Reklama

Reklama

Dobrodružství námořníka Sindibáda

Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1971, 14 min

Obsahy(1)

Sindibád žil poklidně v domě svého otce, ale tenkrát když vítr přinesl vůni moře, nechal se zlákat k dobrodružné plavbě. Uprostřed širého moře však nepřipraveným námořníkům došly veškeré zásoby. Jedinému Sindibádovi se podařilo ulovit rybu, ale kvůli svému dobráctví jí propustil. Ryba mu na oplátku daruje překrásný perlový náhrdelník. Když už hrdina začíná svého činu litovat, objeví se na obzoru země. Záhy se však ukáže, že se jedná o obří velrybu, která zde po celé věky odpočívala. Rozlícené zvíře rozmetá loď a Sindibádovi druzi utonou. Našeho hrdinu by čekal stejný osud, kdyby se na scéně znovu neobjevila propuštěná ryba, která jej vysadí na pevnině. Sindibád je již stižen takovým hladem, že neváhá v nejbližším městě vyměnit drahocenný náhrdelník za čerstvý bochník chleba. Ale osud si s ním nepěkně zahraje ještě jedenkrát. Ten samý den je vyloupena sultánova pokladnice a náš hrdina je hlavním podezřelým. Díky duchapřítomnosti sultána a především jeho dcery je však po právu propuštěn a stává se sultánovým hostem a společníkem princezny. (J.Connor)

(více)

Recenze (15)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Klasika Karla Zemana animovaného. Dokonale orientálně magické. Skvělý zážitek pro všechny generace. Nezapomenutelné. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Karel Zeman patril ku tým umelcom, ktorý mi už v rannom veku rozvíjali fantáziu a formovali filmový vkus. "Dobrodružstvá námorníka Sindibáda" ma doslova očarili. Vizuálne nádherne spracované, výborne nazvučené, dokonalý Jan Tříska. Toto je prvý, úvodný diel o odvážnom moreplavcovi. O tom ako opustil svoju rodnú zem a vydal sa na cesty, ktoré ho dovedú k nečakaným, napínavým dobrodružstvám. Začína sa Sindibádov príbeh. **** ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Celá série o Sindibádovi je jen předzvěst dalších geniálních, už celovečerních, mistrových, animovaných filmů - Čarodějova učně a Honzíka a Mařenky. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

vynikajúce! karel zeman patril k najlepším tvorcom nielen hraných, ale i animovaných filmov (ktoré boli skorej určené dospelým ako deťom) a sindibád je toho dôkazom. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tak dlouho jsem hledal Zemanovy krátké filmy o Sindibádových cestách, až mi jeden zdejší uživatel prozradil, že jsou všechny hezky poskládané v celovečerním filmu Pohádky tisíce a jedné noci. Věřím, že začátkem sedmdesátých let patřily příběhy k tomu lepšímu, co se tehdy natočilo, ale dnešníma očima to na mě působilo celé staromódně - jak animačně, tak i svým hudebním doprovodem. Dokonce i obsahově mi to přišlo takové neslané nemastné a ve své podstatě jsou Sindibádovi neuvěřitelné příběhy velmi podobné příběhům barona Prášila, jen víc působí pohádkově a chybí nadsázka. Mám obavy, že dnešním dětem se to tolik líbit nebude a nepochopí poetiku s jakou to bylo tehdy zamýšleno. Nezavrhuji a snad mě za moje hodnocení neukamenujete, protože zdejší vysoké hodnocení je určitě založené na nostalgických vzpomínkách starších diváků. Mě tento cyklus v dětství nějak minul - možná tím, že filmy byly v trezoru kvůli útěku Jana Třísky do zahraničí. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Klidně bychom to mohli nazvat takovým "otvírákem". Sindibád je chlapec k pohledání, který ovšem nemá až tak úplně promyšlenou svoji výpravu za neznámem. No řekněte, když už jedu někam za dobrodružstvím, tak si s sebou přece vezmu mraky jídla, píti a taky kotel vlasců, háčků a návnady, abych pak nemusel používat místo háčku cizí čepici :o). To, jak Sultát sprostí hrdinu viny bych asi zrovna duchapřítomností nenazýval, spíš bych řekl, že Sultán není úplně blbej jak pytel koledy :o). Jo a ještě jedna věc mě pobavila a to, že když se Sindibád dostane na pevnou zem, tak prohlásí: "Ne, na moře mě už nikdo nikdy nedostane". No a za pár minut už v tom zase "plave". ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Takového Zemana mám nejradši,po průměrném filmu Na kometě se vrhl na animaci a svou pověst napravil a opět předvedl jako má fantazii a talentu na rozdávání i v pokročilém věku. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Prvá epizóda vzrušujúceho rozprávkového dobrodružstva, kde je Sindibád na nekonečnej, strastiplnej plavbe neustále na pokraji smrti. Keď už sa zdá, že je zachránený, vysnívaný rajský ostrov sa odrazu zmení na obrovskú zúrivú rybu (výborná scéna). Viac potom vo všeobecnom komentári k celovečernému filmu Pohádky tisíce a jedné noci (1974). ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Pěkná animace, pěkné výtvarné zpracování, ale je to příliš popisné. Děj sice není špatný, ale přišel mi takový plochý. *** Ve zkratce: Rybička ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Zeman byl génius. Tenhle filmeček jsem viděl jako malý dítě a pamatuju si ho dodnes. Proč ho dneska nedávaj v televizi je mi záhadou. Krměj nás sračkama a takovéto filmy naším dětem nepustěj. Jan Tříska byl perfektní a dodnes když slyším jméno Sindibád mám ho spojen s jeho hlasem. Úžasný krátký animovaný film a první díl Sindibádových dobrodružství. Všechny filmy o dobrodružství námořníka Sindibáda jsou shrnuty do filmu "Pohádky tisíce a jedné noci". ()

Reklama

Reklama