Reklama

Reklama

Pohádky tisíce a jedné noci

  • angličtina A Thousand and One Nights
Animovaný / Pohádka
Československo, 1974, 90 min

Obsahy(1)

Klasik domácího trikového filmu Karel Zeman se na od 70. let začal vracet k čistě animované tvorbě. Jako inspirace mu posloužily arabské pohádky o námořníku Sindbádovi. Původně samostatné krátké snímky (celkem jich bylo sedm) později sestavil do celovečerního tvaru, aniž by potlačil epizodický charakter: líčí, jak se hlavní hrdina ocitl v zemi obrů, jak zmáhal nástrahy magnetové hory či mořského sultána, nechybí ani létající koberec. Výtvarně se Zeman pokusil napodobit styl perských a arabských miniatur. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem krásnou Šeherezádu a nakonec jsem se dočkal hnusnýho Sindbáda, jenže copak se můžete zlobit, když je všechno, tak, krásný a úžasný a chytrý a tajuplný a dobrodružný a...... ne to nemá cenu pokračovat, protože než bych došel na konec komentáře došlo by písmenko "a ". ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Když se Karel Zeman zaměřil na orient, měl mě v kapse. Krásná, tajemná atmosféra, úchvatná animace a skvělé příběhy. Podobně jako cesty Sindibáda, jasná pěti hvězdičková podívaná. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné dětské dobrodružství, které se mi téměř čtvrt století nedařilo vidět znovu. A když se mi poštěstilo na Festivalu Karla Zemana (v Muzeu Karla Zemana) mezi hromadou malých capartů na židličce vysoké asi třicet centimetrů, na které jsem občas nebezpečně balancoval, chytila mě taková nostalgie, že být na projekci sám, snad i slza ukápne. Obři, létající koberec, Magnetová hora, za každým rohem nějaký sultán s nepostradatelnou krásnou dcerou. V jednotlivých příbězích se nejedná o bezchybnou záležitost (a zejména epizoda u opic, u diváků většinou oblíbená, mě vyhodila z tempa až nepříjemně moc), ale celková atmosféra bere v kombinaci s Třískovým hlasem dech i téměř půl století po svém vzniku. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nedejte se mýlit názvem a zapomeňte na Šeherezádu, celý film je o plavbách námořníka Sindibáda. :o) Je ale krásný a mrzí mě, že už jsem ho v tv dlouho neviděl - asi panuje obava, že by dětičky takový nářez nepřežily. Hlavy sultánů padají z krků jako podzimní listí, z vod se noří příšery a celá anabáze s magnetovou horou je vážně děsivá. Jako dítě jsem se v kině strašně bál, ale rád. Doufám, že teď, když jsou v módě Piráti z Karibiku, si na starého dobrého Sindibáda zas nějaká televize vzpomene. 100% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kompilace dřívějších krátkých příběhů do jednoho celku. Spojení klasického příběhu se Zemanovou fantazií dává kvalitní výsledek, byť musím říci, že jiná Zemanova díla mám raději. Je to asi v samotném základu, pojetí hlavního hrdiny je tu totiž poněkud jiné, než jak jsme zvyklí třeba v Evropě. Sindibád je totiž málokdy pánem svého osudu, většinou se musí spolehnout na šťastnou náhodu, přízeň moře či zvířat nebo přátel. Občas také udělá něco, co by se od kladné postavy tolik nečekalo, například když chudáka věrného koně, co s ním plave několik dní po moři, nakonec prodá tlustému sultánovi za létající koberec. To bylo vyloženě nehezké. Výsledné hodnocení, které je slabší než třeba u Krabata, tak nejde na vrub Zemanovi, ale spíš předloze. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V 70. letech se Karel Zeman po řadě experimentů s hraným filmem vrátil ke svým kořenům a začal se věnovat ploškovému kreslenému filmu. Narozdíl od řady kolegů mohl nerušeně pracovat, ale své snažení raději nasměroval na nekonfliktní pohádkovou tvorbu. Jeho tři celovečerní animované filmy znamenaly jeden z pomyslných vrcholů české filmové produkce normalizačních let. Vznikaly i díky spolupráci se západoněmeckými producenty. Animovaná tvorba přece jen netrpěla tak přísným a omezujícím ideologickým dohledem jako hraný film, nicméně snímek přesto utrpěl, když vypravěč Jan Tříska záhy emigroval do Spojených států a film se dlouhou dobu na obrazovkách neobjevil. Zeman v tomto případě sáhl po exotickém motivu z orientálních pohádek, když zpracoval příhody námořníka Sindibáda. Na Pohádkách tisíce a jedné noci je znát, že původně byly určené dospělému publiku, jelikož se v nich objevují erotické a krvavé motivy. Zeman je sice částečně potlačil, ale i tak jde úmrtnost pohádkových postav nad míru běžnou v české pohádkové klasice. Jako vždy je u Zemana samozřejmostí špičkové výtvarné zpracování a lehce ironický podtext. Celkový dojem: 90 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sindibád tak patologicky miluje moře a kvůli tomu se tak prostoduše vzdává všech nabytých pokladů, že bych mu z celého srdce přála slaný klystérek, aby měl milované mořské vody konečně sdostatek, dopřála bych mu jí až po krk. Zvířata všech zemí, spojte se, Sindibád je opět v nějakém průšvihu! A zvířata se spojila a opravdu s pozoruhodným odhodláním milého námořníka tahala ze všech problémů, co mu osud, náhoda, nehoda a jeho vlastní tupost nadrobily. Špatný, velmi špatný hudebník byl, kluk jeden ušatá (nebudu řešit to, jak asi zní balalajka pod vodou), ale pokud ryba zapíchnutá brutálně mezi struny, předváděla hru stejně kvalitní, jako on, asi to za moc nestálo a za tu rybu greenpeace na tebe. Pokud ale člověk nemá rejpavou, jako já zrovna teď, tak z té pohádky musí nadšeně jojikat jak malej Jarda. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zemanova kresba zde evokuje obrázky jimiž byla doporvázena arbaská literatura v době svého vrcholu, což této pohádce dodává orientální a historický nádech. To je to, co jsem schopen vidět a ocenit dnes. Jako dítě jsem sníval o tom, že budu námořníkem a filmy Karla Zemana přinášely mým romantickým touhám plnohodnotné uspokojení. On definvoal moji dětskou fantazii.To platí i o tomto snímku, nic barvitějšího jsem si snad už nedokázal ani představit. Zeman bezpochyby patří mezi největší české animátory. Třískův charismatický hlas s překrásnou hudbou dopňují animovaný děj naprosto dokonale. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Všech 7 Sindibádových dobrodružství pospojovaných v jeden film. Skvělá animace, výborné příběhy, radost se na to dívat. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

To je Miloš Zeman, major Zeman? Aha, pravděpodobně Karel Zeman, režisér. No, kamaráde, moc ses nevytáhl, to ti povím. Soudruhu Zemane, co měl znamenat ten létající koberec?! To může být provokace, návod k emigraci. A co ten Sindibád?! My moc dobře víme, kde je třídní nepřítel. Tak takhle ne! Hnusná animace, máme normalizaci, pamatujte na to. Tvorba takových záludných moderních pohádek by mohla vést k otupění smyslů a ztrátě bdělosti. To Vám nestačí, že už jsme třikrát zamítli realizaci pohádky Princové jsou na draka! A co ten měsíc na obloze?! Není to náhodou zostuzení sovětských přátel?! Až podezřele připomíná srp. Tak ta vaše pohádka není vůbec pohádkou. Tolerovali jsme Vám zpátečnickou Cestu do pravěku, pokrokového barona Prášila, ale Sindibád je imperialista. 4/10 ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Souhrn sedmi povídek od mistra Zemana a všechny jsou výborné se vším všudy. Určeno pro všechny generace, ta mladší ale musí tiše závidět na čem vyrůstali jejich rodiče. 84% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Opäť som si zaspomínal na časy, keď takéto krásne rozprávkové fikčné časy znamenali pre mňa ako dieťa všetko. Po dlhých desaťročiach pramení okúzlenie z iných prvkov, dôležitejší je napríklad krásny výtvarný animačný štýl, ako identifikácia s hrdinom. V Tisíc a jednej noci sa za hodinu a pol stane toľko, čo v desaťdielnom dobrodružnom fantasy seriáli. Možno by nebolo od veci niečo podobné natočiť. Samozrejme ak by sa námet ocitol v správnych rukách. Dobrodružstvá legendárneho námorníka majú teda vskutku zbesilé tempo, možno si poviete, že v momente, keď sa stane panovníkom, by ste mu želali v tomto štádiu aj zostať, ale keďže sme v rozprávke, happy end aj tak je nevyhnutný. Ten je ale poňatý inak, ako sme zvyknutí a nesie v sebe výchovný apel pre detských divákov. Pochybujem však, že by ho dnešné "neustále online"deti správne pochopili. Podobný film: Dobrodružstvá princa Achmeda. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vážně bych chtěl vidět dítě, kterému by se tahle pohádka líbila. Tedy myslím dítě současnosti. Je jasné, že byla pohádka kdysi hodně populární, ale ty času už jsou dávno pryč. Bohužel spousty zdejších hodnotitelů pochází právě z dob, kdy byla pohádka uznávána, takže se to podepsalo na celkovém hodnocení. Moje dětství bylo touto pohádkou naprosto nepoznamenané. A nechyběla mi. Absolutně se mi hnusila animace. Příběh nebyl nic moc. Jediným důvodem, proč nedávám odpad je příjemný hlas Honzíka Třísky. Jo a ještě jsem u toho neusnul. To mě velmi překvapilo. Dílo je určeno dětem a já už dítě pár let nejsem, takže moje hodnocení berte s rezervou. I když děti by šly s hodnocení nejspíš ještě níž. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman se s dětmi nepáře. Servíruje jim příšery, vypíchnuté oči i padající hlavy. Přitom však zůstává dětsky nevinný a příběhy Sindibáda podává tak výtečným a magickým způsobem, že i ve mně znovu probouzí touhu vydat se na moře a plout za dobrodružstvím. Sindibád není stoprocentní klaďas, ale přes všechny chyby má sympatické názory a trefné postřehy. A navíc je tu ona zásadní ingredience, která z velmi dobrého animovaného filmu dělá nezapomenutelnou záležitost, jenž se navždy zaryje hluboko do paměti i do srdce – hlas Jana Třísky. A ten když mluví o nejkrásnější střeše na světě, jako by promlouval skrze mé vlastní srdce. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Samej Turek, turban, sultán a šavle. Třískův přednes dokonalý, Zemana kritizovat nelze, ale jsou nám kulturně bližší pohádky. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Prostě skvělý Zeman, výborná animovaná pohádka o námořníkovi Sindibádovi umocněná nezaměnitelným hlasem vypravěče - Třísky. Český animovaný skvost!!! ()

Reklama

Reklama