Reklama

Reklama

Pohádky tisíce a jedné noci

  • angličtina A Thousand and One Nights
Animovaný / Pohádka
Československo, 1974, 90 min

Obsahy(1)

Klasik domácího trikového filmu Karel Zeman se na od 70. let začal vracet k čistě animované tvorbě. Jako inspirace mu posloužily arabské pohádky o námořníku Sindbádovi. Původně samostatné krátké snímky (celkem jich bylo sedm) později sestavil do celovečerního tvaru, aniž by potlačil epizodický charakter: líčí, jak se hlavní hrdina ocitl v zemi obrů, jak zmáhal nástrahy magnetové hory či mořského sultána, nechybí ani létající koberec. Výtvarně se Zeman pokusil napodobit styl perských a arabských miniatur. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

chrispe 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman umí a i když jsem se k těmto pohádkám dostala už jako "stará koza" stejně jsem se na těchto sedm krátkých pohádkových příběhů podívala se zaujetím. Občas se v nich vyskytne něco drsnějšího (a já si říkám, jak by se mi to, jako útlocitnému dítěti líbilo), ale to k arabským příběhům patří. A jako vypravěč hlas pana Třísky, co víc si přát? ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman byl mistr ve svém oboru a zaslouží jen slova uznání. Nicméně jeho animace ve filmu mi ještě nikdy úplně nesedla a nejlépe hodnocená je ode mě Cesta do pravěku. Ani Pohádky tisíce a jedné noci nejsou výjimkou. Tentokrát se k tomu bohužel přidal i slabší obsah. Jednoduše mě to moc nebavilo. Příběhy byly stále na jedno brdo… moře, ztroskotání, záchrana, ostrov, sultán, vyhnání, moře, … Ač v kategorii pohádek, rozhodně bych příběhy Sindbáda svým dětem do nějakého vyššího věku nepouštěl. Nakonec nechávám tři hvězdy, ale ta třetí je jen jako pocta vypravěči (Jan Tříska) a samotnému Karlu Zemanovi. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kompilace dřívějších krátkých příběhů do jednoho celku. Spojení klasického příběhu se Zemanovou fantazií dává kvalitní výsledek, byť musím říci, že jiná Zemanova díla mám raději. Je to asi v samotném základu, pojetí hlavního hrdiny je tu totiž poněkud jiné, než jak jsme zvyklí třeba v Evropě. Sindibád je totiž málokdy pánem svého osudu, většinou se musí spolehnout na šťastnou náhodu, přízeň moře či zvířat nebo přátel. Občas také udělá něco, co by se od kladné postavy tolik nečekalo, například když chudáka věrného koně, co s ním plave několik dní po moři, nakonec prodá tlustému sultánovi za létající koberec. To bylo vyloženě nehezké. Výsledné hodnocení, které je slabší než třeba u Krabata, tak nejde na vrub Zemanovi, ale spíš předloze. ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem byl ve scénách s Magnetovou horou regulérně podělaný strachy. Pan Zeman tomu dokázal dát neskutečnou atmošku a pan Tříska ji svým hlasem neskutečně umocnil. Strašně mě mrzí, že se právě tahle geniální pohádka prakticky vůbec nevysílá v TV a sehnat ji na netu je taky děs. Hlavně, že debilního rusáckého Mrazíka hrají každoročně. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně zpracované putování námořníka Sindibáda. Hlasem Jana Třísky o svých trampotách vypráví, jako by to byly úplně běžné věci. Divák se mezitím baví a fantazie jede na plné obrátky. Nemyslím si, že by film nebyl pro děti, naopak, jde o šablonu, která se s obměnami opakuje - to je jasná rekvizita pohádek pro děti. Moje oblíbené místo je na ostrově opic, které nechtějí Sindibáda pustit, a tak je všechny opije a uteče. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama