Reklama

Reklama

Věčný žid

všechny plakáty
Německá říše, 1940, 62 min

Režie:

Fritz Hippler

Scénář:

Eberhard Taubert

Kamera:

Erich Stoll

Hrají:

Harry Giese (a.z.), Rosa Luxemburg (a.z.), Max Reinhardt (a.z.), Rosa Valetti (a.z.), Curt Bois (a.z.), Charlie Chaplin (a.z.), Albert Einstein (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Produkce pověstného filmu „Der Ewige Jude“ je dnes zakázána a tento film může být promítán pouze za splnění předem stanovených podmínek. Film Věčný Žid je jedním z názorných prostředků, na kterých lze demonstrovat přípravu holocaustu nacistickým režimem. Protože tento film má silný propagandistický obsah, může být uváděn pouze na uzavřených vědeckých seminářích a musí být doprovázen vysvětlujícím komentářem. V Německu se toto omezení týká asi 40 filmů vzniklých v období 1933 – 1945. Režisér Fritz Hippler označil tento film po skončení války jako „Negaci všeho lidského a humánního“. Při jeho premiéře dne 28. 11. 1940 hovořil však v této souvislosti o „symfonii odporu a hrůzy“.

Věčný Žid je druhem štvavé propagandy proti příslušníkům židovského národa, který nebyl jiným filmem nikdy překonán. Je považován historiky jako část propagandistické přípravy na tzv. řešení židovské otázky. Velký podíl na vzniku tohoto filmu měl ministr propagandy Joseph Goebbels, který v říjnu 1939 nařídil zhotovit tento antisemitský propagandistický film.

Der ewige Jude se v období Třetí říše promítal ve dvou verzích: 1. verzi pro dospělé, 2. verzi pro děti (byla promítána od 16 hodin a neobsahovala scény rituálního podřezávání dobytka). Taktika snahy o „odlidštění“ nepřítele: „znázornění lidí, kteří už nejsou lidmi, nýbrž zvířata nebo obtížní hmyz, který může být a musí být zničen.“ (Hans Jürgen Brandt)

Peter Bucher označuje tento film jako „osvětový film, s jehož pomocí měly být připraveny a provedeny plánované deportace.“ Film sám sebe nazývá dokumentárním, o dokumentární film se ale nejedná, nýbrž pouze o krajně tendenční kompilaci, která byla vytvořena z různých materiálů:

1. Filmový materiál z polských ghett, který byl pořízen v říjnu 1939 – zobrazení chudoby panující v lidmi přeplněných ghettech
2. Prosionistické filmové záběry z Palestiny, které ale byly použity v jejich protikladném smyslu
3. Ukázky z hraných filmů (Německo, USA), původní komentář se stal objektem manipulace
4. Trikové záběry – které měly znázornit diasporu Židů
5. Fotografie – z archivu Institutu pro studium židovské otázky (4daPeace)

(více)

Recenze (143)

MarekT odpad!

všechny recenze uživatele

Výjimečně budu stručný a přímočarý - ze všech propagandistických filmů libovolného zbarvení je tento svou demagogií a nesmyslnými argumenty jednoznačně nejodpudivější, až jsem jen postrádal komparaci zde obžalovaných s mimozemšťany. S velkým odstupem, nenahlížeje na působnost těchto ideologií ve své době, si říkám - Židé jsou také z masa, kostí a krve jako každý jiný, tak nač takové myšlenky? O jejich pestré kultuře, ať už v minulosti, nebo teď, nemluvě. Jedenáct z desíti cinefilů navíc zaznemá nechutné zneužití Langova "M", mj. obracející původní filosofii snímku naruby. (Shlédnuto útržkovitě v rámci školní výuky.) 0% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poučení o tom, co to znamená "účelový výklad" a kam až se Gobineauova teze rozvinula. Fiktivní dokument v té nejšílenější podobě, jedno z mistrovských děl manipulátorství...pořád je to horší než vylíčení otrlého abwehráka Oskara Schindlera jako dobrotivého tatíčka židovských intelektuálů, ale o kolik? ()

Reklama

anderson

všechny recenze uživatele

TENTO KOMENTÁR vznikol ako reakcia na niekdajší komentár užívateľa s nickom Pohrobek. Vzhľadom na to, že Pohrobek svoj komentár pozmenil do relatívne neutrálnej podoby, prosím ho aby vyslovené invektívy nevzťahoval na svoju osobu a bral ich iba ako smutný historický fakt. (29.9.2006) ----------------- Jedna poviedka z filmu THE TWILIGHT ZONE je o rasistovi, ktorý zakúsi všetky príkoria podobných predsudkov a peripetií. Nie sme bohužiaľ vo filme ale v realite, kde sa lišiacky komentár užívateľa s nickom Pohrobek bude brať "iba" ako kontroverzný a "iný", dokonca ako inšpirácia na "širšiu diskusiu". Istá skupina tunajších návštevníkov ho dokonca môže pod vplyvom akéhosi "intelektuálneho poblúznenia" obhajovať. Ja to ale poviem asi takto: práve takto nenápadne postupne bujnie fašizmus, extrémizmus, xenofóbia a podobné "svetonázory". No a ty môj milý Pohrobek, aj keby si prečítal všetky knihy sveta, a videl všetky klasické filmy, si len obyčajný primitívny rasista. A nie som ani žid, ani černoch, ani aziat ani iná - podľa teba "menejcenná menšina" (nie nepovedal si to priamo, ale snáď si nemyslíš, že tvoje "komentáre" sú nepochopiteľné). Apropo celkom rád by som poznal tvoj názor na dokument " HITLER, STALIN A JÁ" prípadne na film CHOĎ A POZERAJ SA, možno by si mi pomocou svojho prenikavého intelektu dokázal objasniť aj "sfalšovanie" holokaustu. No a pre užívateľov, ktorým vadí môj urážlivý a osobný tón zakomponovaný práve sem: Film komentovať nebudem, nakoľko niečo podobné za film nepovažujem. Je to len desivý artefakt doby, ktorá by sa už nikdy nemala opakovať. Napriek tomu sa na mnohých miestach sveta legálne deje dodnes. (30.3.2006) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejvýstižnější komentář zde wader; "V čr raději bez komentáře. Nechci dostat 20 let". Člověk neví jestli to myslel ironicky, a nebo zcela vážně, každopádně něco natom je. Protože jak se dnes člověk jen trochu otře o Žida, smrdí to pomalu paragrafem, dopracovali to až tak daleko, že se dnes pomalu normální člověk bojí vyslovit jen slovo Žid. Dnes na webu ostatně najdete spoustu zajmavých informací, jak to s tou II. světovou válkou, a dokonce i se samotným nacistickým Německem a Hitlerem bylo, nic se tak jako dřív, díky některé tabuizované literatuře neutají, což je dobře. I dkyž vám někdo bude stále dokola tvrdit, že jde o nehoráznou stokrát vyvrácenou lež, nedejte na něho a studujte a zajímejte se:-) Až se jednou změní politické poměry, a přijde vhodná doba, možná se taky více rozepíšu:-) Každopádně i tak kde o ukázkově natočené propagandistické dílo, i po těch dlouhých letech stále svěží, výbušné, explicitní, provokativní, odvážné a sugetivní, pro studijní účely jako dělané. Který režim ale netočí svou propagandu (vůči někomu) mnohdy právě na politickou objednávku, dělají to všechny politické režimy a systémy. Vše v dokumetu je reálné (viz třeba židovké ghetto a způsob života) tedy žádný fake. ()

Niktorius odpad!

všechny recenze uživatele

Je to tam všechno - dávka rasových předsudků; poukazování na "primitivnost", "špinavost", "podřadnost" a "parazitismus" cizího národa (má odpor k práci, nemá vlastní stát), které je zároveň oslavou "našich" nepochybných a nezdolných morálních i lidských kvalit; odporné a povrchní zesměšňování kultury a náboženských tradic (áno, onálepkování judaismu jako zvrhlé militantní a svět ohrožující ideologie nechybí); i povýšené úšklebky na "pravdoláskaře a multikulti" z 19. století, kteří svým "zmateným" přístupem málem nechali ty ďábelské Židy zničit "vyspělou a tolerantní civilizaci". Ani by mi z toho nebylo tak na blití, kdyby na nás xenofobní a demagogické výroky stojící na identických principech (co principech, skoro se mi zdá, že současní xenofóbové své nejotřepanější teze a "argumenty" přímo z tohoto filmu vykradli) nepadaly z každých internetových fór. Jen ti Židé jsou tam (ehm, občas) nahrazeni černochy, cikány, nebo muslimy (podle toho, co je zrovna v médiích in). Ten odpad! tedy patří jak tomuto filmu, tak zmíněným lidem. A jsou za ním hned tři vykřičníky. _______ P.S: V souvislosti s tím, jak se občas hájí někteří méně explicitní xenofobní štváči tím, že nevybízejí k násilí a jen upozorňují na existující problém, zdůrazňuji, že ani tento film nikdy nevybízí k násilí proti Židům (ani nějakému jinému způsobu zakročení proti nim) a jen "objektivně" a na konkrétních příkladech ukazuje, jaké je jejich smýšlení a způsob života. Nějak se nemůžu ubránit paranoidnímu pocitu, že kdyby se ten film věnoval Věčný muslim, neměl by zde jen 47% a byl by to na dlouhou dobu velký hit velké části uživatelů YouTube... ()

Zajímavosti (8)

  • I když Goebbels neměl obecně vzít aktivní roli v produkci jednotlivých filmů, rozhodl se tak učinit v případě velkých propagandistických filmů jako Věčný Žid. (Kmotr76)
  • Posledních několik záběrů mladých německých mužů, pochodujících vojáků a nacistických vlajek, působící na city pro znovusjednocení a semknutí Němců, jsou vizuálně velmi podobné filmům Leni Riefenstahlové ze stejné doby. (Borrtex)
  • Scéna z filmu Vrah mezi námi (1931), kde je Peter Lorre odsouzen jako dětský vrah byla do filmu dodána kvůli faktu, že Lorre byl žid. Hitler tím chtěl dokázat kriminální mysl židů. (Kulmon)

Reklama

Reklama