Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud prostoduchý Forrest Gump, vyzbrojen užitečnými radami své matky, se vydává na pouť životem, který mu připraví nejedno překvapení. Mnoho hořkých, ale také nádherných chvil... Mladý muž jménem Forrest Gump sedí na zastávce autobusu a každému, kdo si přisedne, vypráví o svém životě. Poněkud jednoduchý chlapec se narodil v Alabamě, kde žil jen s matkou, která mu dala mnoho dobrých rad do života. Především tu, aby si nikdy nenechal od nikoho namluvit, že je jiný než ostatní. Dostala ho dokonce i do normální školy, přestože jí doporučovali zvláštní, vzhledem k jeho nízkému IQ. Forrest, terč zlomyslných vtípků a krutých žertů svých kamarádů, si tam najde přítelkyni na celý život: Jenny je půvabná blonďatá holčička, kterou zneužívá otec, a tak ji dají do výchovy babičce. Oba se stanou nerozlučnými přáteli. Jenny Forrestovi dá další cennou radu do života: když budeš mít problém, utíkej. A tak Forrest proutíká školou, pak i střední školou a nakonec vysokou, kde se osvědčí jako nejrychlejší hráč amerického fotbalu. Po svém prožívá i velké události v amerických dějinách, třeba přijetí dvou prvních černých studentů na univerzitu nebo setkání s prezidentem Kennedym... Forrest se na vše dívá svýma naivníma očima, aniž by věci zvažoval do důsledků. Řídí se upřímným citem, jako když stále a opakovaně „zachraňuje“ Jenny, jakmile se mu zdá, že jí někdo ubližuje. Když získá diplom, dá se naverbovat do armády. Doslechne se, že Jenny vyhodili ze školy kvůli nestoudným fotkám a že se pokouší v Memphisu prosadit jako zpěvačka. Navštíví ji a znovu nešikovně „zachraňuje“. Pak je poslán do Vietnamu. Ani hrůzy války tak docela nechápe, i když se při jednom útoku projde dokonalým peklem. Je zabit jeho zatím jediný přítel, černoch Bubba. Forrest, kterého chtěl Bubba přibrat jako partnera do své firmy, je zdrcený. Přesto zachrání několik dalších vojáků včetně poručíka Dana Taylora, který mu ale není pranic vděčný: jakožto člen rodiny, v níž celé generace mužů umíraly ve válkách, si přeje zemřít po boku svých mužů. A on navíc přijde o obě nohy. Zraněn je ale i Forrest a vrací se domů. Ještě ve Vietnamu v nemocnici se mu vrátí dopisy, které pravidelně psal Jenny a jejichž adresátka nebyla zastižena... Po návratu domů mu prezident Johnson udělí medaili a při prohlídce Washingtonu se přimíchá do davu protestujících proti válce. Je vyzván, aby pohovořil o Vietnamu, nejde ale zvuk. Přesto ho tisícihlavý dav zdraví jako hrdinu. Mezi přihlížejícími je i Jenny, nyní horlivá aktivistka protiválečného hnutí Černí panteři. Shledání Forresta s jeho velkou a jedinou láskou je dojemné. Prochodí spolu celou noc a povídají si. Forrest nechce, aby Jenny opět odjela, ale ta se chystá do Kalifornie. Forrest zůstává zase sám... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (3 056)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump jsem viděla poprvé dnes. (Je rok 2011). Velice jsem od něj očekávala a musím říct, že mě překvapil. Tom Hanks samozřejmě podává nepřekonatelné výkony. Vyprávění je samo o sobě geniální. A to nemluvím o hudbě, která tak nenuceně podpírá fantastický scénář. Myslím, že filmu nejsem schopna nic vytknout, protože, i kdyby bylo něco špatně, máte pocit, že to tak má být. Každé slovo, každý detail je poklad. Forrest prošel vším a všechno pochopil po svém, nikdy nezapoměl na to, co říkala maminka. A přestože měl v životě jen čtyři lidi (později pět), jeho život byl zajímavý a plnohodnotný. A teď v čem mě film překvapil...v ostatních dojemných filmech je jedna, dvě pásáže, které Vás rozpláčou. Tady jsem za celou dobu neplakala, ale od začátku do konce mě něco lechtalo u srdce a v duchu jsem jásala nad každým slovem, které Forrest řekl. To je možná důvod, proč se mi film tolik líbil. Ty emoce byly do filmu rozlity rovnoměrně a tak divák neměl šanci začít se nudit. Gump se mě hluboce dotknul. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump mě nikdy neoslovoval svým příběhem, režií nebo hereckým umem všech přítomných, a ačkoliv ho považuji za nesmírně citlivý film, nikdy mé srdce nezískal. (Možná i proto, že já si na tyhle citlivé až líbivé snímky nepotrpím.) Je tu ale něco, co na Forrestovi zbožňuju a co mě nutí, abych si ho při každé další televizní projekci aspoň na pár minut pustila. Detaily. Detaily vybroušené pečlivěji než na tom nejdražším diamantu. Miniaturní narážky na vše, co hýbalo americkou společností, drobnosti, které český divák povětšinou ani nemá šanci postřehnout. Taková blbost jako zařazení všech prezidentů od Kennedyho až po Reagana do snímku. Narážka na Apple, když Forrest mluví o firmě s ovocem. Hudba z filmu Camelot hrající během záběrů s Kennedym, přičemž právě Kennedyho vládě se později přezdívalo camelot. Disco v hotelu Ambassador, kde byl později zavražděn Robert Francis Kennedy. Narážka na Franka Willse, když si Forrest stěžuje, že v domě naproti svítí baterkami a on nemůže spát, přičemž to byl právě Wills, kdo odhalil vloupání do sídla Demokratické strany a dal podnět události, která vešla do dějin jako aféra Watergate. Taky ten moment, kdy John Lennon v televizním studiu cituje část své slavné písně Imagine. A "last but not least" všechny ty písně. Něco z Absolventa, něco z Vlasů, párkrát The Doors, pak zas Sweet Home Alabama, když je Forrest konečně doma... Kvůli těmhle momentům mám Forresta Gumpa ráda. Ačkoliv dějově u mě naprosto vyhořel. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Paramount // Počet premietajúcich kín v USA: 2,365 // Otvárací Víkend USA: $24,450,602 // Forest Gump je právom v prvej desiatke všetkých filmov sveta, to jak ho Zemeckis natočil je genialita sama osebe a o hereckom výkone Toma Hanksa ani nehovorím. Dej tak prešpekulovaný a obdivu vhodný, že je proste krása naňho pozerať. Veľký obdiv pre všetkých, ktorí sa zúčastnili na natáčaní Foresta Gumpa...... 100% ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Forrest Gump" je pojem ve světové kinematografii a stal se jím za velmi krátkou dobu. Curiculum vitae muže s IQ 75, se spostou humorných, tragikomických a tragických historek. Ledaskdo by řekl, tohle už tu bylo. Ale takhle lehký film, který naprosto suverénně kombinuje naprostou radost se smutkem, zde nebyl od dob "Malého velkého muže", minimálně v USA. Nese v sobě spoustu životních mouder, kterých se zkouším držet. Ale některá nefungují :-). Herecké obsazení je vskutku jedinečné. V titulní roli se představil Tom Hanks a podal svůj životní výkon. Navždy už s ním bude spojován. V žádném případě nijak nezaostávají ani nadpozemsky krásná Robin Wright a charismatický Gary Sinise. Nejsem z těch, kteří by se u filmů hodně dojímali a nebo když jo, tak poprvé. Na závěr "Forresta Gumpa" se ale nikdy neudržím. 100%. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem se tomu vyhýbal a zřejmě to bylo jen dobře. V té době bych Forresta určitě neocenil. Povedlo se totiž najít naprosto jedinečný balanc mezi tklivým příběhem lidské bytosti a neuvěřitelnou náloží „humorných" situací, kdy se člověk několik minut v kuse směje. Při každé další projekci, při každém dalším roku, který vám spadne na záda navíc najdete něco, co vám je najednou osobnostně blíže než o několik let zpátky. A to není vůbec lehké... Pro mě jednoznačně nejlepší role Toma Hankse - a že těch kvalitních má požehnaně. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (165)

  • Ve scéně, kdy Forrest (Tom Hanks) utíká před autem se zlými chlapci, se vzdálenost Forresta od auta nepřirozeně rychle mění - v jedné scéně má auto přímo za sebou a o okamžik později má náskok dobré 2 metry. (samik81)
  • Keď Forrest (Tom Hanks) tlačí nadporučíka Dana (Gary Sinise) na vozíku cez ulicu v New Yorku, hrá v pozadí skladba "Everybody's Talking" od Harryho Nilssona. Danove výkriky “Are you blind? I’m walking here!” sú vďaka použitej hudbe a podobnosti scény odkazom a poctou inému filmu Midnight Cowboy (1969). (WalterIK7)

Související novinky

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

Reklama

Reklama