Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (969)

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Áno, priznávam, trochu ma štve ten presladený koniec, ale čo na tom, keď bol celý film tak geniálny! Apropo, musíme byť realisti - pochybujem, že sám Zemeckis mal z toho radosť, no hollywoodsky producenti si jednoducho nemôžu dovoliť vypustiť do éteru film, kde sa celý čas promenáduje len Tom Hanks, a na jeho konci otrčí kopytá alebo niečo podobné. To nieje ospravedlnenie, len smutný fakt, takže buďme radi aj za to čo máme. Už spomínaný Hanks sa ukázal ako trefa do čierneho a drží celý film na nohách s ľahkosťou a šarmom jemu vlastným - skutočne si neviem predstaviť nikoho vhodnejšieho na túto úlohu (aj keď looser Steve Buscemi by tam bol celkom vtipný). Je potešiteľné, že ani ostatné aspekty filmu, réžia, kamera, výprava atď, nezaostávajú za hereckými výkonmi... teda výkonom. Dosť bolo rečí - síce s odretými ušami, no pekných päť *. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak jsem shlédl Trosečníka, kterému jsem se dlouho vyhýbal a až oblíbená televize Nova mi ho vnutila na sobotní večer. Snažil jsem se nečekat nic, ale nemohl jsem se ubránit pocitu, že přenést děj Robinsona Crusoa do dnešní doby neskončí příliš vydařeně. Z krásné nenucené kritiky dnešního už přetechnizovaného světa se bohužel stal film bez tváře, který neví čím chce být. Jestli bojem jednoho muže za jeho život, jeho lásku nebo jen boj o přežití, protože taková snaha přežít je jen prastarý zvířecí pud. Ze začátku to na kritiku vypadá, hlavní hrdina nemá na nic čas a na osudový let se vydává, i když jeho cesty by měli vést do náruče milované ženy. Bohužel první dny novodobého Robinsona nejsou takové jaké bych si představoval. Představa života na opuštěném ostrově by mě děsila, ale jeho chování moc neodpovídá skutečnosti. Najde balíky od své firmy, ale co udělá? Nic, třeba je ještě za pár měsíců až ho najdou dokáže doručit? Ale no tak nenechte se vysmát. Každý kdo by tam byl by je otevřel hnedka na začátku. Jeho snaha zapálit oheň je výborná, ale netrvalo mu nějak dlouho než si uvědomil, že bude oheň potřebovat? Všechny tyto podle mě nerealistické chybičky se určitě dají lehce přehlédnout, ale to co provedl Zemeckis s časovým skokem a posunutí děje o 4roky to na mě bylo moc. Tohle se tam prostě nehodilo a to mi nikdo nevymluví. Z minuty se stal z trosečníka co neví jak dál a krvácí muž, který si je vědom možností, ví jak chytat ryby a jí syrové maso(kam se poděl oheň?). Najednou má i kalendář, který je vytvořený podle toho pod jakým úhlem svítí slunce. Zvláštní, že věděl i jaký je měsíc. Nevím, jak na to přišel asi to poznal podle toho, kdy padal sníh... Úplně úžasný však byl záběr z vrcholku horu, kdy trosečníkovi kamera koukala před hlavu a ukazovala malý a krásný ostrov v celé jeho půvabnosti i krutosti(ty vlny byly nádherné!). Nebudu dál prozrazovat a už to ukončím. Chyběla mi realističnost života na ostrově a myšlení hlavního hrdiny. Tomu posadil korunu ještě závěr, který se svou nedořečeností snaží uchvátit, ale myslím, že docílí přesného opaku. Kritika doby se tak nekoná a jen je nám puštěn další průměrný film, který měl obrovský potenciál. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Americký pohled na ztroskotance, který se nehodlá smířit s životem na pustém ostrově. Na poprvé dobrá podívaná na skvělý herecký výkon Toma Hankse. Chuckovo vnímání času se prostě radikálně změní. Ve filmu je také potřeba trocha štěstí, aby se člověk mohl vymanil z tohoto světa a bojoval o "přežití" ve světě, který předtím nedobrovolně opustil a ve kterém je, na první pohled, vše nesmírně snadné (oheň). Lidská mysl je silná zbraň, která Tě buď zachrání, nebo zahubí. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Film, kde je prakticky celou dobu jeden herec a přesto ani chvilku nenudí, je prostě dobrý. S jakou dětinskou radostí jsem s napětím sledovala rozbalení každého balíčku a hádala, k čemu může Chuck ty zdánlivě zbytečné věci použít. Pan Wilson byl dokonalý a ten konec mi vrtá hlavou dodnes. Proboha co mohlo být v tom posledním balíčku? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov ku ktorému sa rád vraciam.Ďalšia výborná spolupráca Hanksa a Zemeckisa.Rýchly a ukecaný úvod pôsobí v silnom kontraste s tým, čo bude nasledovať po efektne natočenej havárii lietadla. Samota, ticho, krásna príroda a uprostred toho prekvapený Hanks, ktorý sa zrazu nemá kam ponáhľať. Ostal sám ,iba so svojim divným kamarátom Wilsonom, s ktorým sem tam prehodí pár slov. Vždy pri stretnutí s loptou Wilsom sa už nepozerá na loptu, ale na kamaráta a rovnako pri návšteve zubnej ambulancie sa pýtam, či na trhanie zubov používajú korčule. (Môj zubár nepochopil, ale jeho sestrička ano a dobre sa pobavila). Film, ktorý možno docieli to, že sa na veci okolo seba budete pozerať aspoň trochu inak. Film 100%. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (65)

  • V scéne, kde Chuck Noland (Tom Hanks) čupí na zemi a uvažuje o kuse plastu, ktorý vyplavilo na breh, je záber koncipovaný ako pocta filmu 2001: Vesmírna odysea (1868) čo je jeden z najobľúbenejších filmov Hanksa. (Raccoon.city)
  • Dialógy medzi Wilsonom a Chuckom (Tom Hanks) boli skutočne napísané. Hercovi pomáhali pri prirodzenejšej interakcii s neživým objektom. (WalterIK7)
  • Keď Chuck Noland (Tom Hanks) otvorí na ostrove druhý balíček od FedExu, vyberie z neho dokumenty k manželskému rozvodu, ktoré sú na meno Michael Street, Jl., Kramat Raya No.70, Jakarta, Indonezia. Na tomto mieste sa v skutočnosti nachádza veľmi ošarpaná budova, kde je na prízemí miestny obchodík, kde sa predávajú farby a laky. (Raccoon.city)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama