Paní z Monsoreau (TV seriál)

• Francie

Dame de Monsoreau, La

Historický

Francie, 1971

Yannick Andréi

Veľmi slušne sfilmovaná predloha Alexandre Dumasa, ešte v 90. rokoch pozerateľná.(28.3.2007)

Někdy člověk nemá náladu na experimenty a na umění a ke štěstí mu stačí, když Dumas vypadá jako Dumas. Tenhle seriálek, který u nás dávali někdy koncem 80. let, tohle naprosto splňuje.(20.7.2007)

Co na tom, že seriál Paní z Monsoreau vznikl více podle fantazie Dumase staršího sepsané v románu, než podle skutečností francouzských dějin. I tak je jeho přínos nezpochybnitelný. Stejně tak dnes již legendární dabing výborné české herecké školy (tehdy ještě neprotežovaný Pavel Soukup coby hrabě de Bussy, Petr Štěpánek /současný hlas HBO/ v roli krále Jindřicha II, Vladimír Dlouhý jako králův šašek Chicot a mnozí další). Seriál jsem viděl jako velmi malý patrně někdy na přelomu osmdesátých a devadesátých let, současné osvěžení paměti (a upřesnění počtu zásahů v závěrečné bitce) přišlo jen vhod.(10.1.2010)

Romantický seriál podle románu Alexandra Dumase. Příběh lásky krásné Diany a odvážného šlechtice de Bussy. V seriálu nechybí intriky, souboje a milostná dobrodružství.(4.12.2008)

Dumasovu předlohu jsem četl a seriál viděný už před lety beru na milost především kvůli postavě králova šaška Chicota, jinak duchaplného, moudrého a loajálního šlechtice, krátce nejsympatičtější postavě příběhu, jehož hereckému představiteli jsem údajně podobný. Dodneška toto tvrzení beru jako kompliment.(17.7.2008)

Nezapomenutelná hudba mi i po dvaceti letech připomněla tento opravdu krásný seriál z francouzského dvora. Doporučuju, i po několika letech stále skvělé.(7.12.2011)

Miluju Chicota. Je k sežrání, je boží. Každá vteřina jeho přítomnosti na obrazovace dodává jinak klasickému statickému seriálu šťávu. Ta drzost, jiskřivá ironie a moudrost těch černých očí! Nic proti krásnému de Busymu, rozkošnému králi Jindřichovi (ano, jeden z bráchů od Margot) s perlovou náušnicí v uchu, tikem v koutku a sametovým hlasem Petra Štěpánka, nic proti báječným záporákům na francouzském dvoře... ale až si to povedené romantické dílko jednou pustím znovu, bude kvůli královu šaškovi :).(6.5.2011)

Knížku jsem nikdy nečetl, ale seriál mě velmi oslovil, byla to pěkný romantický zážitek se skvělými výkony herců.... vůbec nejhezčí byla krásná muzika...(3.9.2008)

Předloha Dumasova díla. Knižní podoba je mnohem napínavější a zábavnější. Televizní zpracování se táhne nudnými dialogy.(11.9.2011)