život tak aby si měl tolik peněz že nemusíš pracovat. Po několika letech pohody a užívání si ti začne hrabat a skončíš u cvokaře. Nejlepším řešením aby ti přestalo hrabat je začít pracovat, chodit normálně do práce a najít si zpět rytmus života. Čili i práce je jedním ze smyslů života. Btw za komančů jsem strávil čtvrt století života.

joemax

joemax (hodnocení, recenze)

Schválně jsem se na to místo zaměřil po přečtení Chyb ve filmu. Vypadá to, že princezna si mouku z obličeje utírá do pytlů protože jí mizí postupně, ne najednou. Takže žádná chyba :)

etien303

etien303 (hodnocení, recenze)

Za komunistov sa ľuďom tvrdilo, že zmyslom života je práca. Zaviedli aj nový pozdrav - "Česť práci", na školách a inde sa často spievala "Pieseň práce", práca a oslava práce. A ten kult práce výrazne vsunuli aj do tohto filmu. (Spoiler: Obuvník dokonca dostane nakoniec aj výprask za to, že nepracuje. Čo presne zodpovedalo vtedajšej politike, kto za komunistov nepracoval, bol potrestaný, šiel do vezenia.)  Tú komunistickú propagandu do filmu nastrkali dosť výrazne, ale inak, keď sa toto snažím ignorovať, tak po ostatných stránkach je tento film celkom pekný, podľa mňa.

 

Zmyslom života však nie je práca. Zmyslom života je láska. Prinášať na svet lásku

na příspěvěk reagoval Hawaj, Josko

M.B

M.B (hodnocení, recenze)

Jedna z nejznámějších českých pohádek všech dob.

robert8

robert8 (hodnocení, recenze)

Pohádka měla být původně natočena na barevný materiál, ale komouši řekli, že to nebude nic moc, aby si to zasloužilo barvu. Tehdy byl barevný film podstatně dražší než černobílý, tak si ho šetřily na uvědomělí, propagandistický sračky.

tomasul

tomasul (hodnocení, recenze)

94 minut? TV verze a orig. DVD - necelých 88 minut, by mě zajímalo, co tam chybí - upoutávky z ČT nebo reklamy z Novy/Primy?

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

Nádherná pohádka, ale mladočeši a voliči pomateného šlechtice jsou pochopitelně jiného názoru!

Lelíček

Lelíček (hodnocení, recenze)

Myslím,že černobílá tomu filmu sluší víc,než barevná...ale to je jen můj názor.

Pierre700

Pierre700 (hodnocení, recenze)

Skutočne krásna, len škoda že tam natlačili tu vtedajšiu komunisticku politiku - zmyslom života je páca. Nebyt toho je to je to priam dokonalá nádhera.

Abaka001

Abaka001 (hodnocení, recenze)

Bez téhle pohádky si neumím představit  Vánoce. Krásná pohádka, krásné prostředí. Prosě nádhara.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

dolin1 ? Další magor, že si nedáte pokej a za vším něco hledáte:-)

dolin1

dolin1 (hodnocení, recenze)

No jen pěkně naštve, jak je v pohádce skrytá agitace minulého režimu - z toho se dělá silně na zvracení. Podobně jako u "Byl jednou jeden král" nebo "Císařův pekař/Pekařův císař". Nedá se na to koukat.

Susinnon

Susinnon (hodnocení, recenze)

jedna z mojich srdcovocievnych záležitostí :) Rozvíjej se poupátko som sa učila hrať na gitare ako prvú :D

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

Nasli,nanesli tak to je klasika.Myslim ze je to top nejkrasnejsich pohadek.Znovu musim pozvednout mistra St Neumanna ktary zahral krale na jednicku.Ani mne nevadi ze neni baravna,snad bych ji jako baravnou ani nechtel.

Teres

Teres (hodnocení, recenze)

Eodeon:Asi jo,ale já sem četla že komunisté nechtěli plýtvat barevbným filmem tak to Zeman musel točit na černobílý.Musel také hodně předělávat scénář,no jo komunisté a padesátá léta........

ondrech

ondrech (hodnocení, recenze)

určitě je to nezapomenutelná pohádka, klasický sortiment štědrého dne:)

Teres

Teres (hodnocení, recenze)

som:Já bych taky spíš brala barevnou,no nic ale je stejně hezká.

Související novinky

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama