Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka všech českých pohádek o pyšné princezně Krasomile, která odmítla vzít si za muže krále Miroslava. Ten si to však nenechal líbit a v přestrojení za zahradníka se dostal do služby na její zámek. Pomocí práce a lásky napravil princezninu pýchu, nejdřív však pro ni vypěstoval zpívající květinu. A to nebylo v Půlnočním království jen tak – díky proradným rádcům král zakázal v celé své zemi zpívat. Než se vše v dobré obrátilo, museli Král Miroslav s princeznou Krasomilou uprchnout ze zámku, cestou se skrývat u prostých lidí, a tím se princezně otevřely ještě více věci, o kterých neměla dosud ani tušení… Tato půvabná filmová pohádka režiséra Bořivoje Zemana lámala rekordy v návštěvnosti a doposud se bez jejího uvedení neobešly snad žádné Vánoce. Jeho uvedení však potěší v kteroukoli roční dobu. Princeznu Krasomilu si zahrála mladá Alena Vránová, v době natáčení a prvního uvedení filmu se však skutečně jmenovala ještě Kohoutová. (TV Prima)

(více)

Recenze (462)

Katzenklo 

všechny recenze uživatele

"Pamatuj, ševče - nad nikoho se nepovyšuj a před nikým se neponižuj!" Této krásné a zábavné pohádce neubrala na kvalitě ani obligátní očividná a téměř všudypřítomná komunistická propaganda ("Pracujte pilně a budete se mít dobře!"); všechny postavy od milostivé chůvy po královské (z)rádce jsou neodolatelné. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Snad vůbec nejhezčí česká pohádka, jakou znám. Fantastické herecké obsazení, roztomile napsaný scénář, no a navíc krásná a legendární písnička "Rozvíjej se poupátko". Pokud je tenhle film v televizi a já nemám nic na práci, neodolám a dívám se, znovu a znovu, viděl jsem ji snad již dvacetkrát, ale zatím mě neomrzela. ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Opět další pohádková klasika. Skvělý herci , skvělé hlášky (Našli mí radcové?) a hlavně nádherný zámek Hluboká. Plný počet dostává jelikož se král jmenuje stejně jako já (Miroslav :-) ). Kdysi jsem tak pár měsiců se hlásil i do telefonu :D ! Je to přes 50 let a dnešní pohádky vypadají i nyní jako kopie Made In China. Nablískané, plno věcí na víc , ale vždy se rozpadnou anebo vás bude po nich bolet nějaká část těla. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Já vím, že to ve své dobĕ bylo takřka zjevení. Určitě se povedla lépe než třeba "Princezna se zlatou hvězdou na čele". Ale já měl vždycky problém s pohádkami, ve kterých nebylo alespoň trochu přítomno nějaké to nadpřirozeno. A jedna zpívající kytka tenhle v podstatě civilně angažovaný příběh nezachrání. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

50. roky a ich prekrásny príbeh s krásnou premenou a ideálnymi myšlienkami a ideálnym životom založeným na skutočných hodnotách. Pôvodne som danú rozprávku nemal až tak rád, ale postupom času jej musím to hodnotenie proste zdvihnúť. Hudba a naša Krasomila proste fantázia. Na tento náš historický bombónik ťažko hľadám slová, ale proste som si ho užil, má posolstvá, myšlienky, poučenia, je o láske a premene na dobro. Lahôdka pre uši, oči a nás celých. Bravó, Fantázia, Áno. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (59)

  • Při souboji krále Miroslava (Vladimír Ráž) ve mlýně s vojáky si lze všimnout, že při druhém souboji voják sám od sebe skočí do pytle, aniž by jej do něj jako v ostatních případech Miroslav nastrčil. (ricky4)
  • Pohádka byla poprvé vysílána v televizi až 13 let po natočení. (M.B)

Související novinky

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama