Reklama

Reklama

Pohádky tisíce a jedné noci

  • angličtina A Thousand and One Nights
Animovaný / Pohádka
Československo, 1974, 90 min

Obsahy(1)

Klasik domácího trikového filmu Karel Zeman se na od 70. let začal vracet k čistě animované tvorbě. Jako inspirace mu posloužily arabské pohádky o námořníku Sindbádovi. Původně samostatné krátké snímky (celkem jich bylo sedm) později sestavil do celovečerního tvaru, aniž by potlačil epizodický charakter: líčí, jak se hlavní hrdina ocitl v zemi obrů, jak zmáhal nástrahy magnetové hory či mořského sultána, nechybí ani létající koberec. Výtvarně se Zeman pokusil napodobit styl perských a arabských miniatur. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

Aneb putování Sindibáda flegmatika :) Další Zeman, na kterého se stojí za to podívat. V první minutě jsem zírala s otevřenou pusou na tu snovou animaci (jsem od něj zvyklá na méně barevné kousky) a na lehkost, se kterou jsou příběhy podávány. Trochu mi chyběly obyklé vynálezy, jinak ale za přesun do Orientu u mě rozhodně plusové body! Krásné nápady- lebky na obloze, animace lva, tygra, slona a dalších zvířat, originální pojetí slousloví jít S někým na lov :) Filmu bych vytkla jen neuzavřený konec a příliš nenavazující dobrodružství, což je ale pochopitelné vzhledem k tomu, že to byly původně epizody. Při zvažování, zda 4 nebo 5, jsem si vzpomněla na mořské koníky a bylo to jasné :) PS Paní v Ponrepu mi dneska říkala, že je dobře, že jsem si udělala čas, že ten film je prostě kouzelný. A měla úplnou pravdu :) ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Já teda všeobecné nadšení nad tímto dílem nesdílím. Animace nepříjemně připomínala ilustrace v učebnici němčiny pro jazykové školy blahé paměti, jednotlivé barvy patrně Zeman vybíral pomocí generátoru náhodných čísel, pokud nebyl přímo barvoslepý. Nějak jsem nepochopil, proč se ta zvířátka tolik hrnula pomáhat Sindibádovi. Já mám opačné zkušenosti, na mě třeba kašle i vlastní pes. Nemohu tedy říct, že by neposlouchal, poslouchá, to zas jo... Vždycky si se zájmem poslechne, co mu přikazuju, a pak udělá, co se líbí jemu. Ale to sem nepatří. Dál, Sindibád se chová tak, že by v každé jiné pohádce byl za to tvrdě potrestán, ale tady ne. Např. umíraje hladem, dost nelogicky vymění mluvící rybu za perlový náhrdelník, z kterého by se najedla tak maximálně prasata (aspoň předpokládám podle toho známého přísloví). Anebo vymění svou milovanou loď za váček chrlící peníze, jen aby pozdějc prokázal, že mu na zlatě vlastně nezáleží. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V 70. letech se Karel Zeman po řadě experimentů s hraným filmem vrátil ke svým kořenům a začal se věnovat ploškovému kreslenému filmu. Narozdíl od řady kolegů mohl nerušeně pracovat, ale své snažení raději nasměroval na nekonfliktní pohádkovou tvorbu. Jeho tři celovečerní animované filmy znamenaly jeden z pomyslných vrcholů české filmové produkce normalizačních let. Vznikaly i díky spolupráci se západoněmeckými producenty. Animovaná tvorba přece jen netrpěla tak přísným a omezujícím ideologickým dohledem jako hraný film, nicméně snímek přesto utrpěl, když vypravěč Jan Tříska záhy emigroval do Spojených států a film se dlouhou dobu na obrazovkách neobjevil. Zeman v tomto případě sáhl po exotickém motivu z orientálních pohádek, když zpracoval příhody námořníka Sindibáda. Na Pohádkách tisíce a jedné noci je znát, že původně byly určené dospělému publiku, jelikož se v nich objevují erotické a krvavé motivy. Zeman je sice částečně potlačil, ale i tak jde úmrtnost pohádkových postav nad míru běžnou v české pohádkové klasice. Jako vždy je u Zemana samozřejmostí špičkové výtvarné zpracování a lehce ironický podtext. Celkový dojem: 90 %. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zemanova kresba zde evokuje obrázky jimiž byla doporvázena arbaská literatura v době svého vrcholu, což této pohádce dodává orientální a historický nádech. To je to, co jsem schopen vidět a ocenit dnes. Jako dítě jsem sníval o tom, že budu námořníkem a filmy Karla Zemana přinášely mým romantickým touhám plnohodnotné uspokojení. On definvoal moji dětskou fantazii.To platí i o tomto snímku, nic barvitějšího jsem si snad už nedokázal ani představit. Zeman bezpochyby patří mezi největší české animátory. Třískův charismatický hlas s překrásnou hudbou dopňují animovaný děj naprosto dokonale. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tak dlouho jsem hledal Zemanovy krátké filmy o Sindibádových cestách, až mi jeden zdejší uživatel prozradil, že jsou všechny hezky poskládané v celovečerním filmu Pohádky tisíce a jedné noci. Věřím, že začátkem sedmdesátých let patřily příběhy k tomu lepšímu, co se tehdy natočilo, ale dnešníma očima to na mě působilo celé staromódně - jak animačně, tak i svým hudebním doprovodem. Dokonce i obsahově mi to přišlo takové neslané nemastné a ve své podstatě jsou Sindibádovi neuvěřitelné příběhy velmi podobné příběhům barona Prášila, jen víc působí pohádkově a chybí nadsázka. Mám obavy, že dnešním dětem se to tolik líbit nebude a nepochopí poetiku s jakou to bylo tehdy zamýšleno. Nezavrhuji a snad mě za moje hodnocení neukamenujete, protože zdejší vysoké hodnocení je určitě založené na nostalgických vzpomínkách starších diváků. Mě tento cyklus v dětství nějak minul - možná tím, že filmy byly v trezoru kvůli útěku Jana Třísky do zahraničí. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama