Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Karel Zeman, J.A. Novotný .. Bezkonkurenčně nejlepší hraný film Karla Zemana. Zajímavý nápad putování několika chlapců za poznáním do pravěku, kdy chronologicky, avšak pozpátku cestují až k pradávnému moři, kde se zrodil život na Zemi. Stěžejní je ovšem mistrovská animace tehdejší fauny. Dávná zvířata jsou jako živá a na tehdejší dobu se jednalo určitě o dech beroucí podívanou. Tímto archaickým kouzlem se dá poctivě kochat i dnes. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Naprostá senzace! A to i současnou optikou. V dětství (společně se Soubojem Titánů) moje neochvějná jednička, v dospělosti klasika, které se musí klanět i Jurský park, když vezmeme v potaz dobu vzniku a možnosti Karla Zemana, respektive Spielberga, jenž film za 38 let, trochu po svém (a výborně) - napodobil. Když malý Jirka zamává mamutovi, dávno už sedím mezi těmi kluky v jejich lodičce a královsky se bavím. Jeden z těch unikátních případů, kdy představivost a fantazie tvůrce, vydá za nejmodernější programy a počítače. Pro mě osobně nejoblíbenější snímek pana Zemana a možná nejlépe zpracovaný československý film všech dob. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl strasne davno este vo vtedajsej Ceskoslovenskej televizii a nikdy nezabudnem na scenu, kde hlavni hrdinovia liezli po chrbate mrtveho Stegosaurusa, ktoreho pouzil aj Spielberg v druhej casti JURSKEHO PARKU (1997) na zaciatku, kde ohrozoval zivot Julianne Moore s ostrymi bodakmi na chvoste. Aj dnes obdivujem triky, animaciu a nadherne farby, ktore su na rok 1955 proste uzasne a vobec sa necudujem, ze si v Amerike divaci mysleli, ze je to ich americky film :-) 09.06.2009 ____ Vladimír Bejval - (Jirka) +++ Petr Herrmann - (Toník) +++ Josef Lukáš - (Petr) +++ Zdeněk Husták - (Jenda) +++ Hudba: Emil František Burian, Vlastimil Pinkas +++ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Excelentní mistrovský kus Karla Zemana. S pomocí (na svou dobu) geniálních triků, velice jednoduchých Barrandovských kulis, čtyř kluků, jedné loďky a překrásných kreseb Zdeňka Buriana natočil dílo, které ve své době ve svém žánru položilo na lopatky Hollywood. Prostě nestárnoucí klasika, která se líbí nejen dětem a pamětníkům, ale nachází si stále nové diváky. A doufejme, že ještě dlouho nacházet bude. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších chlapeckých dobrodružných filmů světové kinematografie. Divukrásný filmový svět Karla Zemana se silným didaktických základem konstruovaný na bázi fantastiky románů Julese Vernea (ne náhodou jsou ostatní Zemanovy filmy adaptacemi právě verneovek). Ne Cesta do středu Země, ale cesta proti proudu času (symbolicky ztvárněného coby řeka, jak obvykle zjednodušeně chápeme chronologii historického času) je syžetem Zemanovy metaforické cesty do pravěku. Ve své době nevídané trikové scény (kombinování technik vícenásobných expozic, čímž Karel Zeman propojil hraný film s animovanou složkou filmu), dnes krásně nostalgické ohlédnutí na jeden z vrcholů československé kinematografie a zároveň na osvícenecko-budovatelský koncept nekonečných možností lidského rodu, který sice právě nosí červené pionýrské šátky, ale to je asi tak jediná dobová kotva, neboť Zemanovy snímky zůstaly dodnes silně nadčasové. Cestu do pravěku jsem zbožňoval jako kluk, radostně jsem se k ní vracel coby dospělý a zřejmě se k ní budou vracet i moje děti... Nádherný film... PS: Až neuvěřitelně dnes zní fakt, že po pár letech od svého natočení byla dokonce Cesta do pravěku s menšími úpravami vysílána ve Spojených státech a zaznamenala obrovský divácký ohlas. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • V jedné z variant „gaučových scén“ v úvodních titulcích seriálu Simpsonovi (od r. 1989) prochází Homer celou evolucí. V období pravěku se pak také mihne scéna soupeřících dinosaurů – připomínajících stegosaura a ceratosaura –, která je velmi podobná slavné scéně z Cesty do pravěku, a to do jisté míry i hudebně. (Merenre)
  • Výjezd z jeskyně na začátku filmu se točil na zamrzlém rybníku v Jindřichově Hradci, následné scény v obrovských ledových krách zase na přehradě Souš v severních Čechách, kde pyrotechnici rozbili po vypuštění led výbušninami. Exteriéry filmu byly dále natáčeny v meandrech řeky Moravy u Bzence v přírodní rezervaci Osypané břehy. (Karlas)

Reklama

Reklama