Člověk pro každé počasí
Drama / Životopisný
Velká Británie, 1966, 120 min
Fred ZinnemannHudba:
Georges DeleruePlakáty
Člověk pro každé počasí s Paulem Scofieldem v roli sira Thomase Mora, uznávaného anglického politika, kterého vytrvalé odmítání manželství krále Jindřicha VIII s Annou Boleynovou stálo hlavu. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 6 : Nejlepší film, Režie, Herec HR - Paul Scofield, Kamera, Kostýmy, Scénář - A + 2 nominace: Herec VR - Robert Shaw, Herečka VR - Wendy Hiller(9.3.2004)
║Rozpočet $2milióny║Tržby USA $28,350,000║Tržby Celosvetovo $-║(16.11.2009)
flanker.27
Nyní musím říci, že přes nesporné kvality tohoto filmu mi byl v tomto případě bližší přístup novější verze, která působí - lidštěji je jediné slovo, které mne napadá. Trochu mi tu chybí postoj a motiv protistrany, který je v nové verzi velmi chytře zakomponován (zřejmě se tak více odkazuje k divadelní předloze).(27.7.2006)
Javert
Pokud máte rádi historii, historické hry či konverzačky, budete se bavit. Případ Sira Thomase Mora je velmi zajímavou stránkou dějin a tento film ji poměrně věrně nastiňuje + naprosto zasloužený Oscar pro Scofielda. Nicméně, nesplňujete-li kritéria z první věty, filmu se raději vyhněte a na ty dvě hodiny si radši zdřímněte.(1.3.2009)
RHK
Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.(11.11.2009)
sharky
Divadelní hry na filmovém plátně, většinou působí zdlouhavě , nudně a kulisovitě. Tenhle film je velmi solidní výjimkou. Příběh Thomase Moora, který si vysnil svou Utopii a s nasazenými růžovými brýlemi věří v sílu zákonu, ideu pravdy a vlastní schopnosti a tvrdě narazí na církevní hodnostáře a politiky, kteří jdou přes mrvoly a když chtějí dosáhnout svého, tak si vždycky najdou nějaký způsob, je nadčasový a mohl by se v jiných souvislostech stát i dnes. Paul Scofield v hlavní roli působí sice trochu moc jako "hodný strýček", ale zato sledovat "lovce žraloků" Roberta Shawa jako bohémského krále, nebo Orsona Wellse jako pletichářského pámbíčkáře je radost pohledět.(26.12.2007)
Exkvizitor
"Bůh stvořil anděly kvůli nádheře, zvířata pro jejich nevinnost a rostliny pro jejich jednoduchost. Ale člověka stvořil, aby mu sloužil svým rozumem s celou složitostí své mysli." - Kdyby všichni právníci byli jako Thomas More nebo Gándhí, naše planeta by pravděpodobně mohla směle kandidovat na titul nejlepšího místa ve vesmíru. Člověk, který dokáže doslova za každého počasí nezradit své svědomí vždycky byl trochu osmým divem světa - proto je téma tohoto skvělého filmu na motivy (prý rovněž skvělé) divadelní hry tak nadčasové. Čechům zabila politika Jana Husa, Angličanům Thomase Mora - a potom další hromady takových, často bezejmenných. Protože jak říká jeden policista v jisté knize Raymonda Chandlera: "Tahle práce je jako politika. Potřebujeme ty nejlepší lidi - ale musíme pracovat s tím co máme." - Jenže pokusit se to změnit je povinností každého z nás, dodávám (s nadutostí sobě vlastní) já. Jako to zkusil Thomas More.(16.6.2005)
Aidan
Duchovní i umělecká potrava první kategorie. Podle výtečné divadelní hry ještě lepší film. Postava Thomase Mora je natolik charismatická, že přímo vybízí k následování a k revizi vlastních hodnot. Takových filmových hrdinů jsem potkal jen málo (snad ještě George Baileyho z "It´s A Wonderful Life" a Babette z "Babettiny hostiny".)(2.3.2008)
Toshiro
"Musíš za svou pravdou stát", dohnané až za hranici života. Téma je to pravda silné, ale jako film mě to moc nebavilo.(10.10.2007)
xxmartinxx
Čtyři hvězdy (i kdy s odřenýma ušima) hlavně za zvládnuté vypjaté momenty. Jen škoda, že se nezajde víc do hloubky.(20.8.2010)
Mulosz
Příliš akademické...(4.3.2008)
danecek24
24. Zlatý Glóbus za rok 1966 - cena (4) - *Nejlepší film (drama), *Nejlepší herec (drama) - Paul Scofield, *Nejlepší režie - Fred Zinnemann, *Nejlepší scénář - Robert Bolt + nominace (1) - Nejlepší herec ve vedlejší roli - Robert Shaw(10.1.2009)
zorro
70%(19.7.2010)
d-fens
ocenenia : "Vatikánsky zoznam" (vznikol v roku 1995) - zaradené v sekcii 'Náboženstvo' ◘◘◘◘ MFF Moskva 1967 - Špeciálne uznanie poroty (režisér Fred Zinnemann), Najlepší herec (Paul Scofield)(10.3.2010)
Austen
Thomas Moore musel být skvělý chlapík. I když asi nemohl být tak úžasný, jak je to napsáno v této hře. Právník, spisovatel, státník,autor Utopie. Tenhle příběh o svědomí a zbabělosti miluju. Látku, kterou nejde zkazit - nebo-tu si nevybere, kdo by ji zkazil. Miluju obě verze tohoto příběhu, které jsem viděla. A opět, chtěla bych to vidět na jevišti. Divadlo miluju taky. Příběh popisuje slavnou epizodu anglické historie. Jindřich VIII má manželku, má legitimní dceru, nemá legitimního syna/dědice, má milenku, s milenkou chce získat dětice, potřebuje rozvod. Kdopak zoufalému králi obstará rozvod. Papež zklamal, protože neplodná královna pochází z katolické bašty Španělska. Jindřich VIII se chce stát hlavou nové církve (Anglikánské), která mu dá co chce, rozvod. Všichni mu buď z kariérizmu nebo strachu vyhoví. Jediný Thomas Moore odmítne dát, co král chce. Důvod?- svědomí, přesvědčení. Krále pálí svědomí Thomase Moora víc než to jeho. Cíl je, zabít buď svědomí Thomase Moora nebo Moora samotného - legálně samozřejmně.(21.8.2006)
nmafan
Docela chápu, proč mají ten film ve Vatikánu tak rádi. Já sice nemám rád Vatikán, nicméně mi to v obdivu k tomuto filmu nijak nebrání. Zinnemannova mistrovská režie upomíná mnohem více na evropské artové režiséry než na klasický Holywood (až se divím, že to akademici zasypali tolika Oscary) a největší záhadou tak pro mě zůstává skutečnost, že je tento film mezi dnešními cinefily tak málo známý - na rozdíl od režisérova průměrného westernu V pravé poledne...(31.5.2010)
Johny_MH
Stále velmi dobré - ale kde jsou ty časy co jsi točil Muže...(18.5.2003)
doldam
Méně děsivé Kladivo na čarodějnice v britském vydání.(31.1.2011)
old salt
Zajímavá divadelní hra ...(18.9.2007)
Cycake
Výborně zahraný příběh muže, který příliš věřil v právní systém Anglie, ač sám právník. Výborně napsané, nádherná argumentace, která vychází v případě soudu ze skutečných záznamů (stejně jako původní hra). Taky ale trochu moc černobílé a Paul Scofield v snad až příliš sterilním podání, postava Cromwella by si zaskoužila více pozornosti, ale aspoň tu nemáme přehlídku krásných (často nahých a vzdychajících) žen, sexy Jindřicha VIII. a charismaticky přitažlivého Wolseyho, jak nám příběhy z tohoto období britské historie filmaři v poslední době rádi servírují.(25.12.2008)