Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Zajímavosti (247)

  • Michael J. Fox (Marty) neuměl hrát na kytaru, a tak se musel naučit všechny hmaty písně „Johnny B. Goode“ nazpaměť. (Mol)
  • Trvalo tři hodiny, než se podařilo namaskovat 23letou Lea Thompson na 47letou Lorraine. (Kulmon)
  • Věž s hodinami je ta samá, která je k vidění ve filmu Jako zabít ptáčka (1962). Co by kamenem dohodil je další známý exteriér – dům, který se proslavil ve filmu Psycho (1960). (Kulmon)
  • Stroj času měla být původně lednička, až později se přešlo k automobilu. (Kulmon)
  • Film byl z velké části natáčen mezi šestou hodinou večerní a šestou ranní. Denní scény se natáčely o víkendech. Na vině bylo účinkování Michaela J. Foxe (Marty) v tehdy velmi populárním seriálu Rodinná pouta. Smlouvu ohledně účinkování v tomto projektu musel dodržet, jinak by mu producenti seriálu účast na natáčení Návratu do budoucnosti vůbec nepovolili. Seriál tak natáčel ve všedních dnech přes den. Důsledkem bylo, že Fox každý den naspal pouze kolem dvou hodin čistého času. Maskérům dalo tedy větší práci zakrýt jeho čím dál evidentnější kruhy pod očima. (DaViD´82)
  • DeLorean ve verzi "stroje času" je registrovaným automobilem ve státě Kalifornia. Úřady mu byla přiřknuta poznávací značka 3CZV657. Ve filmu má však svou vlastní "neúřednickou" poznávačku "OUTATIME". (DaViD´82)
  • Hlavní postava filmu se jmenuje Marty. Majitel kavárny se jmenuje Lou. Rok 1955. Víte o jaký film se jedná? Ne, nejde o Návrat do budoucnosti, ale o snímek Marty (1955). Přes tuto vzácnou shodu okolností dodnes jak Robert Zemeckis, tak Bob Gale svorně tvrdí, že nejde o odkazy na tento film, jelikož ho ani jeden z nich v době psaní scénáře neznal. (DaViD´82)
  • Studiu Universal Pictures se nezamlouval název Návrat do budoucnosti, protože "nikdo přeci nechce vidět film s budoucností v názvu". Robertu Zemeckisovi tak bylo zasláno sdělení, že název by měl být změněn na "Vesmírný muž z Pluta", což by dle studia lépe odpovídalo Martyho (Michael J. Fox) neustálému vtipkování o mimozemšťanech. (DaViD´82)
  • Když se Marty (Michael J. Fox) pokouší nahodit DeLorean v roce 1955 při přípravách na návrat do budoucnosti, tak mlhovky auta vyblikají v Morseově abecedě kód pro SOS. (DaViD´82)
  • Celé jméno Doca Browna (Christopher Lloyd) nikde ve filmu nepadne, ale k vidění je aspoň prostřední iniciála "L." Scénárista filmu Bob Gale prozradil, že znamená "Lathrop" (postup stejný jako u Emmett - Time, zde je to Lathrop - Portal). (DaViD´82)
  • Na jméno Emmett přišli tvůrci tak, že napsali pozpátku slovo "time" (čas). Vzniklo jim tedy slovo "emit". To poté vyslovili jako dvě slabiky "em-it". Výsledek tedy foneticky měli a stačilo ho již jen vizuálně doupravit do psané podoby "Emmett". (DaViD´82)
  • DeLorean ve filmu "obouvá" pneumatiky značky "Good Year". V reálném světě je to však pouze jedno slovo "Goodyear". (DaViD´82)

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama