Reklama

Reklama

Pan Prokouk v pokušení

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Loutkový
Československo, 1947, 7 min

Obsahy(1)

Pan Prokouk si staví dům. Práce mu jde dobře od ruky, dokud nepodlehne alkoholu. Přestane pracovat a stavba zaroste plevelem. Když pan Prokouk vystřízliví, zastydí se nad svým pokleskem a znovu se dává odhodlaně do práce. Alkohol pak rezolutně odmítá. (Karlos80)

Recenze (13)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Cihla, malta, cihla, malta, cihla, panáček, malta, cihla, panáček, malta, lahvinka, cihla, lahvinka, lahvinka, soudeček - takhle se domek nestaví, milé děti. Pracovník musí být střízlivý, což je hezká idea, nudná moralita a velké sci-fi. Já jsem totiž střízlivého zedníka ještě nepotkal, ani jsem o něm neslyšel a přesto se vesele kolauduje, takže nač kritizovat něco, v čem je náš národ skutečně silný. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Stavbári mali problémy s alkoholom evidentne od prvotopospolnej spoločnosti...milé, úprimné, pekne spracované... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Děti sice naprosto nemohli tušit co dokáže alkohol, ale byly jistě z příběhu tak vystrašené že z nich v budoucnu byli jistě jen abstinenti... ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Panu Nešporovi se musí tento film velice líbit. A můj latentní alkoholizmus dostává na hýždě :)) Pokušení je obrovské a člověk musí mít stejně jako u cigaret a drog Velkou Vůli a nebo se musí vsadit :) A pokud pokušení podlehne, ten vsazený, mohl by sázku splnit, protože jinak to hodně vypovídá o charakteru) ()

masr 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh o alkoholu a pokušení, svým poněkud starosvětsky vypadajícím poselstvím pravděpodobně dobřě konvenoval s dobou budování nové obce, státu (1947, že). Ale vůbec to nevadí, lehká naivita doby je přebita krásným zpodobněním přitažlivosti alkoholu - a především zpodobněním toho, jak chlast dokáže měnit vidění reality. Moc hezké, mělo by se promítat na setkáních alkoholiků. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Pan Prokouk se nám pěkně vybarvuje, milé děti, má totiž docela vážný problém. Je těžký alkoholik! Na začátku filmu se z toho snaží dostat prací na stavbě, ale samozřejmě se musí dostavit  delirium tremens, ve kterém má halucinace díky náhlému přerušení užívání alkoholu a to samozřejmě nemůže sám vydržet, aby se nenapil. Když se totálně zliská, má zase halucinace v opilosti a divoké sny. Film končí nerealisticky, protože z tak těžké závislosti by se sám bez lékařské pomoci a medikamentů, nedostal. Pokud nevěříte stačí si vyhledat na wikipedii heslo "delirium tremens". Na druhém filmu o panu Prokoukovi je vidět vývoj Karla Zemana, je tam víc nápadů a lépe technicky zvládnutá animace. Výborná práce! ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

K filmu jsem se dostal úplně náhodou, protože je to bonus DVD Cesta do pravěku. Krátké a výstižené vyprávění o démonu zvaném alkohol. Příběh o velké vůli a odhodlání zbavit se závislosti, poté co člověk zjistí, jaký zničující vliv na něj alkohol má. Kéž by v reálném byli lidé tak úspěšní jako pan Prokouk. ()

Reklama

Reklama