Reklama

Reklama

Věčný žid

všechny plakáty
Německá říše, 1940, 62 min

Režie:

Fritz Hippler

Scénář:

Eberhard Taubert

Kamera:

Erich Stoll

Hrají:

Harry Giese (a.z.), Rosa Luxemburg (a.z.), Max Reinhardt (a.z.), Rosa Valetti (a.z.), Curt Bois (a.z.), Charlie Chaplin (a.z.), Albert Einstein (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Produkce pověstného filmu „Der Ewige Jude“ je dnes zakázána a tento film může být promítán pouze za splnění předem stanovených podmínek. Film Věčný Žid je jedním z názorných prostředků, na kterých lze demonstrovat přípravu holocaustu nacistickým režimem. Protože tento film má silný propagandistický obsah, může být uváděn pouze na uzavřených vědeckých seminářích a musí být doprovázen vysvětlujícím komentářem. V Německu se toto omezení týká asi 40 filmů vzniklých v období 1933 – 1945. Režisér Fritz Hippler označil tento film po skončení války jako „Negaci všeho lidského a humánního“. Při jeho premiéře dne 28. 11. 1940 hovořil však v této souvislosti o „symfonii odporu a hrůzy“.

Věčný Žid je druhem štvavé propagandy proti příslušníkům židovského národa, který nebyl jiným filmem nikdy překonán. Je považován historiky jako část propagandistické přípravy na tzv. řešení židovské otázky. Velký podíl na vzniku tohoto filmu měl ministr propagandy Joseph Goebbels, který v říjnu 1939 nařídil zhotovit tento antisemitský propagandistický film.

Der ewige Jude se v období Třetí říše promítal ve dvou verzích: 1. verzi pro dospělé, 2. verzi pro děti (byla promítána od 16 hodin a neobsahovala scény rituálního podřezávání dobytka). Taktika snahy o „odlidštění“ nepřítele: „znázornění lidí, kteří už nejsou lidmi, nýbrž zvířata nebo obtížní hmyz, který může být a musí být zničen.“ (Hans Jürgen Brandt)

Peter Bucher označuje tento film jako „osvětový film, s jehož pomocí měly být připraveny a provedeny plánované deportace.“ Film sám sebe nazývá dokumentárním, o dokumentární film se ale nejedná, nýbrž pouze o krajně tendenční kompilaci, která byla vytvořena z různých materiálů:

1. Filmový materiál z polských ghett, který byl pořízen v říjnu 1939 – zobrazení chudoby panující v lidmi přeplněných ghettech
2. Prosionistické filmové záběry z Palestiny, které ale byly použity v jejich protikladném smyslu
3. Ukázky z hraných filmů (Německo, USA), původní komentář se stal objektem manipulace
4. Trikové záběry – které měly znázornit diasporu Židů
5. Fotografie – z archivu Institutu pro studium židovské otázky (4daPeace)

(více)

Recenze (143)

nevermore 

všechny recenze uživatele

Mělo mi to nahnat odpor k Židům, akorát takovou metodou, která na mě neplatila. Zhnusila mě až závěrečná jatka zvířat. Těžko hodnotit. Nalejvárna. Po půlhodině už jsem se nudil. Ale zachycuje to si myslim, vkusně náhled na Židy, stejně jako u nás obdobné "dokumenty" zvěrstva nemenšího kalibru z 50. let, aneb Rudoši vs. zatuchlý kapitalismus. ()

mohamedsfinger

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný snímek. O myšlenkách tohoto filmu se nemá cenu bavit, protože se (téměř) všichni shodnou, že jsou zvrácené. Zpracování je na dnešní dobu už také poněkud slabší a nepoutavé, ale ve své době určitě diváka zaujmout mohlo. Ale jako dílo propagandistické fungoval velmi dobře (o čemž bohužel svědčí holocastut), čímž de facto splnil svůj účel. A proto nechávám bez hvězdičkového hodnocení. ()

Reklama

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

V podstate každej propagande dávam odpad, a to aj boľševickej, ako aj nacistickej, výnimku urobím len málokedy. Remeselná stránka filmu ma nezaujímá, keď sa v nej propaguje niečo hrozné. Nemusíte byť milovníkom Semitov, aby ste odsúdili filmovo inak veľmi nudný príbeh, v ktorom vraždenie Židov prirovnávajú k deratizácii. Všetko by malo mať svoju mieru, aj neznášanlivosť, keď už musíte nejakú z rôznych (aj racionálnych) dôvodov pociťovať. Proste ospravedlňovanie genocídy nie je nič len odpad. Všetci sme ľudia. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

O niektorých faktoch som už vedel no mnohé som sa dozvedel až s tohoto výborného dokumentu. Súhlasím aj keď nie úplne zo všetkým čo tu bolo povedané. Forma akou tu boli podané informácie bola jednostranná veď to bola propaganda ktorá sa však opierala na faktoch ktoré žiadny pseudohumanista alebo žid ktorý nevidí pred seba a konzumuje výhradne iba informácie ktoré mu pod nos strčí spoločnosť nedokáže vyvrátiť. Výborné zábery a práca s materiálmi ktoré mali dobre naštudované takže za plný počet. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Pravdivých 20 procent, zbytek polopravdy a lži, přičemž i ta pravda je řečena tak, aby byla vnímána vyloženě negativně - například ta o tom, jak jsou Židé skvělí obchodníci. Upřímně řečeno, Židi jsou úspěšní snad ve všech oborech lidské činnosti, ať se nám to líbí nebo ne. Nutno ovšem dodat, že Židé jsou úspěšní i v oborech, které neslouží lidské cti. Možná až moc úspěšní, proto vzbuzovali u ostatních lidí závist, Tento propagandistický dokument nám vlastně neřekl vůbec nic, jací Židé vlastně jsou, nýbrž nám sděloval, jak na ně má být nahlíženo. Z historického hlediska jde však o velmi zajímavý artefakt, který si zaslouží podrobnější rozbor. 40% ()

Zajímavosti (8)

  • Věčný Žid je antisemitská verze britského filmu stejného jména, který vylíčil Židy v příznivém světle, jako oběti neoprávněného pronásledování v celé historii. (Kmotr76)
  • Posledních několik záběrů mladých německých mužů, pochodujících vojáků a nacistických vlajek, působící na city pro znovusjednocení a semknutí Němců, jsou vizuálně velmi podobné filmům Leni Riefenstahlové ze stejné doby. (Borrtex)
  • Veřejná distribuce a uvádění filmu je v Německu zakázána, jedinou výjimkou je určení pro použití ve školních učebnách a pro další akademické účely. (Kmotr76)

Reklama

Reklama