Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Film získal několik mezinárodních ocenění: Cenu CIDALC a Medaili Biennále na přehlídce filmů pro děti v Benátkách 1970, Velkou cenu poroty na MFF pro děti a mládež v Teheránu 1972 a Cenu za zvláštní efekty na festivalu fantastického filmu v Paříži 1973. (Locksley)
  • Dinosauři, kteří jsou ve filmu vidět, vypadají jako: Apatosaurus, Tyranosaurus, Rhamphorhynchus, Dimetrodon, Styracosaurus a Pteranodon. (Jan.Kanak)
  • Ve filmu není vysvětleno, jak se na kometu dostali dinosauři. Možná se kometa přiblížila k Zemi už dříve a nabrala je při prvním doteku. Také je možné, že se dinosauři na kometě vyvinuli evolučně, ale v tom případě by měli mimozemský původ. Ve filmu jsou také nepřímo zmíněni mimozemšťané. Když se totiž kometa přiblíží k Marsu, podívá se Hector Servadac (Emil Horváth ml.) do dalekohledu a říká: „Zdá se, že je tam civilizace vybudovaná rukama rozumných bytostí.“ Dalším filmem Karla Zemana, kde se vyskytují mimozemšťané (tentokrát ovšem ne skuteční), je Baron Prášil (1961), kde právě Baron Prášil a jeho přátelé považují kosmonauta Toníka za Měsíčňana. Zajímavé je, že jedním z možných Toníkových domovů je zmíněn právě Mars. (Jan.Kanak)
  • Aby před normalizátory utajili, že spoluautorem scénáře filmu je tehdy režimem pronásledovaný Jan Procházka, kolonku scénář v titulcích filmu vynechali. (raininface)
  • Původní název filmu byl Archa pana Servadaca. (raininface)
  • Snímek byl natočen na motivy románu francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu „Podivuhodné cesty“. (Ded@M@tes)
  • Na film bolo vyčlenených 7 050 000 československých korún. Ale film sa podarilo natočiť za 6 947 085,79 Kčs čím ušetrili Barrandovu 102 914,21 Kčs, za čo dostal celý štáb písomnú pochvalu od vtedajšieho ministra kultúry. (Raccoon.city)
  • Pre film bola dohodnutá ešte aj medzinárodná spolupráca so zahraničným partnerom pre natáčanie niektorých scén pri mori vo Francúzsku, táto spolupráca však bola vzhľadom k časovej tiesni, do ktorej sa výroba filmu dostala, zrušená. (Raccoon.city)
  • Karel Zeman sa inšpiroval pri výtvarnom spracovaní rytinami Edouarda Rioua a Léona Benetta, ktorými bola ilustrovaná pôvodná verzia Verneových románov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama