Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (969)

tron 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Stroskotanec nie je film, akým sa zdá byť. K (desivému, v rovnakom roku sa čosi podobné odohralo aj v Nezvratnom osude) stroskotaniu dôjde až po polhodine, kedy už si myslíte, či nepozeráte sequel Veľkého. Z ostrova sa do civilizácie dostaneme prekvapivo už 30 minút pred záverečnými titulkami, Silvestriho hudbu takmer nepočujeme, očakávaná čarokrásna výprava á la Modrá lagúna a Príbehy z Južných morí je nahradená pochmúrnou oblohou, ľudoprázdnymi plážami a smutným šumom mora a usmievavého Piatka vystriedala lopta pomaľovaná ľudskou krvou. Toto je fakt realistické, všetko. Dôkazom toho, že sa bavíme s inteligentnými filmármi, nie sú len fascinujúce scény (zub, veľryba, obesenie), ale aj to, že sa nikdy nedozvieme, čo bolo v mcguffinskej krabici. Film mal v čase premiéry problém s tým, že ho každý porovnával s predchádzajúcou spoluprácou Zemeckis/Hanks a to samozrejme s Forrestom Gumpom, čo je blbosť nad mraky, tie dva filmy sú extrémne odlišné. Dnes zostal kus podmanivo strhujúceho filmu s krutým (ale i nádejným) koncom na križovatke, čo je prekvapivo dobrá a pritom megajednoduchá metafora. Hoc vtedajšie kritiky vraveli o tom, že je to dobré, ale nie je to Forrest Gump 2 (aké prekvapenie), faktom je, že diváci boli na Stroskotanca riadne zvedaví a pri masívnom rozpočte 90 miliónov ich na celom svete zarobil 429. Kino Považan NMnV 2001 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od ostatních jsem přesně tenhle konec potřeboval. Nebýt pár finálních minut, chyběly by Chuckovým peripetiím emoce a prázdných cest tam a zase zpátky (ať už v doslovném či metaforickém významu) jsem viděl už dost. Zemeckis tyhle hladivě smutné a přitom uvěřitelné nálady umí vskutku jedinečně. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je velký herec a není pro něj překážkou utáhnout celý film naprosto sám. V případě Trosečníka takřka beze slov. Celý ostrůvek je nádherný a Wilson je velmi sympatický míč. Robert Zemeckis umí. Alan Silvestri umí. Tom Hanks taky umí. Takže ono to být špatné snad ani nemohlo. Ostrovní část je úžasná. K tomu netřeba nic dodávat. Letadlová část je docela v pohodě. Vázne snad pouze začátek a konec. Nuda prakticky žádná. Nevidím důvod proč nedát slabší 4*. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov ku ktorému sa rád vraciam.Ďalšia výborná spolupráca Hanksa a Zemeckisa.Rýchly a ukecaný úvod pôsobí v silnom kontraste s tým, čo bude nasledovať po efektne natočenej havárii lietadla. Samota, ticho, krásna príroda a uprostred toho prekvapený Hanks, ktorý sa zrazu nemá kam ponáhľať. Ostal sám ,iba so svojim divným kamarátom Wilsonom, s ktorým sem tam prehodí pár slov. Vždy pri stretnutí s loptou Wilsom sa už nepozerá na loptu, ale na kamaráta a rovnako pri návšteve zubnej ambulancie sa pýtam, či na trhanie zubov používajú korčule. (Môj zubár nepochopil, ale jeho sestrička ano a dobre sa pobavila). Film, ktorý možno docieli to, že sa na veci okolo seba budete pozerať aspoň trochu inak. Film 100%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Ale no - tak já to přznám. Tom Hanks je..........(trochu, někdy, někde).......dobrý herec. Uf. Ani to moc nebolelo. Slušná robinsonáda v malém vápně FedExu. Taky jsem se rozhodl pořídit si vlastního pana Wilsona. Je chápavý, neodmlouvá - jenom netuším, kam mu Tomík vydlabal ten správný, po dlouhodobé abstinenci uprostřed oušnu tolik nutný, otvor. Mě zatím balon vždycky trapně splaskne ()

Galerie (72)

Zajímavosti (65)

  • Režisér několikrát trpělivě vysvětloval, že firma FedEx nic neplatila za to, že měla ve filmu tak zásadní roli. (don corleone)
  • Wilsona vytvoril scenárista William Broyles Jr. preto, lebo počas svojej snahy vyskúšať si život na opustenom ostrove mu vlny jedného dňa priplavili volejbalovú loptu. V súvislosti s najlepším "kamarátom" Chucka Nolanda (Tom Hanks) je zaujímavé, že skutočná manželka hlavného predstaviteľa sa volá Rita Wilson. (Greenpeacak)
  • Pieseň, ktorú spieva Chuck (Tom Hanks) po úspešnom založení ohňa, je "Light My Fire" od The Doors. (Raccoon.city)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama