Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 180)

3497299 

všechny recenze uživatele

Hehe, to jsem viděl už hodně dávno a rewatch jsem udělal kvůli jednomu více retro laděnému dílu MR. ROBOTA. Je to samozřejmě v mnoha ohledech strašně pitomé - zajímavé ale je, že je to strašně pitomé i v těch prvcích, které jsem ve své paměti jako pitomé neměl. Zároveň jde o do značné míry přelomový a vlastně celkem zábavný film - alespoň co se týká hollywoodského mainstreamu. Platí ovšem obecné pravidlo, že člověk by neměl znova číst knihy, co se mu líbily v mládí, a stejně tak by si neměl znova promítat takové snímky, pokud nechce zažít percepční inkongruenci, s níž by se musel vyrovnávat. Lze k tomu ovšem přistupovat i opačně – a sice že by to dělat právě měl, protože řešení těchto rozporů v časově posunutém vnímání a interpretaci mu mohou jedině prospět. Tudíž počítám, že rewatch 2. a 3. dílu bude následovat. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nostalgicky chlácholivá komedie, která kořeny osmdesátých let hledá v letech padesátých (a nejsou to jenom béčkové filmy s Ronaldem Reaganem). Podvratnost dvou méně jednoznačných dekád mezi tím musela být v zájmu udržení konzervativních amerických hodnot vynechána. Hustota narážek na emblémy 80. let (aerobic, Calvin Klein, skateboard, walkman) film mění v katalog retro výrobků. Film mohl ve své době zároveň sloužit jako podobný vzor toho, jak se chovat a k čemu vzhlížet, jakým je v jeho fikčním světě reklamní plakát se šťastnou, veskrze patriarchální a konzumu oddanou rodinou z padesátých let. Právě v takovouto rodinu se v závěru příznačně mění McFlyovi. Lepší popkulturně zabalený vzorek reaganovské ideologie těžko najdete. Zato lepší komedie o časových paradoxech by se jistě našla. 75% Zajímavé komentáře: JohnnyD, Dale, liuk ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když mi bylo asi tak 10-12 let, tak jsem Návrat do budoucnosti viděl, ale vůbec nevim, jestli se mi to tenkrát líbilo nebo ne. Kromě toho, že tam Michael J. Fox jezdil na skejtu, jsem si nic jinýho nepamatoval. Po letech jsem se schválně zkusil podívat znovu a jen se mi potvrdil muj názor, že Zemeckis je Forrest Gump, pak dlouho, dlouho nic a pak to ostatní. Návrat do budoucnosti je podprůměrná komedie, ve který se najde sem tam nějaká lepší chvilka. Jakmile je u nějakýho filmu napsáno "rodinný", tak je to obvykle sračka a platí to i v tomto případě. Je pro mě nepochopitelný, že podle čsfd je to 62. nejlepší film všech dob. P.S. Na další díly se radši ani nebudu koukat. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich prvych filmov detstva. Dokonalost sama o sebe. Som fanusik fantasy a sci-fi filmov a toto zapadlo medzi moje najoblubenejsie filmy, pod ktorymi je podpisany aj Steven Spielberg ako producent. Scenar je perfektny, nasmial som sa, az ma brucho bolelo, pricom mal obrovsku zasluhu hlavne Christopher Lloyd a odvtedy sa tesim na kazdy Zemeckisov film, aj ked niektore uz take vydarene nie su... 11.08.2009 _______ Michael J. Fox - (Marty McFly) +++ Christopher Lloyd - (Dr. Emmett Brown) +++ Thomas F. Wilson - (Biff Tannen) +++ Lea Thompson - (Lorraine Baines McFly) +++ Crispin Glover - (George McFly) +++ Produkcia: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Bob Gale +++ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkultovnějších sci-fi filmů všech dob. Ve své době, kdy vzniklo hned několik podobně ražených scifáren ("Zámotek", "Číslo 5 žije") udělal konkurenci pořádnou čáru přes rozpočet. A přátelé, ten film nezestárnul ani o den. Jako kdyby si sedl do toho kouzelného bouráku a přistál právě teď. Robert Zemeckis se díky tomu stal tvůrcem první třídy. Start jedné z nejchytřejších, nejpromyšlenějších, nejzábavnějších a nejvyrovnanějších trilogií, které kdy byly natočeny. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (247)

  • Niektoré zdroje uvádzajú, že v zložitých skateboardových scénach zaskakoval za Michaela J. Foxa (Marty) slávny skateboardista Tony Hawk. Nie je to však pravda, Foxovým dablérom bol Švéd Per Welinder. (m.a.t.o.)
  • V scéne, kde Marty (Michael J. Fox) s kapelou hrajú pred porotou, sa jeden z porotcov postaví a povie, že sú príliš hluční. Tým mužom je Huey Lewis – autor piesní "The Power of Love" a "Back in Time", ktoré sú súčasťou soundtracku. Skladba, ktorú Marty s kapelou hrajú, je prerobená verzia "The Power of Love". (busev)

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama