Reklama

Reklama

V zemi obrů. Třetí cesta námořníka Sindibáda

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1973, 13 min

Obsahy(1)

Sindibáda a jeho druhy zastihne na moři hrozná bouře. Když se rozjasní, hrdinové zjistí, že jsou u pobřeží neznámého ostrova. Lačni po zásobách a lidské společnosti vystoupí na pevninu a běží k nedalekému hradu. Ten však obývá obr lidožrout. Sindibáda a jeho společníky uvězní v kleci u stropu haly a začne zatápět pod kotlem. Naši hrdinové se pokoušejí o záchranu holého života zachycením se nejbližšího okna. Obr jejich záměr záhy pochopí, ale když se jim pokouší vše překazit, ostré tyče uvolněné ze stěny klece mu šťastnou náhodou vypíchnou obě oči. Běsnící oslepená nestvůra pak začne bořit celý svůj hrad. Hrdinům se podaří uniknout jen o vlásek, ale když potichu odplouvají, neopatrně plácnou veslem do vody. Obr začne metat kusy skály jejich směrem a nejen, že rozbije vor našich hrdinů, jeho útok přežije pouze Sindibád, který odplouvá ve starém sudu. Když usne vyčerpáním a hladem, o jeho plavidlo se postarají mořští koníci, kteří ho odtáhnou směrem k pevnině. Když se hrdina probudí, spatří čarokrásnou zahradu plnou tanečnic a ovoce. Když se pokouší o krádež jablka, je přistižen sultánovými vojáky. Při útěku před nimi však najde na dně řeky zlatý prsten a tanečnice, která se k němu mezitím připojí, mu prozradí, že se jedná o prsten zlého sultána jehož majitel může snímat hlavy pouhým ukázáním. Sindibád je záhy zajat, ale prsten použije až v poslední chvíli před popravou přímo na sultána. Obyvatelé města ho zvolí novým vládcem, ale to našeho hrdinu neláká, jeho jediným rozkazem je vystrojení hostiny a sestrojení nové lodi. Na širém moři vhodí prsten do hlubin a směřuje vstříc dalším dobrodružstvím. (J.Connor)

(více)

Recenze (10)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tretia cesta námorníka Sindibáda začína silnou búrkou, ktorá ho spolu s jeho druhmi zastihne na otvorenom mori. Keď konečne skončí, tak sa ocitnú v blískosti neznámeho ostrova. Rozhodnú sa vylodiť. To sa však ukáže ako veľká chyba. Na ostrove totiž objavia sídlo nebezpečného, ľudožravehé obra. Vlastne len vďaka náhode, keď sa im ho podarí pripraviť o zrak, sa im podarí uniknúť. No rozúrený obor stihne zničiť ich loď a pritom zabiť oboch Sindibádových priateľov. Iba jemu sa podarí prežiť. Morské prúdy ho zanesú do krajiny, kde vládne za pomoci kúzelného prsteňa despotický sultán. Sindibádovi sa podarí ho zvrhnúť z tróna a sám sa stane jeho nástupcom. Toto svoje nové významné postavenie využije na to, že si nechá miestnymi ľuďmi postaviť novú, krásnu loď, na ktorej vypláva za novými dobrodružstvami. **** ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších cest. Když jsem byl malý tak jsem se oslepeného mstícího se obra strašně bál. Zapůsobylo to na mě i po letech. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tak dlouho jsem hledal Zemanovy krátké filmy o Sindibádových cestách, až mi jeden zdejší uživatel prozradil, že jsou všechny hezky poskládané v celovečerním filmu Pohádky tisíce a jedné noci. Věřím, že začátkem sedmdesátých let patřily příběhy k tomu lepšímu, co se tehdy natočilo, ale dnešníma očima to na mě působilo celé staromódně - jak animačně, tak i svým hudebním doprovodem. Dokonce i obsahově mi to přišlo takové neslané nemastné a ve své podstatě jsou Sindibádovi neuvěřitelné příběhy velmi podobné příběhům barona Prášila, jen víc působí pohádkově a chybí nadsázka. Mám obavy, že dnešním dětem se to tolik líbit nebude a nepochopí poetiku s jakou to bylo tehdy zamýšleno. Nezavrhuji a snad mě za moje hodnocení neukamenujete, protože zdejší vysoké hodnocení je určitě založené na nostalgických vzpomínkách starších diváků. Mě tento cyklus v dětství nějak minul - možná tím, že filmy byly v trezoru kvůli útěku Jana Třísky do zahraničí. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jou, tak tenhle dílek se povedl. Obrovský podíl na tom má obrovský obr, který má v úmyslu pochutnat si na našem hrdinovi. Naštěstí i v této ošemetné situaci vymyslí Sindibád plán, který obra zneškodní, je to sice kapet morbidní a nechutný, ale vypíchnout voči, to dycky zabere :o). No a poté návštěva ráje, ta se náramně povedla. Jó, ti mořští koníci věděli moc dobře, kam ho dotáhnout... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     Tretia epizóda vzrušujúceho rozprávkového dobrodružstva, v ktorej je Sindibád opäť neustále v ohrození života. Len tak-tak vyviazne z pazúrov obra-ľudožrúta a nechýba veľa, aby jeho púť definitívne skončila na ostrove (na pohľad rajskom, plnom krásnych žien), kde vládne krutovládca pomocou prsteňa zla. Viac potom vo všeobecnom komentári k celovečernému filmu Pohádky tisíce a jedné noci (1974). ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Tento díl se mi líbil asi nejmíň a to nejspíš proto, že neuznávám zabíjení a vypichování očí ve filmech pro děti. Přesto ale animace nezklamala a já jsem si sledování užívala tak, jako u pana Zemana vždy. ()

Reklama

Reklama