Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud prostoduchý Forrest Gump, vyzbrojen užitečnými radami své matky, se vydává na pouť životem, který mu připraví nejedno překvapení. Mnoho hořkých, ale také nádherných chvil... Mladý muž jménem Forrest Gump sedí na zastávce autobusu a každému, kdo si přisedne, vypráví o svém životě. Poněkud jednoduchý chlapec se narodil v Alabamě, kde žil jen s matkou, která mu dala mnoho dobrých rad do života. Především tu, aby si nikdy nenechal od nikoho namluvit, že je jiný než ostatní. Dostala ho dokonce i do normální školy, přestože jí doporučovali zvláštní, vzhledem k jeho nízkému IQ. Forrest, terč zlomyslných vtípků a krutých žertů svých kamarádů, si tam najde přítelkyni na celý život: Jenny je půvabná blonďatá holčička, kterou zneužívá otec, a tak ji dají do výchovy babičce. Oba se stanou nerozlučnými přáteli. Jenny Forrestovi dá další cennou radu do života: když budeš mít problém, utíkej. A tak Forrest proutíká školou, pak i střední školou a nakonec vysokou, kde se osvědčí jako nejrychlejší hráč amerického fotbalu. Po svém prožívá i velké události v amerických dějinách, třeba přijetí dvou prvních černých studentů na univerzitu nebo setkání s prezidentem Kennedym... Forrest se na vše dívá svýma naivníma očima, aniž by věci zvažoval do důsledků. Řídí se upřímným citem, jako když stále a opakovaně „zachraňuje“ Jenny, jakmile se mu zdá, že jí někdo ubližuje. Když získá diplom, dá se naverbovat do armády. Doslechne se, že Jenny vyhodili ze školy kvůli nestoudným fotkám a že se pokouší v Memphisu prosadit jako zpěvačka. Navštíví ji a znovu nešikovně „zachraňuje“. Pak je poslán do Vietnamu. Ani hrůzy války tak docela nechápe, i když se při jednom útoku projde dokonalým peklem. Je zabit jeho zatím jediný přítel, černoch Bubba. Forrest, kterého chtěl Bubba přibrat jako partnera do své firmy, je zdrcený. Přesto zachrání několik dalších vojáků včetně poručíka Dana Taylora, který mu ale není pranic vděčný: jakožto člen rodiny, v níž celé generace mužů umíraly ve válkách, si přeje zemřít po boku svých mužů. A on navíc přijde o obě nohy. Zraněn je ale i Forrest a vrací se domů. Ještě ve Vietnamu v nemocnici se mu vrátí dopisy, které pravidelně psal Jenny a jejichž adresátka nebyla zastižena... Po návratu domů mu prezident Johnson udělí medaili a při prohlídce Washingtonu se přimíchá do davu protestujících proti válce. Je vyzván, aby pohovořil o Vietnamu, nejde ale zvuk. Přesto ho tisícihlavý dav zdraví jako hrdinu. Mezi přihlížejícími je i Jenny, nyní horlivá aktivistka protiválečného hnutí Černí panteři. Shledání Forresta s jeho velkou a jedinou láskou je dojemné. Prochodí spolu celou noc a povídají si. Forrest nechce, aby Jenny opět odjela, ale ta se chystá do Kalifornie. Forrest zůstává zase sám... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (3 057)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalej film. Robert Zemeckis stvoril genialni film a je to urcite to nejlepsi co kdy reziroval. Na tomhle skutecne neni co vytknout, smutne momenty stridaj ty vesele, ty vesele stridaj napinave atd. ale vubec to nepusobi preplacane. Nejradsi mam cast filmu, kdy je Forrest ve valce, ale vsechny casti jeho zivota jsou necim zajimave. Herci jsou naprosto uzasny v cele s dokonalym Tomem Hanksem, ktery po pravu dostal oscara, protoze roli Forresta zvladl fakt bezchybne. I kamera, rezie a vynikajici hudba nemaj chybu. Sice by si Shawshank nejakej oscar zaslouzil, ale v porovnani s Forrestem musim rict, ze Forrest si je zaslouzil vic, minimalne ten za hlavni muzsky vykon. Tomuhle filmu proste neni co vytknout, da se na nej divat porad znovu a znovu a vzdycky vas dojme. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump jsem viděla poprvé dnes. (Je rok 2011). Velice jsem od něj očekávala a musím říct, že mě překvapil. Tom Hanks samozřejmě podává nepřekonatelné výkony. Vyprávění je samo o sobě geniální. A to nemluvím o hudbě, která tak nenuceně podpírá fantastický scénář. Myslím, že filmu nejsem schopna nic vytknout, protože, i kdyby bylo něco špatně, máte pocit, že to tak má být. Každé slovo, každý detail je poklad. Forrest prošel vším a všechno pochopil po svém, nikdy nezapoměl na to, co říkala maminka. A přestože měl v životě jen čtyři lidi (později pět), jeho život byl zajímavý a plnohodnotný. A teď v čem mě film překvapil...v ostatních dojemných filmech je jedna, dvě pásáže, které Vás rozpláčou. Tady jsem za celou dobu neplakala, ale od začátku do konce mě něco lechtalo u srdce a v duchu jsem jásala nad každým slovem, které Forrest řekl. To je možná důvod, proč se mi film tolik líbil. Ty emoce byly do filmu rozlity rovnoměrně a tak divák neměl šanci začít se nudit. Gump se mě hluboce dotknul. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

no co k tomu říct, takovýhle filmy se točej jenom jednou za život. Tom Haks dostal absolutně právem Oscara, jeho výkon byl mimořádný a neopakovatelný, nedokážu si představit že by ho dstal někdo jinej. Celý film je dokonale poskládán a má i dobrou hudbu a režie je prostě a jednoduše úžasná,ani na chvilku se vám nestane, že byste vypadli z děje, je to mistrovský a životní dílo Roberta Zemeckise ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dodneška si nemůžu odpustit, že jsem tenkrát začátkem konce století nenakoupil ty akcie Jablečné společnosti. Nu, co už nadělám, že Forreste... :-/ . . . Tak aspoň, že si člověk může dáchnout při koukání na tuhle skvělou oddechovku na báječném jablečném monitoru z báječného jablečného komplíku, že Forreste... A to je vlastně celý, protože jinak je tenhle filmek samozřejmě neuvěřitelně přeceňován a vlastně to vůbec nikomu a ničemu nevadí, baže, Forreste... Svět je prostě takový a nenaděláme ničehož, takže Forreste... :o) - - - P.S. A pozdravuj maminku, Forreste... %-[] ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Z takého jednoduchého základu rozviť také niečo úžasné, to sa bude ťažko prekonávať. Krásny film, o ktorom by sa dalo rozprávať celé dni a písať básne. Skvelo pôsobivé rozprávanie neskutočnej životnej púte, tak pútavé, že sa zdá akoby film nemal ani dve hodiny. Vo filme sú tak dokonale zakomponované všetky neuveriteľné udalosti, ktoré stretli Forresta v jeho živote až pristúpite na hru, že to kľudne môže byť aj pravda. A takto by som mohol vo vychvaľovaní pokračovať donekonečna, ale myslím, že hviezdičky hovoria za všetko! 100%. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (165)

  • Zájemci o filmové rekvizity si mohli do svých sbírek pořídit například ikonické filmové kostýmy, které se objevily ve filmu. Kalifornský aukční dům Julien's Auctions nabízel například set třech vojenských uniforem, které měl na sobě Forrest Gump (Tom Hanks), Bubba Blue (Mykelti Williamson) a Dan Taylor (Gary Sinise), který se nakonec prodal za 3 520 amerických dolarů. Zájem byl i o zašpiněné bílé tričko značky Nike, ve kterém Forrest běží skrz USA, to si nový majitel odnesl za 2 560 dolarů. V aukci se objevila i khaki uniforma se jmenovkou Gump, ve které Forrest hraje stolní tenis a je mu oznámeno, že jeho vojenská služba skončila. Tento kostým vyšel nového majitele na 5 120 dolarů. Avšak největší zájem byl o kompletní vojenskou uniformu, kterou má na sobě Forrest během protestů ve Washingtonu. Uniforma byla prodána za 51 200 dolarů. (Jimmy15)
  • Podobne ako vo filme Čata (1986), Chris (Charlie Sheen) predstavuje vojakov vo svojej jednotke, rovnako predstavuje aj Forrest Gump (Tom Hanks) vojakov vo svojej jednotke počas pochodu džungľou. (Van_der_Ovec)
  • Robin Wright bola chorá počas natáčania scény v nočnom klube. Napriek tomu bola schopná spievať počas 24-hodinového nahrávania, kde bola takmer nahá – okrem gitary, ktorú držala. (Marchelinko)

Související novinky

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

Reklama

Reklama