Reklama

Reklama

Kontakt

Trailer

Jako malá mluvila nadšená radioamatérka Ellie Arrowayová s otcem o možnosti spojení s mimozemskými civilizacemi a po jeho předčasné smrti se její touha zachytit signály z vesmíru proměnila v posedlost. Nyní pracuje v Portoriku na projektu zachycování signálů z vesmíru, a když se vláda rozhodne podporu projektu zastavit, pokusí se získat peníze jinde. Zaujme miliardáře Haddena, který začne její práci financovat, a o čtyři roky později se jí podaří zachytit signály z vesmíru. Ty vzbudí mimořádnou pozornost, zástupci Bílého domu, především poradce pro národní bezpečnost Michael Kitz, jí však vyčítají, že výsledky pozorování zveřejnila. Po dešifrování signálu z oblasti hvězdy Vega v souhvězdí Lyry se na obrazovkách objeví záznam Hitlerova projevu při zahájení olympijských her v roce 1936. Mimozemšťané zřejmě zachytili experimentální pozemské televizní vysílání. V signálu však vědci rozeznají další šifrované informace. Ellie obhájí své místo v projektu a od záhadného Haddena dostane klíč k dešifrování mimozemského vysílání. Výsledkem je podrobný návod na konstrukci zařízení, jehož stavbu prezident přes Kitzův nesouhlas schválí. Probíhá výběr nejvhodnějšího kandidáta pro setkání s mimozemskou civilizací. Do užšího výběru postoupí také Ellie, zákeřným dotazem přítele Palmera je však vyřazena. Krátce před startem sice skupina náboženských fanatiků provede sabotáž, znovu ale zasáhne záhadný Hadden a zanedlouho se Ellie může vydat na cestu do neznáma. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (824)

tron 

všechny recenze uživatele

Viete čo, toto fakt nie. U GATTACI som dokázal tolerovať, že sa jedná o noblesne „civilné“ a galantne „oduševnené“ sci-fi. Ale KONTAKT naozaj už príliš zaváňa akademickou nudou a pchatím sa niekomu niekam (netvrdím, že sa vám nemôže páčiť, ale mne sa nepáčil, kým GATTACA áno). Výsledkom je čudná intelektuálska melodráma, v ktorej dobre nefungujú dokonca ani herecké výkony takých vysokých kariet, ako sú John Hurt (VOTRELEC), Tom Skerritt (VOTRELEC), Jodie Fosterová (MLČANIE JAHNIAT), David Morse (SMRTIACA LIEČBA) či James Woods (TAKÍ SME BOLI). Celé je to zdĺhavé, tvári sa to ako neviem čo, je to pomalé, ale možno sa práve nachádzate v nálade, v ktorej potrebujete niečo melancholické, plné rozjímania (nad všetkým). Dovolil by som si nahodiť drzý názor, že keď nemáte v sci-fi obludu, ešte vám to automaticky nedáva právo chvastať sa tým, že je to "sci-fi s myšlienkou. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Možno nesadne každému, ale svoju cieľovú skupinu si dozaista nájde. Naskytlo sa mi veľmi náročné, sumárne hodnotenie, ktorého pohyb kľučkuje v relatívne veľkom rozmedzí 7-9/10. Aby však bolo v rámci možností spravodlivé, urobím presný sek stredom pieskoviska a vznikne solídne čísielko 8/10. __ Kontakt si vás získa predovšetkým pokiaľ pasujete do skupiny milovník sci-fi, prípadne radi pátrate po neznámom odhaľovaní veľkých tajomstiev alebo jednoducho milujete premýšľanie nad nekonečným univerzom. Na druhej strane môže odradiť obyčajný, ničím nevypovedajúci soundtrack, pre niekoho veľmi zdĺhavá a natiahnutá stopáž. A výsledok? Ten už závisí od vášho osobitého vkusu a kritérií. Viac nechcem napovedať.. musíte vidieť sami. Recenzia zde ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Zemeckis sa dotkol dokonalosti a dokázal že filmové sci-fi sa dá natočiť aj ako v zásade komorná dráma jednej osoby, ktorá natoľko túžila po kontakte s mimozemským životom, až sa to stalo jej životným poslaním. Mimimum viditeľných vizuálnych efektov, pútavý no pozvoľna plynúci príbeh a nádherný záver. Film ako tento treba proste precítiť a nezamýšľať sa nad prípadnými chybami. Aj vďaka Jodie Foster a jednému z jej životných výkonov ma trochu mrzí, že si Kontakt vo svete nezaslúžil väčšie uznanie. Na kvalitách mu to však v ničom neuberá. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Viděli jste tu starou kreslenou disneyovku Lady a Tramp? Tak když poprvé Jodie vidí hluboký vesmír, má přesně stejnej výraz jako Lady, když se smutně dívá na domněle mrtvého Beavera. Asi to tak bylo myšleno už původně, ale dojem pro diváka je dokonalý. Když dáte dohromady výtečný propracovaný SF scénář plný filozofických a hlubokých myšlenek s osobitým talentovaným režisérem, spoustou dobrých herců a dostatkem peněz na triky, tak vyjde Kontakt. Pravda, postava McConaugheyho mi moc nesedla, ale to může být mojí obecnou nechutí ke kněžím a náboženství, lépe řečeno jsou mi někde. Poslední scény filmu mě nijak nenadchly, jako kdyby byly dolepený později (mělo to skončit nástupem do auta), ale jinak je to jeden z nejpropracovanějších a nejhodnotnějších SF filmů, jaké kdy Hollywood (a vlastně i celá Amerika) vyprodukoval. A co víc, mohl by se snadno stát skutečností. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je sci-fi, jak podle mého má vypadat. Forma je zcela podřízená obsahu sdělení, které měli scénárista a režisér na srdci, film se vyvarovává všech samoůčelností a obvyklých na efekt stavěných ekvilibristik. V podstatě se jedná o poctivé několikavrstevnaté drama, které by v jakékoliv jiné formě vždy něco ztratilo. Všechny roviny (o existenci Boha, o dceřiné lásce, o možnostech existence mimozemského života, o ambicióznosti a vědeckém zápalu, o pokoře - na některé jsem určitě zapomněl), jsou zcela vyážené, harmonické, člověk si ani nevšimne jejich příjemného vzájemného prolínání. Holt kumšt! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (40)

  • Barevná škála, začínající červenou a končící zlatou, kterou vidíme při cestování tunelem, odpovídá barvě čaker. (HellFire)
  • Natáčelo se od 24. září 1996 do 28. února 1997 ve státech USA Kalifornie, Nové Mexiko, Florida, Washington, D.C., Arizona a Virginia. Pak také v Kanadě, Portoriku a na Fidži. (Varan)
  • Jodie Foster (Ellie Arroway) na otázku strachu z případných mimozemských civilizací svého času odpověděla: "Jsme formováni tím, čeho se bojíme. Věřím, že v každém z nás se skrývá malé dítě, které má strach se zelených mužíčků, kteří ho mohou unést a pak s ním provést bůhvíco. Strach je vůbec nejzajímavějším výchozím bodem filmu. Všechny velké filmy jsou o tom. (NIRO)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

Nolan pošle McConaugheyho do vesmíru

31.03.2013

Natáčení tajemstvím zahalené sci-fi Interstellar, kterou po Spielbergovi převzal Christopher Nolan, začne letos v létě. Není divu, že pozvolna začíná obsazování. Nabídku na hlavní roli dostal Matthew… (více)

Reklama

Reklama