Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (969)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Téma obroušené hollywoodským způsobem, ale kupodivu to není vůbec na škodu. Poměrně zajímává je scénáristická klička, aby se na tom ostrově aspoň trochu mluvilo, v podobě připluvšího Wilsona. Film, který (aspoň tedy mě) poskytl opravdové emoce a skvělého Toma Hankse. Ale k úplné spokojenosti to zatím není. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zemeckisovy filmy mě nikdy moc nebraly, přišly mi vždycky jako nejmainstreamovější mainstream, což jsem si potvrdil i u Trosečníka, když jsem se k němu konečně dostal po více než 20 letech od jeho vzniku. Jasně, Hanks je skvělý jako vždy, ale ten jeho pobyt na ostrově mi přišel překvapivě dramaticky plochý a osobně jsem asi čekal, že na tom ostrově zažije něco zajímavějšího, třeba nějaké setkání s divochy by mi tam dávalo smysl (podobně jako třeba v Modré laguně, na kterou osobně nedám dopustit a která je pro mě asi vrcholem trosečnických filmů). Potom mě tam taky zaskočil ten nečekaný skok v čase o 4 roky dopředu (jakož i samotné závěrečné rozuzlení, které se mi moc nelíbilo), a dál nemám rád filmy o osamělých postavách v divočině, kterým se dějou různé příšerné věci, typu že si musí sami vytrhávat zub nebo prodělají nejrůznější drásavá zranění (Iñárrituův Revenant budiž asi jejich nejpříšernějším zástupcem - osobně mě vyloženě fyzicky bolí na něco takového ve filmu koukat a nesnáším to). Chápu lidi, kteří ten film milují a kteří se u něj dojímají k slzám, ale osobně mi tam emotivní přišla jen scéna pádu letadla, a pak už mi všechno ve srovnání s tím peklem přišlo tak nějak krotké a bez napětí, což ostatně lze říct podle mě o celém filmu, protože je od začátku zcela evidentní, že se Chuck z ostrova dostane, otázkou je pouze po jak dlouhé době a co ho bude čekat po návratu. A v tomto ohledu mě ten závěr nepotěšil, jak jsem již zmiňoval, protože bych u takového filmu ocenil happy end, abych se zahojil po všech těch strádáních, leč nedočkal jsem se - a proto mám spíš tendenci se na ten film dívat víc kriticky. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film je popretkávaný krásnymi scénami drsného ostrova. Nie je núdza ani o dojímavé, citové scény. Jednou z nich je tá, keď sa Chuck snaží na provizórnom plavidle dostať preč z ostrova a odpláva mu jeho jediný priateľ Wilson. Táto scéna ma veľa krát dokázala rozplakať, ale zároveň som v tom momente úprimne držal Chuckovi palce, nech sa mu podarí zachrániť a nech už nikdy v živote neuzrie ten prekliaty ostrov. Film sa našťastie končí happyendom ale tu si ho Chuck plnou mierou zaslúži po toľkom utrpení, ktoré prežil na ostrove. Taktiež pre mňa nezabudnuteľná scéna je tá, keď sa Chuck vezie v aute pri pesničke od Kráľa Elvisa a zazrieť môžeme v aute aj novú loptu. Stroskotanec je krásny a poučný film, ktorý jednoznačne odporúčam každému pozrieť. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nehybný kámoš Wilson, Kellyiny hodinky a energie z nich, boj se zubem, boj s ohněm, boj o přežití. One-man show dnes už legendárního a tady radikálně hubnoucího Toma Hankse, který nám dopřál nespočet hereckých představení a výborných zážitků. Tenhle je jeden z těch hvězdnějších, přepečlivě předpřipravených k velkým výkonům. Jedno neovladatelné letadlo FedExu v jedné zatraceně nevhodně načasované bouři ho uvrhlo do hladových vln oceánu. Přežil. Workoholik, který se teď musí naučit všechno trochu jinak. A zvítězit třeba nad kokosovým ořechem. A pochopitelně (jsme v americkém filmu) trošku popostrčit svoje dosavadní hodnoty. Vítězný oscarový tandem Robert Zemeckis a právě Tom Hanks každému asi víc chutnal při podávání poetického vyprávění o jednom chlapíkovi, který neoplýval bůhvíjakým intelektem. I tady ovšem míří hodně vysoko. Řemeslná stránka je výborná, emoce fungují, hudební skladatel Alan Silvestri neplýtvá, ale když přijde jeho chvíle, zaboduje. Moc příjemný návrat. Za pár let zas. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý tak trochu dopláca na svoje očakávania-od tvorcov Forresta Gumpa. Hanksova one-man show ale určite nie je tak zaujímavá ako minule a v podstate sa jedná iba o nadpriemerný dobrodružný film s nijak výraznou réžiou. Treba ale uznať Hanksovi, že sa na film skvele fyzicky pripravil, niekde som s ním videl rozhovor a hovoril, že musel výrazne kvôli úlohe v krátkom čase schudnúť. Televíznym evergreenom sa pre mňa Stroskotanec nikdy nestal. Vo filme je pre mňa najzaujímavejším motívom čas. Záver (od scény v daždi) je trochu doslovný, čo je škoda a mám pocit, že to bol viac zámer štúdia, ako Zemeckisa. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (65)

  • Pri scéne havárie lietadla sa zničila kulisa kokpitu. Táto kulisa slúžila v Hollywoode 15 rokov. (ČSFD)
  • Tvorcovia sa so svojím zoznamom "zbytočných vecí", ktoré Chuck Noland (Tom Hanks) zachránil, obrátili na odborníkov v oblasti prežitia v prírode a spolu strávili čas nad tým, ako možno tieto veci využiť. (Greenpeacak)
  • Volejbalový míč Wilson, který ztvárnil jediného přítele Chucka (Tom Hanks), byl v roce 2021 vydražen za více než 230 tisíc liber. (Inspa)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama