Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jedna z povedených adaptací Julesa Verna českým filmovým géniem Karlem Zemanem, podpořena plejádou herců staré české školy. Pozitivum Zemanovi interpretace je v zachování ducha napětí a očekávání z tajemného a neznámého, což bylo vždy vlastní Verneovým románům. Vzhledem k technologickému pokroku civilizace to byl úkol nelehký. Všeobecná znalost vesmíru byla u průměrného člověka ve 20. století nebo dokonce v jeho druhé polovině o hodně dál. „Vědecká“ složka se tak mohla stát složkou pohádkovou a politicko-sociologiká složka složkou dějovou. V celkovém vyznění se tyto dvě části krásně spojily. Přidání romantické linky oproti knize nijak neodsuzuji. Film se stal poživatelnější pro širší spektrum diváků a ve výsledku mu to neublížilo. Magda Vašáryová se stala pěknou dekorativní složkou a zjemněním čistě testosteronové záležitosti. Obsahově lze dílo hodnotit jako velmi trefnou karikaturu společnosti, která je zobrazena absurdním vytvářením konfliktu boje o hodnoty pro život nepodstatné. 74% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Na vždy vypiplaný a nestárnoucí styl Karla Zemana se zde klade ještě větší důraz než obvykle a jednoduše je veliká radost se na film dívat. A nemohl jsem se zbavit dojmu, že je dějová kostra značně nadsazené, ironizující a úmyslně zavádějící, a tak mě potěšilo, když mi dal závěr za pravdu. Ale minimálně ještě jednou musím zmínit ten propracovaný Zemanův fikční svět, který mě pokaždé ohromí. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Kvalitu filmu skutečně oceníte teprve potom, co se seznámíte s románem Julese Verna. Ta kniha se mu nepovedla, je nudná, nezáživná a "okořeněna" typickou tehdejší nenávistnou karikaturou žida. Zeman na podstavě Vernova nápadu vytvořil oslnivé satirické nadčasové leporelo, které se zdá na první pohled anarchistické, ale pobaví i po vícero shlédnutích. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Mimo jiné moc hezká poklona panu Alfonsu Muchovi (a hezky po Zemanovsku) a trošku úšklebek(hezky po Zemanovsku) nad celou tou Belle Belle Epochou co zas tak moc belle nebyla (Drayfus by mohl vyprávět...)a poetiky a snů tak elegantně podaných, jak to snad už nikdo jiný než pan Zeman takhle neuměl (a neumí). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Pánové, jsme trosečníci vesmíru..."  Futuristická vize Julesa Verneho v artovém zpracování z československé dílny... Je téměř faktem (a hodně smutným), že pokud konec světa nebude prokazatelně reálnou, blížící se udalostí, nikdy nenastane na celém světě trvalý mír a klid. Zatímco jiné Verneovky o ukradené vzducholodi, cestě raketou na měsíc nebo ponorce hluboko pod mořem zpracovávají příběhy, které jsou už dnes díky pokroku vědy a techniky reálné, příběh o srážce Země s jinou planetou zůstává (díky bohu...) stále v rovině sci-fi, stejně jako setkání lidi se zachovalými druhy dinosaurů mimo naší planety. ... ,,Kdeže jste říkal, že se objevil ten váš Skot, pane poručíku? ...  Při mé nedávné reprize komplet šesti hraných filmů Karla Zemana jsem si s odstupem času užil nejvíc právě . "Kometa" obsahuje vše zajímavého a kvalitního z předchozích Zemanových filmů, v jejichž stínu stojí, ale s výjimkou odkazu na Cestu do pravěku při krátkém cestování časem je vyloženě nevykrádá. Kouzelné animanované kulisy, nádherná hra s vizuálem i zvukem, groteskně narežírované akční scény... třeba hrající orchestr na poli po divokém přistání obyvatelů na kometu. ...a ve velkém přítomnost dinosaurů!! ... ,,Planeta má asi předhistorickou faunu. Jste si opravdu jist, že to jsou bylinožravci?" To prosím dinousary v čs. filmu víc než 20 let před Jurským parkem. Ať už šlo v jejich případech o zvětšené postavičky nebo ryze umělé animace, jejich náhlý zjev na mě poprvé zapůsobil taky téměř haluciogénně, jako na filmové hrdiny. Způsob likvidace dinosaurů pomocí bouchání hrnců, protože ,,střelba jim připomíná hřmení a toho se ne nebojí, ale řinčení hrnců ano, neboť to je doba železná a ta je vyděsila...", mě taky dostal!! ,,Není to volovina, co děláme?" / ,,Který rozkaz není volovina?" Skvělá rozlučka mistra Zemana na počátku normalizace s jedinečnou tvorbou, která patří v rámci československé kinematografie k tomu nejoriginálnějšímu. 100% ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Snímek byl natočen na motivy románu francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu „Podivuhodné cesty“. (Ded@M@tes)
  • Na film bolo vyčlenených 7 050 000 československých korún. Ale film sa podarilo natočiť za 6 947 085,79 Kčs čím ušetrili Barrandovu 102 914,21 Kčs, za čo dostal celý štáb písomnú pochvalu od vtedajšieho ministra kultúry. (Raccoon.city)
  • Pre film bola dohodnutá ešte aj medzinárodná spolupráca so zahraničným partnerom pre natáčanie niektorých scén pri mori vo Francúzsku, táto spolupráca však bola vzhľadom k časovej tiesni, do ktorej sa výroba filmu dostala, zrušená. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama