Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (507)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka se zpěvem a pohyby, mající připomínat něco jako tanec. O nedorozumění a zmatcích při svatebních námluvách. Vrchovatě se povedl vtip, hravé doplňky, výprava a herecké výkony herců. Osobně mám jistý problém s ústřední dvojicí. Ale rozumím tomu, že z marketingového hlediska šlo o vynikající tah. A tak mladá a půvabná Helena a ušatý prcek Václav zpívají, hopsají a dobírají se navzájem. Vynikající postavou je král Dobromysl (skvělý Bohuš Záhorský), hledající často protichůdná řešení a cesty ze vzniklého problému. A generálové Ypsilon (skvělý Darek Vostřel) a Iks (skvělý Josef Kemr), nalézající způsob svého destruktivního sebevyjádření. Z dalších postav: druhý král Jindřich (Jaroslav Marvan), laskavý a uctivý francouzský kat (František Dibarbora), a vrchní obveselovatel Kokoška z Kokořína (Oldřich Dědek). A tak pro většinu diváků zůstává tento film příjemným odreagováním a nostalgickou vzpomínkou na šťastné dětství. Pro mě hravou a humornou zábavou. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro mě česká pohádka číslo dvě. Neckář skutečně uměl hrát, Vondráčkové to zamlada fakt slušelo a oba opravdu uměli dobře zpívat...Navíc písničky, které tady oba nazpívali, jsou bez pochyby to nejlepší co v české pohádce kdy zaznělo. Celému příběhu hrozně pomáhá jeho lehce moderní stylizace, se kterou souvisí jistá ironie, kdy si tohle dílko dělá tak trochu legraci samo ze sebe a z žánru pohádek vůbec. Konečně vysoko do nebes divácké zábavy tuhle pohádku-nepohádku vynášejí oba králové a oba nakutí spiklenci-rádci, které nezapomenutelně ztvárnili pánové Vostřel a Kemr. "Nepřítel obětuje levé křídlo. Co uděláme my?" - "Obětujeme pravé křídlo?" "Chyba! My obětujeme obě křídla!" - válečná strategie hodná obdivu... 90% ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak to já se připojuji k těm, kterým se tato pohádka líbí. Patří k mým nejoblíbenějším a to nejen díky Vondráčkové (kterou sice už od jisté doby nemusím, ovšem to je spíš spojené s posledními roky, protože coby zpěvačka je skvělá) a Vaškovi Neckářovi, ale hlavně kvůli chytlavým písním. Jasně našlo by se tu několik nedostatků a chyb, ale na ty já v těchhle klasikách kašlu. V mém případě funguje hlavně nostalgie a vzpomínky na dětská léta… ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála českých pohádek, která není říznutá marxismem-leninismem. A vyjadřuje český monarchistický mýtus - král ze své podstaty nemůže být špatný, jen už má svá léta, to jen ti rádcové pořád chtějí válku, ale co děti dorostou, musí se klidit. Celý film je idylický, konflikt je vlastně mimo záběr, protože na té naší české vesnici (království) se všichni známe a chodíme do stejné hospody. A takzůstává příjemná hravost filmu kořeněná hláškami. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Na Apríla něco nevážného. Tahle potrhlá pohádka se mi líbila už v dětství, byť jsem vůbec nechápal všechny ty dobové společensko-politické narážky, a líbí se mi i nyní, jsouc pro mne jakousi esencí slunné tváře československých let šedesátých. Ta lehkost, hravost a barevnost formy; nevážnost, ironie a poťouchlost obsahu, který však zas není jen nezávazná sranda; instinktivní samo sebe karikující plebejství; líbivost a zpěvnost popových písniček a pacifismus. Tak nějak mi připadá, že je tam ta doba zachována se všemi svými nadějemi i iluzemi. A k tomu ten efekt nostalgie, kdy zde Neckář není dojemný lidský tvor, ale jonák schopný střihnout si roznožku, Vondráčková není zatrpklá sudička (zde od slova souditi se), ale veselé a švarné děvče, a Marvan, Záhorský, Vostřel, Zázvorková…… jsou ještě naživu a plní vtipu. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • V čase 00:02:30 je při jízdě v kočáru za levým princovým ramenem přibližně na dvě vteřiny jasně vidět dopravní značka ''pozor dvojitá zatáčka'', kterou filmaři zapomněli odstranit. (zuppa)
  • Oba hlavní protagonisté pohádky Václav Neckář a Helena Vondráčková se měli spolu sejít před kamerou už o pár let dříve, a to v oscarovém snímku Ostře sledované vlaky (1966). Helena tehdy však i přes úspěšné absolvování kamerových zkoušek z obsazení vypadla, a to protože svou výškou převyšovala Neckáře, což se nelíbilo režisérovi Jiřímu Menzelovi. (Lynette)
  • Poté, co princ (Václav Neckář) nerozesmál princeznu a stráž ho odvedla do žaláře, řekne princezna (Helena Vondráčková) ruské slovo "ničego" ve smyslu že už další vystoupení videt nechce. (zapl)

Reklama

Reklama