Reklama

Reklama

Pět dní jednoho léta

  • USA Five Days One Summer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Držitel čtyř Oscarů, režisér Fred Zinneman, a Sean Connery, to jsou dvě hlavní hvězdy dramatu natočeného v roce 1982 v exteriérech švýcarských Alp. Právě sem přijíždí v roce 1932 na dovolenou skotský doktor ve středním věku, Douglas Meredith. Společnost mu dělá půvabná Kate, kterou všude představuje jako svoji manželku. Jenže díky vzpomínkám, které se v horské chatě derou na povrch, postupně vyplývá pravda. Tihle dva se znají už dlouho, možná příliš dlouho, ale oddáni nikdy nebyli. Přesto Kate Douglase celým srdcem miluje. Tedy alespoň si to myslí. Potíž je však v tom, že ona je jeho neteř a on její strýc. A jejich cesty následujících pět letních dní rozhodně nepovedou společným směrem… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

grandir 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy především za zajímavý pohled na horolezectví ve 30-tých letech, nádherné, ale drsné Alpy a život v horské vesnici. Příběh strýc-neteř mi přišel dost zkratkovitý, chybělo mi více emocí v tom, co je vlastně tak táhlo k sobě. Ale herecké obsazení je sympatické a Betsy Brantley to moc sluší. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má momenty, jejichž přesnost si mnoho lidí možná asi ani neuvědomí. Dosti klíčový je ten, kdy se Douglas v dobré míře rozjaří a začne se chovat jako mladík. Ovšem jako mladík před x lety. Kdy takové chování bylo v normě. U mladíků. Jenomže ona je krapet jiná doba a především, on už jaksi mladík není. Navíc, nikdo od něj takové rozjaření nečeká a Kate ho ani vidět nechce. Nastává trapno. Na jedné straně trapno plné zhrození se, na druhé straně trapno ukřivděné. Obojí oprávněné a obojí nepřekonatelné a do budoucna už jenom destruující. Co se stalo, nemůže se odstát. Kate nikdy nechtěla vidět rozjařeného odvázané staříka. To, co na Douglasovi milovala, byl ten seriózní chlap, ke kterému mohla vzhlížet. Né trapák, za kterého se bude stydět před cizími lidmi. A naopak Douglas tím, že se s Kate a před Kate odvázal, měl pocit, že se tím více sbližují, že se jí více otevírá. Její reakce ho proto do morku kostí zraňuje. Katastrofa musí nutně přijít. ()

Reklama

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byla hodně zvědavá, ale musím přiznat, že přišlo mírné zklamání. Už od začátku víte hlavní pointu filmu, a pak se vesměs stále díváte na lidský trojúhelník, v němž účastníci stále lezou po horách a při čemž se nezapomínají myšlenkovitě vracet do minulosti. No určitě bych neřekla, že si tenhle snímek zaslouží víc, než průměrné hodnocení. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Pět dní jednoho léta je film určený nejspíše pro ženy, který není mi jako muži dost pochopitelný. Nádherně natočené alpské horské scény kontrastují s "divným" milostným příběhem, který je vyprávěn retrospektivně a který rozbíjí tempo celého snímku. Přestože mnohé scény nezapřou mistrovskou ruku oscarového režiséra Freda Zinnemanna (V pravé poledne, Šakal), film jako celek pro mne nefungoval a měl jsem co dělat, abych se dodíval. Ještěže ty šutry věděly, jak mají padat, aby z filmu nezbyla červená knihovna. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=bReNJYDLcBw ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kultivovaně zrežírovaný snímek s překrásnými přírodními scenériemi a neselhávajícím Connerym v roli strýce, který se snaží udržet beznadějný vztah se svou o mnoho let mladší neteří, mě přesto nedokázal výrazněji vtáhnout. Působivý byl ovšem moment nalezení čtyřicet let pohřešovaného horolezce, na jehož (díky ledu) uchovanou mladou tvář se dívá jeho tehdejší snoubenka, nyní stará žena. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama