Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Recenze (404)

golfista 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem ho neviděl, ale stále si tenhle film pamatuju úplně detailně. Je to geniální dílo geniálního režiséra vzniknuvší v neuvěřitelně složitých podmínkách. Podle mě nejlepší Zeman. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Když si člověk uvědomí, že Karel Zeman své filmy dělal v tehdejším Gottwaldově takříkajíc "na koleně", s minimem finančních prostředků, musí jenom smeknout. On byl opravdový génius. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Triky jsou na tehdejěí dobu samozřejmě neuvěřitelné, ale mě film prostě nedostal, stejně jako Cesta do pravěku. Možná, že mi někdo bude nadávat, ale lepší hodnocení ode mě prostě nemůže být. Mám ale v plánu tomu po shlédnutí a nadšení Baronem Prášilem dát druhou šanci. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vrátit se do období svého dětství. Do období, kdy jsem s chutí unikal do (vědecko) fantastického světa Verneových románů. Být znovu dítětem a žasnout nad ojedinělým převedením psaného textu do podoby, pro niž těžko nacházím ta správná slova obdivu. Hloupoučká zápletka, papírem šustící dialogy a pro svůj nijaký projev nadbyteční herci? No a, obrázky jako ze starých knižních ilustrací tady jsou, ční nad vším ostatním a o ně jde v prvé, druhé a snad i třetí řadě. Kouzelné. 80% Zajímavé komentáře: Dan9K, gudaulin, sportovec ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Některé kvalitní filmy člověku prostě nesednou - mně se tak stalo právě u Vynálezu zkázy. Odmítám být objektivní, 2* a ani o chlup víc. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Filmařské vizionářství a umělecká genialita Karla Zemana doslova bere dech a někdy jsem měl problém se soustředit pouze na příběh, protože při pohledu na práci Karla Zemana jsem si říkal "kurva, jak to ten chlap vůbec tenkrát dělal." Po všech stránkách perfekto. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Píšem práve do jedného časopisu článok o filmových adaptáciách "verneoviek" a jednoducho musím vyhlásiť tento Zemanov "majstrštyk" za najlepšie dielo svojho druhu. Žiadny iný filmár sa nikdy ani len nepriblížil k tomu dokonalému zachyteniu ducha Verneových románov. Skutočný skvost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Údajně nejúspěšnější film Karla Zemana. Pro mě osobně film, na který zírám a chvíli i přestávám vnímat a přemýšlím nad tím, jak to v tom roce 1958 všechno dokázal natočit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Koncepcia a vizuálne ponatie je úžasné, troška mi tam ale absentuje akási ľahkosť a výrečnosť postáv je práve dosť stroho podaná, nedokázal som si to naplno užiť. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, dokonalý pocit z obrazu, lehká nadsázka, na svou dobu výborné nápady a skvělá zábava to celé jsou filmy Karla Zemana v jeho Verneovských adaptacích. Je na nic něco naprosto okouzlujícího co odkazuje an dobu jejich vzniku, ale také na jejich vytvárně dokonalou stránku. Film z doby kdy se od nás ještě svět mohl něco naučit :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kongeniální filmová adaptace coby jakási koláž z románu Julese Verna z tvůrčí dílny génia československého filmu Karla Zemana. Válečné běsnění, které katalyzovalo paradoxně vědecký a technický vývoj a přineslo do té doby jen těžko představitelné věci, jako je atomová puma, vytvořilo dobovou atmosféru, která v mnohém připomínala období osvícenství s jeho okouzlením technikou a párou či technické nadšení z období fururismu, tedy počátku 20. století, kdy byla však technika a pokrok chápány v pozitivním smyslu jako všespásná entita. Karel Zeman, jakož i scénárista František Hrubín, vytvořili tedy dobovou antitezi s primárně vyjádřenými ideami pacifismu a obav z dalšího válečného konfliktu (což korespondovalo i s oficiální režimní propagandou), nezbavili se však okouzlení a aluzí k dobám pokrok a techniku adorujícím. Úžasnou kombinací hraného a animovaného filmu dosáhl Karel Zeman neuvěřitelně silného expresivního vyznění - celý ten potemnělý obraz pirátského ostrova připomínající hutní periferie báňských center. Doslova geniální a šťastná byla myšlenka použít původní osobitou stylizaci originálních dobově romantizujících ilustrací knih Julese Verna (výborně ji podtrhuje i černobílý filmový materiál). Tu Karel Zeman doplnil naivistickými odkazy k estetice náčrtků prvních utopistických vynálezů právě z doby osvícenské a sahající až kamsi do renesance k ilustracím Leonarda da Vinciho a jeho létajících strojů a jiných vynálezů. Podmořský svět si vypůjčil z ilustrovaných přírodopisných atlasů a každá ryba tak vypadá jako blízká příbuzná Latimérie podivné. Zjevné je také doslova okouzlení fenoménem páry - ta pohání téměř každý stroj či dopravní prostředek a její nerozlučný symptom, evokující její přítomnost - černý uhelný kouř, se line doslova odevšad, dokonce i z odkrytého horního poklopu ponorky:-) Zeman dovedl svou stylizaci k dokonalosti, jelikož mizanscénu doplnil kreslenými kulisami, dobovými kostýmy atd., vše v nostalgickém záměrně archaizujícím retro stylu (formálně postavený na použití linky, respektive různých druhů linek, které dotváří téměř všechny kulisy i kostýmy), a vytvořil tak jeden z nejosobitějších výtvarných počinů v dějinách nejen našeho filmu. V době (u nás nejenom pro filmový průmysl tak pohnuté), kdy přeceňovaný Edward D. Wood Jr. točil v zámoří své paskvily, které dnes někteří intelektuálové nepochopitelně adorují a opěvují, stvořil tak skutečný génius filmové režie to, co je skutečným projevem filmové geniality - nadčasové utopistické výtvarně velmi osobité sci-fi ... Umělecké dílo, které už nikdo nikdy bohužel nenapodobí... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Klasika z dětství se skvělými triky. Jinak mi také učaroval hlas Lubora Tokoše. Ale pořád to působí příliš česky. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Verneovky v Zemanově podání mi nikdy k srdci nepřirostly. Přesto svým způsobem chápu ty, kteří je milují, vidí v nich dokonalé triky a nádherné vize. Já se ale vždycky raději vydám na Cestu do pravěku. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Já uznávám Zemana, velmi. Ale tenhle film je tak strašně špatně a nezajímavě odvyprávěný! Skutečně mám problém udržet pozornost. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky geniální, na dobu svého vzniku neuvěřitelně novátorský a režijně chytře natočený snímek s typicky zemanovskými výtvarně pozoruhodnými kulisami, které přesně napodobují a dokonce rozvíjí původní černobílé romantizující rytiny použité jako ilustrace v klasických vydáních románů J. Vernea. Ze všech pokusů o převedení verneovského fantazijního světa na filmové plátno je ten Zemanův nejsympatičtější a myšlenkově i pocitově své předloze nejvěrnější. Díky vysoce stylizované atmosféře využívající záměrně archaicky a naivně působící dekorace podle dobových představ o technických zázracích v 19. století a díky kreslenému pozadí ten film nestárne. Stává se stejnou klasikou, jakou jsou obrazy starých holandských mistrů nebo Mozartovy opery. V době svého vzniku zaznamenal Vynález zkázy pozoruhodný ohlas po celém světě a byl to jeden z mála případů, kdy naše kinematografie předběhla svět a udávala trendy. Dnes se marně ploužíme vzadu a hledáme stopy po těch úspěšných, kteří se nám příliš vzdálili. Celkový dojem 100 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Před projekcí jsem tajně doufal, že už konečně budu moct ohodnotit nějaký Zemanův počin plným počtem, ale ani tentokrát k tomu nedojde. Moje filmová dušička čekala, že mě film posadí na zadní část těla a já budu moct jen spokojeně a uznalecky brumlat, že ten rejža byl fakt kádr. Ale místo toho jsem se sám sebe musel po celou dobu sledování ptát, k čemu jsou všechny ty na tehdejší dobu obdivuhodné tríčky a finty, když se u příběhu trvajícího 81 minut převážně nudím, s hlavními postavami nijak nesympatizuju a vlastně jen čekám, až to skončí a já si budu moct "odfajfkovat" další film z TOP 200? Třeba u takového Barona Prášila též z dílny pana Zemana jsem se bavil mnohem více. Filmové kvality Vynálezu zkázy upřít nemůžu, ale víc jak 3* mu prostě nepřiklepnu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se střetne nápaditá, ryze specifická forma a šestákový příběh pro náctileté kluky plný vynálezů, soubojů s hlavonožci a naivních ideálů, platí právo silnějšího.. Neplivat! Nebezpečí výbuchu! ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama