Zemeckisův film je brilantním shrnutím dosavadních režisérových poznatků o možnostech "comicsového" vyprávění. Formálně i obsahově nejméně konvenční z jeho snímků přesvědčuje komediálními gagy i naléhavě patetickým tónem. Jeho hrdinou je prosťáček Forrest Gump, typický obyčejný muž, který od dětství dělal, co se mu řeklo; do života si tak odnesl několik ponaučení své pečlivé maminky a osvědčené pravidlo, jež se mu hodí mnohokrát v nejrůznějších situacích: když se dostaneš do problémů, utíkej. Forrest se proutíká školou, jako hráč amerického fotbalu i univerzitou, potom peklem vietnamské války a zoufalstvím nad ... (zobrazit celý text)
Zemeckisovo vrcholné dílo, nejlepší výkon Toma Hankse (zatím), úžasný výběr muziky (soundtrack *****), krásná Robin Wright Penn a dokonalý poručík Dan, který koupil tu nejlepší ovocnářskou firmu na světě :-) Co si ještě přát víc ?
Tenhle film je protě dokonalost sama. A nejen proto, že jsem se díky němu stala filmovým fandou. Při každém zhlédnutí vás dojme a pohladí na duši, což se vám u většiny filmů nestane.
Oscar 6 : Nejlepší film, Režisér, Herec HR - Tom Hanks, Scénář - A, Vizuální efekty, Střih + 7 nominací: Herec VR - Gary Sinise, Výprava, Kamera, Hudba, Zvuk, Střih zvukových efektů, Masky
Kinematografie je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš. Například jsem šel jednou s tatínkem do kina na zajímavě vyhlížející film. On, takřka filmový analfabet, a já, jedenáctiletý klučina, jsme se celou dobu smáli a plakali - už tehdy jsem poznal, že mám co dočinění s takřka geniálním filmem. A taky že jo:-) Nevím, co obdivovat dřív - do detailu promyšlené, skvělý scénář, Silvestriho slzopudnou hudbu nebo herecké výkony. Je to dokonalé filmové dílo s dvěma vadami na kráse - svou dokonalost si až příliš uvědomuje, takže může vypočítavě vodit diváky za nos, a navíc ukradlo všechny Oscary Shawshanku:-(
Zajímavosti:Terry Gilliam a Barry Sonnenfeld odmítnuli režírovat tento film. [--] Mladší bratr Toma Hankse Jim ho nahradil ve scénách, kdy Hanks sprintuje. [--] Na všech fotkách, na kterých se Forrest ve filmu objevuje, má zavřené oči. [--] První chlapec v autobuse, který nechce, aby si Forrest sednul vedle něj je Alexander Zemeckis, syn režiséra Roberta Zemeckise. [--] Všechny scény, ve kterých Forrest mění svůj věk mají jedno společné - má na sobě modrou košily. [--] Během oslavy příchodu nového roku 1972 pije Forrest nápoj Dr. Pepper s logem, které se však objevilo až v polovině 80. let.
Vzpomínám si, když jsem byl před lety na premiéře, sedělo nás v kině pár jedinců a na konci všichni buleli. Šeptanda zapracovalo a pár dní nato bylo v kině narváno. A opět vytahování kapesníčků a posmrkávání. Jednoduše neznám nikoho, koho by Forrest Gump citově nezasáhl.
No comment, film, který jsem snad viděla nejmíň 5x a pokaždé se mi líbí minimálně stejně, jako poprvé. Přestože je to jednoznačně citově vydírající film, nemůžu hodnotit jinak, než maximálně.
Tento film člověk může shlédnout třeba tisíckrát a pořád ho bude uchvacovat...je naprosto jedinečný a úžasný. A navíc: mnoha a mnoha lidem ukázal, že zbytečně dělají věci, který tak úplně nedávají smysl... :'-) ČLOVĚK MÁ ASI NĚKDY MÁLO KAMENŮ...
Tom Hanks ve své asi nejlepší roli, pod taktovkou Roberta Zemeckise aneb fiktivní biografie fiktivního hrdiny své země. Naprosto neokoukaný hrdina, který všemi nesnázemi propluje s elegancí a pořádnou dávkou štěstí, které si ani neuvědomuje. Byl by pro nás život jednodušší, kdybychom byli jako Forrest? Neodvažuju se říct ano nebo ne, ale když se do filmu ponoříte, možná si svoji odpověď najdete. Skvělá Silvestriho hudba podbarvuje ohňostroj nikoliv marnosti, ale skvělých hereckých výkonů. 100%
Cokoliv, co člověk řekne o tomhle snímku, už zaručeně řekl někdo před ním. Co mám napsat, abych se po nikom neopakoval? Raději se omezím jen na strohé konstatování - SKVOSTNÉ!
Jedna z vyjímek, kdy filmové zpracování je lepší než knižní předloha. Tu (od Winstona Grooma) jsem četl až po shlédnutí filmu, který jsem viděl poprve v roce 1994, snad týden po Pulp Fiction ( tak silné nabídky v kinech se myslím jen tak nedočkáme), a příběh v ní tak pěkně neplyne, jsou tam i věci jako, že Forest letí na měsíc či je přeborníkem v zápase řeckořímském, prostě film po stránce příběhové je určitě lepší. Jako celek (režie, scénář, herecké výkony, triky) pak patří mezi to nejlepší co se na konci 20 století natočilo a i při vícenásobném zhlédnutí nijak nenudí. Zase kdyby knihy nebylo, tak by nebylo ani Foresta Gumpa...
Forrest byl všude, byl vším. Dokázal rozesmát i rozplakat. Neoplýval bůhvíjakým intelektem, ale svým lehce naivním přístupem k životu dokázal vzpružit snad každého, koho kdy potkal. Mě nevyjímaje. 90% Zajímavé komentáře: POMO, Cival, Anthony, kiddo, sharky, cheyene, Indy, kopfa