Reklama

Reklama

Zkrocený démon. Sedmá cesta námořníka Sindibáda

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1974, 12 min

Obsahy(1)

Žíznivý a vyhladovělý Sindibád přistane na opuštěném ostrově. Po pramenu však ani stopy, na písčitém ostrově je k nalezení pouze starý zazátkovaný džbán. Sindibád ho lačně otevře, ale běda, po celé věky v něm byl uvězněn strašlivý démon. Náš hrdina ho pomocí lsti v nádobě opět uvězní a přízrak mu slíbí své věrné služby. Na hrdinovo přání jej odnese k civilizaci, zde u studny spatří Sindibád krásnou dívku, tu nejkrásnější, kterou během svých dlouhých cest spatřil. Když se jí začne dvořit, chopí se ho sultánovi vojáci a vsadí ho do hlubokého žaláře. Obyčejný námořník není totiž pro princeznu dost dobrý. Naštěstí v Sindibádovi sultánova dcera najde také zalíbení a pomůže mu uniknout. Za pomoci démona si Sindibád vyčaruje princovský šat, koně, dvořany a klenoty, z kterých přechází zrak. Teď už sultán neváhá a svou dceru mu vydá. Oba milenci odjedou z jeho dvora a vyčarují si na břehu moře překrásný palác se zlatou střechou. Nešťastnou náhodou se však Sindibádovi rozbije džbán, démon prchne a s ním i všechno, co vykouzlil. Sindibád s princeznou však ke štěstí nepotřebují klenoty a zlatou střechu, vždyť ta nejkrásnější střecha je přece jasná obloha, a tak spolu šťastně hospodaří a moře a jeho obyvatelé jsou jim obživou i společníky. (J.Connor)

(více)

Recenze (7)

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tak dlouho jsem hledal Zemanovy krátké filmy o Sindibádových cestách, až mi jeden zdejší uživatel prozradil, že jsou všechny hezky poskládané v celovečerním filmu Pohádky tisíce a jedné noci. Věřím, že začátkem sedmdesátých let patřily příběhy k tomu lepšímu, co se tehdy natočilo, ale dnešníma očima to na mě působilo celé staromódně - jak animačně, tak i svým hudebním doprovodem. Dokonce i obsahově mi to přišlo takové neslané nemastné a ve své podstatě jsou Sindibádovi neuvěřitelné příběhy velmi podobné příběhům barona Prášila, jen víc působí pohádkově a chybí nadsázka. Mám obavy, že dnešním dětem se to tolik líbit nebude a nepochopí poetiku s jakou to bylo tehdy zamýšleno. Nezavrhuji a snad mě za moje hodnocení neukamenujete, protože zdejší vysoké hodnocení je určitě založené na nostalgických vzpomínkách starších diváků. Mě tento cyklus v dětství nějak minul - možná tím, že filmy byly v trezoru kvůli útěku Jana Třísky do zahraničí. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

A když už sme zde měli létající koberec, tak proč né taky džina v lahvi? Jojo sice sem si dycky džina představoval krapet jinak než strašidlo, ale co na tom. Myslím, že si Sindibád svou nastávající vybral moc dobře a že spolu budou šťastně žít až do smrti... Konec dobré, všechno dobré... Uf, tohle komentovat, to není vůbec jednoduchý :o) Co tam máš dál Karle? :o) ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem to nevyděl a nějak mě to splívá do jeho Sindibádů-Pohádek.Viděl jsem to hrozně dávno-tudíž to nemůžu ohodnotit,ale stejně to bude*****jako vždy. A nepletl jsem se, nádherně dobrodružný příběh s nepohádkovým, za to romantickým vyústěním. Nádhera. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Siedma epizóda vzrušujúceho rozprávkového dobrodružstva, ktorá je výborným zakončením celej série. Sindibád sa svojím dôvtipom vysporiada s nebezpečným džinom a nájde ženu svojho srdca (a treba dodať, že je to dievča do voza i do koča). Viac potom vo všeobecnom komentári k celovečernému filmu Pohádky tisíce a jedné noci (1974). ()

Reklama

Reklama