Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na počátku příběhu přijíždí v roce 1934 na radu svého přítele, spisovatele detektivek Dashiella Hammetta do Evropy Američanka Lillian Hellman, aby tu dokončila svou první divadelní hru. Vzpomíná na svou přítelkyni Julii, od níž se dovídá, že byla vážně zraněna při útoku fašistických bojůvek na univerzitní budovu ve Vídni. Sama je vzápětí varována, aby v zájmu vlastní bezpečnosti co nejrychleji opustila Vídeň. V řadě následujících setkání obou žen se tvůrcům podařilo zachytit citlivým psychologickým pohledem vliv Juliina charakteru a politického přesvědčení na vnitřní růst a zrání americké spisovatelky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (49)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se připravovala hodně dlouho, ale zatím se nenašel čas se na něj podívat až konečně dnes přišla ta chvíle. Pocity mám trošku smíšené, vlastně to splnilo veškeré mé očekávání a docela se mi to i líbilo. Jane Fonda byla úžasná, škoda, že Vanessa Redgrave nedostala ve filmu větší prostor, protože bychom se o její postavě zasloužili dozvědět tolik, co o Lillian Hellman. Jinak mi ve filmu chyběla nějaká větší scéna, která by mě usadila. Zdálo se mi, že Julieinu smrt vzali hodně rychle, což je podle mého názoru docela škoda. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Strhující drama! Zinnemannovi se skvěle podařilo propojit komorní příběh o dlouholetém přátelství dvou žen s výstižným obrazem dobového politického vývoje. Věrohodně je zachyceno postupné ideové zrání bohémské Lillian pod vlivem jednoznačně politicky orientované Julie. Její cesta (doslova!) od "amerického" (tj. izolacionistického) ignorování až... Ne, dál nepokračuji, abych nespáchala spoiler. Jedinečná je epizodní postava pana Johanna (Maximilian Schell) - hle, muž, který má k dispozici tisíce určené pro odboj, avšak nevezme si z nich ani grešli, aby alespoň ukojil hlad a zaplatil si snídani. Ano, takoví lidé skutečně existovali! Kdysi... Jane Fonda zde dle mého názoru vystřihla jednu ze svých dvou nejlepších a nejzávažnějších rolí (tu druhou ve snímku Koně se také střílejí). Neumím si představit, že by dneska někdo v Hollywoodu natočil něco podobného. A kdyby to jen zkusil, nepochybně by z toho vznikla ubohá story o dvou lesbičkách, náhodně zamotaných do politických úkladů mezi Berlínem a Moskvou, ach jo. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Někdy jsem docela v šoku, jak málo lidiček vidělo film, který považuji za velmi kvalitní na svojí dobu. Začnu asi čeřit vody sedmdesátých let a upozorňovat na takové filmové perličky. Jen jestli to není proto, že tady si divák nerve vlasy napětím, nenadskakuje v křesle při palbě z čehokoliv, neteče proudem krev........prostě to nechápu. Mně se líbil styl, kterým bylo tohle drama o přátelství dvou žen a obětavosti předloženo, Jane Fondová, která tady možná ještě tak nezářila jako hvězda, ale ten její strach v očích jsem brala i když já s mým naturelem bych tam měla v některých momentech spíš děs. Zkrátka takový velmi příjemně koukatelný příběh, který stojí za to vidět a myslím, že nebudete litovat :-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Mezi Hvězdnými válkami a Annie Hallovou, které vyzobali v roce 1977 většinu oskarů se objevila i tříoskarová Julie, ve které navíc debutovala jedna z nejlepších hereček Meryl Streepová, takže jsem se docela těšil. A není to špatné. Zinnemann byl výborný, možná trošku opomíjený klasický režisér, kterému jsem párkrát napálil 5*, uměl udělat malebnou výpravy, herci a herečky hrají přirozeně. Streepová se zde jen mihne, Fondová hraje svoji klasicky zaťatou bojovnici. Samozřejmě ani Redgravová či Robards ocenění Oskarem za vedl. roli nejsou špatní, zejména Robards svým nemluvným, "i don´t care" přístupem mě dostal. Pod tím vším je ale celkem obyčejný film o přátelství dvou žen v nelehké době. Je tu pěkné nostalgické vzpomínání na dospívání, troška spisovatelství, luxusních večírků, manželských problémů a příšerně naivní, povrchní "odbojová" činnost. Nenudil jsem se, celkem se mi to líbilo, ani ani jednou mě to ničím nestrhlo, nedojalo, neuchvátilo (SPOILER! i smrt Julie mě nechala chladným). Takže víc jak 3* to nebude. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Jsem v Paříži" ... "Jsem v Paříži a jsem šňůra perel" ... "Jsem v Paříži a jsem šňůra perel na smyslné tanečnici" .... Film Julia jsem viděla jako dítě a už tehdy na mě působil přímo mysticky (už tímhle dětským dialogem), i když na něm nic mystického není, snad pro to, že jsem byla tak malá a plátno tak velké a produkce výpravná, snad díky Jane, kterou jsem zbožňovala pro její na zem dlouhý semišový kabát, strsané vlasy a angažovanost. Jisté je, že příběh o přátelství, které společenská propast, roky odloučení ani smrt nesmaže, se mi líbil i po mnoha letech. Citlivé, melancholické povahy, s žízní po hlubokém příběhu, precizním zpracování a kvalitních hereckých výkonech .... Julia je pro nás! ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • Film byl debutem pro Meryl Streep. (džanik)
  • Do úlohy Julie bola pôvodne obsadená Jane Fonda, no nakoniec bola preobsadená do úlohy Lillian Hellman, pretože túto rolu odmietla stvárniť Barbra Streisand. Rola Julie bola následne ponúknutá Faye Dunaway aj Julie Christie, no obe herečky ju odmietli. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama