Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

tahit 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy od Karla Zemana, vracím se tím do světa Julesa Verna. Je to svět dětských a správně klukovských let, ve kterém se cítím moc dobře. A to hlavní na filmu je poetika dobrodružství, které nepostrádá humor a lyriku fantazie. Také v roli krásné Angeliky u mne zabodovala dobře, tehdy moc hezká Magda Vašáryová. Pro film ji objevil pražský režisér František Vláčil. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jedna z povedených adaptací Julesa Verna českým filmovým géniem Karlem Zemanem, podpořena plejádou herců staré české školy. Pozitivum Zemanovi interpretace je v zachování ducha napětí a očekávání z tajemného a neznámého, což bylo vždy vlastní Verneovým románům. Vzhledem k technologickému pokroku civilizace to byl úkol nelehký. Všeobecná znalost vesmíru byla u průměrného člověka ve 20. století nebo dokonce v jeho druhé polovině o hodně dál. „Vědecká“ složka se tak mohla stát složkou pohádkovou a politicko-sociologiká složka složkou dějovou. V celkovém vyznění se tyto dvě části krásně spojily. Přidání romantické linky oproti knize nijak neodsuzuji. Film se stal poživatelnější pro širší spektrum diváků a ve výsledku mu to neublížilo. Magda Vašáryová se stala pěknou dekorativní složkou a zjemněním čistě testosteronové záležitosti. Obsahově lze dílo hodnotit jako velmi trefnou karikaturu společnosti, která je zobrazena absurdním vytvářením konfliktu boje o hodnoty pro život nepodstatné. 74% ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Méně známější než předtím shlédnutý Vynález zkázy, ale přesto mi byl milejší. Už kvůli tomu, že zde jsem se zbavil hlavní slabiny Vynálezu zkázy - dějové linky. Zdejším příběhem jsem se prokousával mnohem lépe, ale když to porovnám s jinými filmy, které jsem viděl, není to až tak úplně ono. Ale i tak musím změnit svůj původní názor - Vernova díla nejsou až tak špatná, jak se mi včera zdálo. Herecké výkony mě přišly výraznější, hlavně díky přítomnosti Františka Filipovského. Ale zase budu muset zazpívat už jedenkrát slyšenou píseň. I zde se mi potvrdilo, že Zemanovy filmy výrazně táhnou triky a výtvarné umění, které z dnešního hlediska je sice překonáno, ale působí na duši mileji než třeba dnešní pomůcky. Navíc se mi mimo výše zmíněného líbí i jeho fantazírování - už to tu v komentářích jednou je, ale při sledování filmu, kdy jsem ještě zdejší recenze nečetl, mě to napadlo také - Karel Zeman je českým ekvivalentem Terry Gilliama. I když, tohle jednoho z našich nejlepších režisérů docela degraduje, každý člověk má svůj osobitý styl. Na závěr asi jen tolik, triky zase vytáhly hodnocení o jednu hvězdu, tentokrát je to na samotných pět hvězd, ale nejen to, vytáhly i samotného režiséra i do mé nejlepší desítky (původně jsem si ale dal podmínku, že předtím shlédnu min. tři filmy). ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Výpravá podívaná - radost pohledět. Vtipný trikový snímek Karla Zemana, kterého jsem se v mládí dokonce bál, je i dnes v době pokleslých amerických digitálně-trikových filmů žánrovou klasikou. Když vezmete v úvahu, s jakými prostředky Zeman svůj trikový film natáčel, pak nezbývá než smeknout klobouk. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Príbeh sa aj napriek stopáži celkom vleče, ale rovnako je to film, ktorý dokáže svojím vizuálom a pôvabnou Magdou niekoľko krát vyraziť dych. Zeman patril určite k tým vizuálnejším režisérom, čo je v rámci doby a politickej situácie pomerne rarita. Využitie farebných filtrov, animácie a prostoduchého herectva Emila Horvátha ml. tvorí filmu komplexnosti( až na toho Horvátha), kde aj na malom poli a s malým množstvom postáv môžme hovoriť o premyslenom a niekoľko vrstvovom svete. Na kométe je síce v mnohom nelogický, ale určite pôsobivý film. Na Cestu do Praveku to ale v rámci akejsi rozprávkovosti a premyslenosti nemá. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Dinosauři, kteří jsou ve filmu vidět, vypadají jako: Apatosaurus, Tyranosaurus, Rhamphorhynchus, Dimetrodon, Styracosaurus a Pteranodon. (Jan.Kanak)
  • Na film bolo vyčlenených 7 050 000 československých korún. Ale film sa podarilo natočiť za 6 947 085,79 Kčs čím ušetrili Barrandovu 102 914,21 Kčs, za čo dostal celý štáb písomnú pochvalu od vtedajšieho ministra kultúry. (Raccoon.city)
  • Karel Zeman sa inšpiroval pri výtvarnom spracovaní rytinami Edouarda Rioua a Léona Benetta, ktorými bola ilustrovaná pôvodná verzia Verneových románov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama