Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (969)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Mistrovský film. Hanks měl dostat Oscara (tím spíše, že ho tehdy nepochopitelně vyhrál Crowe za Gladiátora). Kdyby se v průběhu natáčení Zemeckis nezahodil s tou blbostí Pod povrchem, platilo by, že jsem od něj ještě neviděl špatný film. Scény z ostrova natočené s velkým důrazem na realističnost (i hudba zmizela, jsou zde jen zvuky). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

pokaždé, když vidím tento film, držím chuckovi nolandovi palce. robert zemeckis mě spolu s vynikajícím T.H. v jejich SHOW ONE MAN přinutí prožívat bolest(zub!!), překvapení(rozbalování balíčků), zvědavost(nerozbalení balíčku), přátelství(pátek - tedy wilson), rozčilení i radost(oheň). zábavně vykreslené pološílenství ze samoty(stvoření wilsona), podtržené pouze zvukovou kulisou moře, nám dává možnost vcítit se do pocitů (inteligentního) člověka, který přišel o všední materiálové hodnoty, ale ne o smysl života. také střídavým dávkováním emocí - dramatický ,,odjezd" - uklidnění vedle velryb, bouře - vysílení, pokus o záchranu přítele - beznaděj, udržovali moje smysly stále lačné po dalších a dalších příhodách. bohužel pak přišla záchrana a ,,klasicky" sladký konec. a já děkuji všem zůčastněným za pěkný výlet do ,,duše" trosečníka moderní doby. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Nemusím se nijak rozepisovat o tom, jak je Tom Hanks úžasný herec, protože to už všichni dávno dobře víme. Co bych ale měl v komentáři zmínit, je to, že právě Hanksův výkon dělá z Trosečníka tak působivé, dojemné a myšlenkově obsáhlé dobrodružství, které si na každé další zhlédnutí užívám stejně intenzivně, jako napoprvé... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Už jen to rozdělávání ohně a Hanksův vztek by si zasloužily maximální hodnocení. No a zubní zákrok bruslí - komu přitom neběhal mráz po zádech. Filmu možná trvá trochu déle, než se rozjede, ale stojí to za to. Na ostrově spolu s hlavním hrdinou přemýšlíme, co využít, jak rozdělat oheň a jak přežít. A drží nás při životě jeden obrázek a Wilson. A pak se vrátíme někam, kam už nepatříme... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní. Trosečník zdánlivě obsahuje všechno, co ho předurčuje k triumfálnímu úspěchu, tedy atraktivní námět, výborné herecké obsazení, velké režisérské jméno, slušný scénář, přiměřeně velký rozpočet a tak bych mohl pokračovat. Přesto to ve výsledku nějak skřípe, cítím určitou nenaplněnost očekávání a čtvrtou hvězdičku se mi dát nechce, jakkoliv je ten film znevýhodněný faktem, že jsem ho viděl v televizi. Na velkém plátně bych se možná přece jen ke čtvrté hvězdičce přiklonil. Přemýšlel jsem, co mi tam přebývá nebo schází, je to částečně určitou melodramatičností, ale pořád jsem nebyl schopný definovat jádro problému. Až mi zrak sklouzl na komentář Marigolda, který přesně popsal to, na co mi scházela slova. Takže tentokrát doporučím hledat myšlenku někde jinde - přesně, jak to Marigold napsal, Trosečník je příliš doslovný, zbytečně rozmáchlý, patetický a přeplácaný. Při vší snaze nestrhne, byť Hanks ze sebe vydává maximum. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (65)

  • Počas natáčania Tom Hanks (Chuck Noland) utrpel reznú ranu na nohe, ktorá bola údajne napuchnutá dva týždne. Keď konečne išiel do nemocnice, diagnostikovali mu život ohrozujúcu infekciu stafilokokom. (busev)
  • Alan Silvestri napsal celkem jen 15 minut hudby, což je na 143 minut dlouhý film nezvykle málo. Je to kvůli tomu, že první hodinu a 43 minut není ve filmu vůbec žádná původní hudba (jen ruský chorál a písnička od Elvise). Poprvé zazní až ve chvíli, kdy Chuck Noland (Tom Hanks) opouští ostrov. (don corleone)
  • V scéne, kde Chuck Noland (Tom Hanks) čupí na zemi a uvažuje o kuse plastu, ktorý vyplavilo na breh, je záber koncipovaný ako pocta filmu 2001: Vesmírna odysea (1868) čo je jeden z najobľúbenejších filmov Hanksa. (Raccoon.city)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama