Reklama

Reklama

Podkova pro štěstí

  • Československo Pan Prokouk: Podkova pro štěstí (neoficiální název)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Loutkový
Československo, 1946, 5 min

Obsahy(1)

Pan Prokouk najde na procházce podkovu – symbol štěstí. Doma pro ni hledá vhodné umístění, ale podkova jen překáží a nikam se mu nehodí. Nakonec pan Prokouk pochopí, že podkova patří do starého železa a odnese ji do továrny, kde jsou ze starých surovin vyráběny nové výrobky. (Karlos80)

Recenze (18)

naiva 

všechny recenze uživatele

Po Vánočním snu jsou pro mě agitky Karla Zemana z druhé půle čtyřicátých let dost velkým zklamáním. Nechci kritizovat celkové vyznění nebo použitá hesla, to byla patrně věc zadání, ve své době to taky působilo jinak než dnes. Horší je, že filmy s panem Prokoukem Podkova pro štěstí a Pan Prokouk vynálezcem postrádají originalitu, chytrost, důmyslnost. Stejně tak jim chybí humor. V jednom: nemají vtip! Ten byl přitom silnou stránkou Karla Zemana. Nedovedu si to vysvětlit. Jako kdyby pana Zemana na čas opustil tvůrčí duch. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, Zemana nemám skoro vůbec nakoukaného (ano, ztrestám se za to nějakým velice bolestivým způsobem, já bídný, oploutvený zrůd), tahle jeho agitko-reklama je ale zajímavá a v rámci možností vážně dobře natočená a jako předfilm, proč niet? Navíc je tu pár vážně zajímavých záběrů a práce s kamerou, která je i dnes originální a je s podivem, že se podobné věci v současné animaci se současnou technologií téměř neobjevují. ()

Reklama

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Pan Prokouk má v sobě cosi z Vlasty Buriana i Jindřicha Plachty. Inspirace pro Pata a Mata evidentní, s tím budovatelským odérem bych to zrovna v případě sběrných surovin neviděl tak tristně, dneska taky kdekdo třídí odpad a jako řádný svazák si rozhodně nepřipadá (logistické souvislosti jsou dobově podmíněné). ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Poučení z tohoto díla, pověrčivost je hloupost a raději buďte občansky angažovaní, třiďte odpad, pomůžete, společnosti, přírodě a dostanete za vrácené železo nějaké menší železo, ve formě mincí. Je to taková době poplatná agitka, ale vlastně i současná = železo do zběru... Je zajímavé, jak na vás z toho dýchne atmosféra té poválečné doby. Zemanovi je umožněno si hrát s animací a on se učí, postupně to využije v mnohem lepších dílech. Pan Prokouk se stává hvězdou a Zeman se k němu vícekrát vrací. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

První z filmů s panem Prokoukem. Krátký 8 minutový kratas. Pan Prokouk si nevý rady se starou podkovou. A tak vznikne několik situací jako vystřižených z Pat a Mat. To je ta lepší část. Bohužel pak Prokouk najde v novinách inzerát na třídění věcí. A pěkně po budovatelsku navštíví sběrnu odpadů. Veskrze průměrná záležitost s agitačním koncem. ()

Zajímavosti (2)

  • Pan Prokouk je vôbec prvý český seriál. (Raccoon.city)
  • Pan Prokouk má vo svojej knižnici, ktorá napokon spadne, knihu "Lidové stavitelství na Slovensku" od Jozefa Vydru z roku 1925. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama