Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (969)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks jako Johny Castaway? Warum nicht! Já jsem tento film po hříchu dodnes neviděl. Respektive po dnešek. A jelikož jsem se těšil v dnešním sychravém nečasu na dobrodrůžo na tropickém ostrově, ten úvod ve zmrzlém Rusku mně dost šokoval. Naštěstí po chvilce letoun Fed Ex nabere kurz nad Tichý oceán a já věděl, že letí správně... Trochu mne mrzelo, že Chuck na ostrově moc okatě ,,objevoval'' po vzoru našich prapředků výhody oštípaných kamenů či rozdělávání ohně dřívkem. Chvilkami se i choval dost nelogicky, když mrtvolu člena osádky pohřbil kromě bot se vším co měl ten člověk na sobě. Já vím, je to ekl svlékat nazelenalou napuchlou mrtvolu, ale přeci jen, košile, kalhoty, ponožky, pásek atd... To je na pustém ostrově drahý luxus. Jinak ostrov byl fajn i další peripetie Chucka. Docela se mi líbilo, že to nebylo zaměřeno jen na přežití či jen čas na ostrově, ale po ostrově byl dán celkem velký prostor dalšímu ději. Konec je sice až andělsky pozitivní, ale proč ne. Jediné co nechápu bylo proč se chuck po návratu každému za něco omlouval, že tam 4 roky nebyl.. To byla jeho vina to zřícení? Nebyla. Naopak na ostrově získal ostruhy a každý ho měl brát za machra a hrdinu... Dávám 4 míče zn. Wilson. * * * * ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký monolog Toma Hankse, který jen potvrdil, že je opravdu dobrý herec, jenž umí hrát a pro svou roli i lecco obětovat. Celý film Tomovi jeho emoce věříte. Celý film nepochybujete o tom, že je to člověk na opuštěném ostrově. Bohužel to maličko vyzní do ztracena, ale to nevadí... čtyři hvězdy to dá. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Už jen to rozdělávání ohně a Hanksův vztek by si zasloužily maximální hodnocení. No a zubní zákrok bruslí - komu přitom neběhal mráz po zádech. Filmu možná trvá trochu déle, než se rozjede, ale stojí to za to. Na ostrově spolu s hlavním hrdinou přemýšlíme, co využít, jak rozdělat oheň a jak přežít. A drží nás při životě jeden obrázek a Wilson. A pak se vrátíme někam, kam už nepatříme... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Trochu přepísknutý film. Tom Hanks je výborný a jeho robinzonáda celkem pěkně načrtnutá, avšak scénář klouzl po povrchu a vrcholem jeho smyku je příšerný a překombinovaný konec, který jasně ukazuje, jak moc si Zemeckis s postavou Chucka Nolanda nevěděl rady. Celý jeho příběh se nakonec utopí v příšerných frázích a natahovaných melodramatických schématech, což vážně zamrzí. Obzvlášť proto, že Hanks je přesvědčivý a výstižný... To málo, co mu umožňuje scénář ukázat z Nolandova nitra předvádí se zápalem a velkou sugestivitou. Jenže nedokáže utáhnout celý film, který je tak polopatický a doslovný, že mi ke konci notně lezl na nervy. Škoda, protože námět i některé dílčí technické kategorie (kamera, výprava) jsou příslibné... Ale výsledek je zbytečně rozmáchlý, patetický a přeplácaný. Přesto zásluhou Hankse poměrně přesvědčivý. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je velký herec a není pro něj překážkou utáhnout celý film naprosto sám. V případě Trosečníka takřka beze slov. Celý ostrůvek je nádherný a Wilson je velmi sympatický míč. Robert Zemeckis umí. Alan Silvestri umí. Tom Hanks taky umí. Takže ono to být špatné snad ani nemohlo. Ostrovní část je úžasná. K tomu netřeba nic dodávat. Letadlová část je docela v pohodě. Vázne snad pouze začátek a konec. Nuda prakticky žádná. Nevidím důvod proč nedát slabší 4*. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (65)

  • Wilsona vytvoril scenárista William Broyles Jr. preto, lebo počas svojej snahy vyskúšať si život na opustenom ostrove mu vlny jedného dňa priplavili volejbalovú loptu. V súvislosti s najlepším "kamarátom" Chucka Nolanda (Tom Hanks) je zaujímavé, že skutočná manželka hlavného predstaviteľa sa volá Rita Wilson. (Greenpeacak)
  • Nápad na film vznikl v hlavě Toma Hankse (Chuck Noland), když si četl článek o společnosti FedExu a představil si, že by letadlo této společnosti, která vysílá několikrát denně spoje přes Tichý oceán, spadlo. (Fenk)
  • Volejbalový míč Wilson, který ztvárnil jediného přítele Chucka (Tom Hanks), byl v roce 2021 vydražen za více než 230 tisíc liber. (Inspa)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama