Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (968)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Moderná variácia režiséra Roberta Zemeckisa na klasickú tému príbehu Robinsona Crusoe. Jeden z vedúcich pracovníkov zásielkovej služby FedEx, Chud Noland, prežije haváriu lietadla, ale to nie je zďaleka všetko utrpenie, ktoré mu osud nadelil. Zachráni sa ako "Stroskotanec" uprostred oceánu na opustenom ostrove. Tam zistí, že aj v dnešnej hektickej, uponáhľanej dobe sa človek môže odrazu ocitnúť úplne sám. Najmä vďaka predstaviteľovi hlavnej úlohy, Tomovi Hanksovi, sa z toho zrodil celkom zaujímavý film. *** ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nuže...ano, Hanksova herecká studie je pozoruhodná. Ale nějak mi neštymuje, že jsem celou dobu místo zaujetí výkonem přemýšlel o tom, jak bych asi který problém, s nímž se "civilizovaný" člověk v takovéhle situaci zákonitě setká, řešil. Ono co taky chcete dělat u pomalu dvě a půl hodiny trvajícího filmu, ze kterého máte celou tu dlouhou dobu pocit, že "tohleto neskončí blbě, je to přece Zemeckis". Sladkobolné scény s Helen Hunt mě o nějakých závratných kvalitách Trosečníka taky nepřesvědčily, a jediné, co si z něj pamatuji jako skutečně výborný moment, je poslední scéna. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi líbil, i když s Robinsonem Crusoe to nemá nic společnýho. Tady nic nevyrábí, nijak nezvyšuje kvalitu svýho života, protože nemá jak ani z čeho. Ale už jen kvůli výkonu Toma Hankse a způsobu financování filmu (začátek a konec zaplatil FedEx a to mezitím cvakl Wilson). Jinak Hanks jako workoholik je zatím nepřekonanej, takhle doufám nedopadnu. Já se vlastně se svou vrozenou leností ani nemusím bát. Námitky tu mám jen k tomu skoku "o čtyři roky později", já osobně bych se klidně i o hodinu dýl koukal na to, jak se s ostrovem sžívá. Ale rejža měl asi halt jiný názor. Ještě by mě zajímalo, co bylo v tom balíčku, kterej neotevřel. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

pokaždé, když vidím tento film, držím chuckovi nolandovi palce. robert zemeckis mě spolu s vynikajícím T.H. v jejich SHOW ONE MAN přinutí prožívat bolest(zub!!), překvapení(rozbalování balíčků), zvědavost(nerozbalení balíčku), přátelství(pátek - tedy wilson), rozčilení i radost(oheň). zábavně vykreslené pološílenství ze samoty(stvoření wilsona), podtržené pouze zvukovou kulisou moře, nám dává možnost vcítit se do pocitů (inteligentního) člověka, který přišel o všední materiálové hodnoty, ale ne o smysl života. také střídavým dávkováním emocí - dramatický ,,odjezd" - uklidnění vedle velryb, bouře - vysílení, pokus o záchranu přítele - beznaděj, udržovali moje smysly stále lačné po dalších a dalších příhodách. bohužel pak přišla záchrana a ,,klasicky" sladký konec. a já děkuji všem zůčastněným za pěkný výlet do ,,duše" trosečníka moderní doby. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nehybný kámoš Wilson, Kellyiny hodinky a energie z nich, boj se zubem, boj s ohněm, boj o přežití. One-man show dnes už legendárního a tady radikálně hubnoucího Toma Hankse, který nám dopřál nespočet hereckých představení a výborných zážitků. Tenhle je jeden z těch hvězdnějších, přepečlivě předpřipravených k velkým výkonům. Jedno neovladatelné letadlo FedExu v jedné zatraceně nevhodně načasované bouři ho uvrhlo do hladových vln oceánu. Přežil. Workoholik, který se teď musí naučit všechno trochu jinak. A zvítězit třeba nad kokosovým ořechem. A pochopitelně (jsme v americkém filmu) trošku popostrčit svoje dosavadní hodnoty. Vítězný oscarový tandem Robert Zemeckis a právě Tom Hanks každému asi víc chutnal při podávání poetického vyprávění o jednom chlapíkovi, který neoplýval bůhvíjakým intelektem. I tady ovšem míří hodně vysoko. Řemeslná stránka je výborná, emoce fungují, hudební skladatel Alan Silvestri neplýtvá, ale když přijde jeho chvíle, zaboduje. Moc příjemný návrat. Za pár let zas. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (65)

  • Hlavní hrdina Chuck (Tom Hanks) se dostane z vraku letadla pod vodou na hladinu za pomocí člunu se zabudovaným kompresorem. Ten se ale pod vodou bez vzduchu těžko sám nafoukne. (Patrik256)
  • Hudobná skupina Phish odvysielala videoklip s filmovými zábermi počas ich Silvestrovskej show v Madison Square Garden v roku 2002. Špeciálny hosť Tom Marshall predstieral, že je Tom Hanks (Chuck). Ďalšia skladba, ktorú kapela odohrala, niesla názov Wilson. (WalterIK7)
  • Volejbalový míč Wilson, který ztvárnil jediného přítele Chucka (Tom Hanks), byl v roce 2021 vydražen za více než 230 tisíc liber. (Inspa)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama