Vizuálně experimentující film, prolínající dávné rytiny do filmového obrazu, zasadil Karel Zeman do vichrů třicetileté války. Protagonisty učinil čerstvého odvedence a jeho na válečných polích zkušenějšího kamaráda, kteří pak spolu táhnou do dalších bojů i milostných dobrodružství. Dva kamarádi táhnou společně po bojištích třicetileté války. Píše se rok 1625. Oráče Petra odvedli k vojsku přímo od jeho pluhu. Matěj byl už značně ostřílený voják... Náhoda ty dva spojila, a tak společně táhnou slavnými i těmi zapomenutými bojišti třicetileté války v osobitém zpracování kouzelníka filmového plátna Karla Zemana. (oficiální text distributora)
Přestože jsem velký obdivovatel Zemanových filmů, zde vyjímečně nedávám nejvyšší ohodnocení. Jako trikový kouzelník Zeman opět neselhává, jako vypravěč bohužel ano. Film se ve druhé půli těžce vleče a se slzou v oku nutno přiznat, že nudí. Ale i tak je to náramná ukázka Mistrovy fantazie.
Na první pohled na mě Bláznova kronika působí jako první pokus Karla Zemana proniknout do všech jeho kouzel, která v budoucnu hojně využije ve svých nejlepších filmech. O to víc mě překvapilo, že kronika není ani zdaleka žádným debutem a to mě zamrzelo. Působí totiž nakousnutě a ne tolik komplexně jako jiné snímku českého génia. Je to škoda, protože chvílemi je film vyšperkovaný do posledního detailu, aby následně chvíli nudil a divák jen a jen čekal. Naštěstí je tu velmi dobré obsazení, které film žene společně s triky a nápady autora k slušným 4*.
Scénář: Zeman a Pavel Juráček. Méně známý ale opět znamenitý Zeman, svým způsobem pozoruhodný dobrodružný filmový opus z bojišť třicetileté války, krásně odvyprávěný panem Smolíkem, zfilmovaný opět velmi osobitě, stylizované výtvarné pojetí (podobně jako jeho jeho starší i novější filmový bratříčci), nezaměnitelný rukopis všech Zemanových filmů, na první pohled od ostatních tak odlišný..Ano, po čase, svým pomalejším tempem trochu nudil ale to by vzhledem k jinak báječné trikové práci a výtečnému obrazu nevadilo..Nechápu až do teď jeho televizní opomíjení-podceňování, když všude ve světě sklidil mezinárodní uznání.
I když se v obrazových orgiích maličko utápí příběh, nelze "Bláznovu kroniku" než chválit. Třicetiletá válka podaná s lehkostí, vtipem a satirou (převlékání kabátů, oboustanné prapory). Petr Kostka mi velice připomínal Fanfána Tulipána (není divu že si jej paní Blanka Nováková vybrala k nadabování Gérarda Philippa), Miroslav Holub možná v životní roli a ty ženské, ach, ty ženské (Emília Vášáryová, Valentina Thielová, Olga Schoberová) jsou všechny k sežrání. Už to zní jako klišé, ale Karel Zeman byl génius a obzvláště v tomto filmu je vidět, čím se jeho velký obdivovatel Terry Gilliam inspiroval (nepřehlédnutelná podoba stylů zdejších malůvek a Montypythonovských animací). 85%.
Zemanova exkurze do třicetileté války mohla dopadnout lépe. Vizuální stránce filmu není co vytknout, například bitva, v níž je jedna armáda rozmetána je udělaná vtipně a lepšího efektu by se nedocílilo snad ani zdesetinásobení rozpočtu. Ze začátku má film našlápnuto na skvělý historický film, na takového staršího českého Barryho Lyndona, jenomže pak děj ustrne v bodě, kolem kterého pořád přešlapuje ze strany na stranu, jen ne vpřed. A tak film přestává bavit a nudí až do konce. Ještěže ná Zeman zásobuje těmi svými trikovými kouzly, na které se dá dívat dostatečně dlouho, až do samého závěru.
Spíše 90%. Na úvod musím poznamenat že INFo k filmu které je výše je zcela scestné.Podstatou příběhu je násilné naverbování mladého sedláka do armády někdy z dob mušketýrských válek 16 - 17 století. Po tom co při srážce dvou nepřátelských vojsk přějije jen náš mladý hrdina spolu ze starým vojákem, vyloupí tábor jedné ze zmasakrovaných armád. V drahých šatech s povozem naloženým kořistí prchají pryč. Ale jsou zajati nepřátelskou hlídkou. Drahé oblečení a poklady jež si vezli sebou svedou věznitele k doměnce že mají co dělat s zámožným markrabětem a jeho nochshledem. Odvezou je do opevněného hradua jednají s nimi v závyslosti na tom jak se vyvíjí boj zněpřátelených armád. Když to vypadá že má navrch vojsko které patří podle věznitelů na stranu našeho falešného markraběte, pečují o ně jako o největší pány a naopak.
Vizualní stránka je opět úchvatná. Klasické zemanovské komponování miniatur s živími herci a práce s kouřem. Potěší další výrazná role nosáče Karla Effy. Záporem je přílišné opakování jednoduchých scémat děje. V kontextu jiné Zemanovy hrané tvorby (verneovek) o něco slabší dílo. Jinak opět jeden z vrcholů československé poválečné kinematografie.
Bláznova kronika možná nemá tak výrazný příběh jako třeba Vynález zkázy a není tak výtvarně propracovaná jako Baron Prášil, ale osobně k ní mám bližší vztah, protože pojednává o době, o kterou jsem se vždycky víc zajímal a pojednává o ní s velkou dávkou nadhledu typickou právě pro dílo Karla Zemana. Třicetiletou válku zprostředkovává divákům s nepřehlédnutelnou ironií. Prodejný šlechtic, který mění své pány stejně snadno, jako se korouhvička na jeho sídle otáčí po větru, má na svém štítě napsáno "Věrnost je moje cnost". Žoldnéř vymění své pány po svém zajetí pouhým převlečením kabátu a instruktáž nováčkovi ohledně vojenské kořisti, která za žádných okolností není zlodějinou - tyhle a řada dalších scén mi utkvěly v paměti a přispěly k tomu, že na Bláznovu kroniku se vždycky s chutí podívám. K úspěchu filmu přispělo silné obsazení v čele s Petrem Kostkou a Miroslavem Holubem. Celkový dojem: 90 %.
Takove to bylo nejake podivne podprumenre - cekal jsem neco vic, jako v jinych Zemanech - sice vyborne kulisy a prostredky, ale ten pribeh... ;[ i kdyz se za nim da hlavni myslenka vypozorovat za prvnich 10 minut a potom uz je to porad dokola... pekne ale nudil jsem se
Karel Zeman nám názorně ukazuje až jak levně lze natočit film. Viděl jsem pouze 20 min, během kterých jsem měl šanci vidět, jak namísto deště někdo kropí konví před kamerou a že se od 60. let venkovní mikrofon nezměnil.
Mám velmi rád filmy Karla Zemana, jsou originální a podmanivé. Bláznova kronika se mi ale zdá trochu unylejší, pomalejší utahanější, těžko se mi hledá správný výraz. Není to prostě to nejlepší. Ale pořád velmi dobré.
Vždyť to bylo skoro jak nějakej českej Fanfán tulipán, akorát obohaceno o vychytané výtvarné prvky. Akorát v tom ději jsem měl celkem zmatek, protože historie není moje silná stránka a nějakej Mansfeld vůbec nevím, kdo byl. Měl jsem z toho teda jenom to, že tam byl sedlák, kterej byl mezi dvěma znepřátelenejma stranama a to je tak všechno. A škoda toho useklýho konce.
Fantasta Karel Zeman mě tady přeci jenom trošičku zklamal. Zhruba do poloviny je to bomba se všim všudy, ale pak jako by se to celý nějak unavilo a film začne nepříjemně nudit. Jinak musim samozřejmě vypíchnout Zemanovu obvyklou špičkovou trikovou práci...to je něco neuvěřitelnýho..