Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (969)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Tom Hanks podává další ze svých životních výkonů a skvěle ho při tom vede režie Roberta Zemeckise v doprovodu krásné hudby Alana Silvestriho. Moderní obdoba Robinsona Crusoe je i přes svou délku a chvilkovou roztahanost velmi dobrým a napínavým snímkem, od kterého jsem prostě nemohl odtrhnout oči. Konec komentáře může obsahovat spoilery, ale pochybuji, že by se našel někdo, kdo Trosečníka ještě neviděl. Pět hvězd zaručuje už jen ten fakt, že tvůrci dokázali z neživého míče s namalovaným obličejem udělat dokonalou filmovou postavu. Když se Noland s Wilsonem loučí, je to jako jedna z nejbolestivějších scén, které jsem kdy viděl a skoro vždycky mám slzy na krajíčku. Dojemné a nejen to. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Postavit film na jednom herci - to se může vyplatit, ale daleko spíše šeredně vymstít. Tady se to Robertu Zemeckisovi vyplatilo, i když filmu k úplné dokonalosti něco chybí. Jak už tady kdosi zmiňuje, ten závěr byl skutečně ještě zbytečně "vyšperkován". Stačilo trochu méně cukru a bylo to lepší. Taky tam mohl být (na úkor onoho závěru) lépe zobrazen "Robinsonův" život ne ostrově postupem času. A ne ukázat, jak se zabydluje a učí přežít, a pak najednou lup a jsme o "x" let vepředu. Ale tohle sice jsou vady na kráse, nicméně je nepovažuju za až tak zcela zásadní, takže dávám čtyři *. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy mne nebavil Robinson Crusoe a s Robinsonem Nolandem je to podobné. To samozřejmě nic nevypovídá o kvalitě filmu, ale vypovídá to vše o mém hodnocení. U mne tu nudu zkrátka nezachránil ani poměrně přesvědčivě zahraný volejbalový míč, ani snaživě se přizpůsobující trosečník a zábavu "nečekaně" nepřinesla ani ta nekonečná reklama na FedEx. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Působivě natočené. Vtáhlo mě to k sobě na plátno, přímo na ten ostrov. Tom Hanks v úsporném civilním projevu velice přesvědčivý. Dojemný výlet do psychologie beznadějně osamoceného člověka při stvoření pana Wilsona. A mimo jiné i dobrá škola ve „thinking out of the box“. Například: k čemu mi, do prdele, tady v tropech asi tak můžou být brusle?! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zatímco Defoeův Robinson byl především o lidském boji s přírodou a tak trochu o tom, že člověk ji má ovládat a opanovat, tady se podařilo celkem vkusně ukázat robinsonství jako boj člověka se sebou samým, i když ten prvotní smysl rozhodně nezmizel. Tom Hanks rozhodně není můj oblíbený herec, ale za to, že mě dokázal udržet takovou dobu, vlastně úplně sám, u obrazovky, si trochu toho respektu zaslouží. Bohužel ten obal je pochopitelně o úroveň níž, a proto jsem asi udělal dobře, že jsem Trosečníka půl hodiny před koncem přepnul a ušetřil se tak typicky americky nechutné happy-omáčky. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (65)

  • Podľa filmu sa Chuck (Tom Hanks) ocitol na ostrove koncom decembra 1995 a svietil mu Mesiac okolo splnu. V skutočnosti nastal spln až 5. 1. 1996. (Richard768)
  • Dialógy medzi Wilsonom a Chuckom (Tom Hanks) boli skutočne napísané. Hercovi pomáhali pri prirodzenejšej interakcii s neživým objektom. (WalterIK7)
  • Súradnice ostrova, na ktorom prebiehalo filmovanie. Google Earth: 17°36'35.02"S 177° 2'1.29"E. (Darth Maul)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama