Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šerif Will Kane si právě vzal za manželku mladou a krásnou Amy, a jelikož šerifovi právě končí smlouva, chystají se z městečka odjet. Jejich štěstí je však zmařeno telegrafní zprávou, že se do města vrací propuštěný násilník a vrah Frank Miller. Přednosta místní stanice informuje představené města, že na stanici už na Millera čekají jeho tři kumpáni. Miller v minulosti městečko doslova terorizoval a byl to právě Kane, který dokázal Millera zatknout a předat spravedlnosti. Soud však Millerovi prominul zbytek trestu a teď se Miller vrací. Všem je jasné, že městečko čekají zlé chvíle a že se Miller bude chtít Kaneovi pomstít. Řada představených města začne Kanea přemlouvat, ať urychleně z města odjede. Kane skutečně v první chvíli nasedne na vůz se svou ženou a z městečka odjíždějí. Jenže Kane si cestou uvědomí, že nechce utíkat, otočí vůz a do města se i přes nesouhlas Amy vrátí. Kane se začne připravovat na střetnutí s Millerem a jeho lidmi. Snaží se mezi místními najít dobrovolníky, kteří by mu pomohli banditům se postavit. Snaha je to však marná, lidé se nechtějí nechat do budoucího boje zatáhnout a Kane zjišťuje, že jeho blízcí přátelé až tak přáteli nebyli. Ke všemu Amy oznámí Kaneovi, že pokud on v městečku zůstane, ona odjede tím samým vlakem, kterým má Miller přijet. Kane však nehodlá utíkat a stále zoufale hledá pomoc. Tu mu odmítne i jeho předchůdce ve funkci šerifa. Jedinými lidmi, kdo se nebojí Kaneovi pomoci, jsou čtrnáctiletý chlapec a poloslepý muž. Tuto pomoc však Kane odmítne. V místním hotelu, kde Amy čeká na příjezd vlaku, bydlí i Helen Ramírezová. Tato mexická žena byla kdysi Millerovou milenkou a poté, co Kane Millera zatknul, se stala na krátkou dobou i Kaneovou přítelkyní. Nakonec se však rozešli. Dnes se tedy v hotelu Helen potkává s Amy a dohodnou se, že společně z města odjedou. Helen však Amy tvrdí, že být ona na jejím místě, Kanea by neopustila. Ve chvíli, kdy vlak dorazí, jednou stranou z vlaku vystupuje Frank Miller a druhou do vlaku nastupují Helen s Amy. Když se však v dáli ozvou výstřely, Amy z vlaku vyběhne. To už Kane bojuje s Millerem a jeho lidmi... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (288)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Western odehrávající se v reálném čase? Odvážný přístup a jeden ze snímků, který psal historii žánru. Co naplat, že chvílemi bylo to čekání na vlak až moc dlouhé. Klaustrofobická atmosféra Amerického maloměsta je vyobrazena velmi výmluvně. To jak každý má strach nasazovat svůj život a nechce se postavit za společnou věc. Téma, které je stále aktuální a v dnešní době aktuálnější než kdy dřív. Vcelku realisticky pojatý snímek bez velkých hromad mrtvol a zbytečného sentimentu. 70% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tahle westernová klasika mě dlouhou dobu míjela a dočkávala se stále jen odkládání. Nakonec jsem si to ale pustil a byl jsem docela překvapen, že na svůj jednoduchý děj je to velmi dobrá podívaná. Určitě bych to tu s hvězdami nepřeháněl, ale čtyři jsou myslím optimálním hodnocením. Téma V pravé poledne je aktuální i dnes. Ať pro své blízké uděláte cokoli, stejně se v době nouze musíte spolehnout sami na sebe, protože vám nikdo z těch vděčných parchantů nepomůže. Gary Cooper byl v hlavní roli skvělý a i hudba Dimitri Tiomkina stála za to. Příjemný western. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ani tento celkem jednoduchý a značně i realistický příběh v němž svojí jistě životní roli stárnoucího stoického osamělého hrdiny sehrál významný hollywoodský herec Gary Cooper (tenkrát v úplně novém typu westernového hrdiny než na kterého jsme byli doposud zvyklí) se však nevyvaroval drobných chyb ve scénáři proto jen v uvozovkách ty tři...Vyzdvihl bych ale především vynikající kameru (bílá obloha, zrnitý obraz atd.) za tu dávám dvě hvězdy a pak samotný Kaneův herecký výkon. Kultovní klasika žánrů ale na druhou stranu trochu i nuda. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skoro o půlnoci sledoval jsem V pravé poledne. A nebyl to dobrý nápad. Absolutní neakce mne uspávala. Film má hodinu dvacet pět minut a z toho první hodinu deset se vůbec nic neděje. Gary Cooper lítá jak splašenej po městě a shání pomoc. Kdyby film zachránilo alespoň těch závěrečných deset minut, ale gradace žádná, totální zklamání. Film se přitom odehrává v reálném čase, ale tuto pozoruhodnost, ze které se dalo mnohé vytěžit, Fred Zinnemann trestuhodně promrhal. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Mnohem spíš než western je to zdařilá psychologická črta chování lidí na maloměstě a nevděku a malosti, které vládnou světem a uprostřed nichž se jako diamanty zaskví jedinci s pevným a vybroušeným charakterem, muži i ženy, jakmile se naskytne ta správná příležitost. Film silně prozrazuje kvalitní literární předlohu a zpracování se i proto nese spíše v divadelním duchu, což ale není v žádném smyslu výtka. Naopak, westernový podklad je tu perfektně využit pro jednotu času, místa a děje a rozpětí jedné neúprosně se krátící hodiny je pořád dost dlouhé na to, aby se všichni zainteresovaní o sobě i o druhých dozvěděli to zásadní a vyřešila se jednou pro vždy všechna stará dilemata, nejistoty a pochyby - což tomu dodává právě ten podstatný filosofický životní rozměr. Trochu mi překážela teprve jistá topornost či schematičnost v samotném finále, které na mě nepůsobilo o chloupek dost přesvědčivě, špinavě a prožitě. Ale s chutí se přes to kdykoli přenesu. *~ ()

Galerie (69)

Zajímavosti (70)

  • Ústřední píseň "Do not forsake me, oh, my darling!" nazpíval Tex Ritter. Přibližně o deset let později ji s českým textem Vladimíra Dvořáka zpíval Waldemar Matuška. (sud)
  • Scénárista Carl Foreman se po uvedení filmu ocitnul na nechvalné “černé listině“ vládního Výboru pro vyšetřování neamerické činnosti (HUAC). (džanik)
  • Podle Johna Waynea byl film "neamerický". Když však v roce 1953 Gary Cooper převzal sošku pro “nejlepšího herce“, tak si Wayne postěžoval, že jemu role nabídnuta nebyla a nemohl ho tak natočit “ke svému obrazu“. Jeho “pravicovou“ odpovědí na tento film byl western Rio Bravo (1959) v režii Howarda Hawkse. (džanik)

Související novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (více)

Reklama

Reklama