Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1946. Český lékař Josef Heřman je unesen a ocitá se v německém sanatoriu. Mnohem větší šok pak přichází v okamžiku, kdy doktor Heřman zjistí důvod únosu: má spolupracovat při samozvaném soudu nad mužem, který se – jak se aspoň celý svět domníval – hlavní odpovědnosti za hrůzy druhé světové války vyhnul už tím, že spáchal sebevraždu. V sanatoriu je totiž vězněn Adolf Hitler, a Heřmanovi únosci mají v plánu obzvláště krutý a zdlouhavý trest… Psychologická fikce podle stejnojmenného románu Miroslava Hanuše nabízí neobvyklou, ale velice dramatickou a sugestivní zápletku. Nevšední látka spojuje prvky filozofické, etické i dobrodružné, a připravila hercům ojedinělé příležitosti. V první řadě pak Karlu Högerovi v roli doktora Heřmana. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (70)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Námět je proklatě chytrý a mrazivý, podobně jako náměty z lepších epizod Black Mirror. Jenže všechno ostatní je o dvě třídy horší. Scénář je zmatený, režie utahaná, a ona pomalu budovaná hypnotická atmosféra existuje jen v prchavých náznacích. Vynikající Karel Höger se snažil zbytečně. Věřím že kdyby se téhle látky chopil Karel Kachyňa nebo Juraj Herz, tak bych si do své pestré sbírky nočních můr přidal jednu opravdu lahůdkovou. V podání Zbyňka Brynycha je to ale slabé jako čaj z třikrát louhovaného pytlíku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Je anebo není jedno, kdo vykoná spravedlnost? A co je vlastně spravedlnost? Takové a podobné otázky film před diváka staví a ihned polopaticky zodpovídá. Škoda přeškoda, že snímek nepřesáhne rozměry dobově podmíněné propagandistické televizní inscenace. Téma by stálo za kvalitnější zpracování. ()

Reklama

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

"El bizardos de la Brynychos". Zdeněk Brynych je zvláštní režisér a já ty jeho některé filmy prostě nechápu. Tohle je jeden z nich. Nepopsatelná záležitost, nepopsatelné herecké výkony, zblízka snímané obličeje, tenhle film pochopim snad až napodesátý, takže na konečné hodnocení ještě pár let počkejte. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Měl-li to být pokus o silné a závažné drama, pak naprosto selhal. Nic důležitého o lidech nesděluje, nelze ho ani akceptovat jako fiktivní příběh vložený do dobových reálií. Je to jen taková děravá dobrodružná hříčka. --- Dílo však dává smysl, pokud rozpoznáme jeho propagandistický záměr. Za prvé, ukazuje Němce, že i když oponují zlu, dělají to tak přepjatým a fantasmagorickým způsobem, že plodí jen další zlo, jsou zkrátka nenapravitelní. Za druhé, hraje se s fikcí, že nacistická organizace v podzemí existuje, je všudypřítomná, silná, a čeká na jakoukoli příležitost, aby znovu povstala. Však by se jí to i podařilo, nebýt hrdinného zásahu jediného slušného člověka v příběhu, jediného ne-Němce, statečného českého lékaře. --- Bolševik vždy pilně a úspěšně strašil německým revanšismem a podpíral tak loajalitu poddaných k režimu. Ještě na začátku osmdesátých let jsem v hospodě dostal málem přes hubu, když jsem prohlásil, že Československo je pro mír větším nebezpečím než Západní Německo. --- 20% ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Podobenství o vině a trestu. A o právu trestat. Dokonalý Karel Höger je zkrátka dokonalý Karel Höger. Znám jen málo takových konců příběhu, jako je u tohoto filmu. Já také - jak píše Enšpígl - soucit s Hitlerem skutečně necítil (a necítím), ale trestat? Nene, to není vůbec jednoduché... - Povinný film pro všechny, kteří rádi soudí stylem "černá" nebo "bílá". / 5 * za ten konec. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (2)

  • Film sa natáčal v Prahe na Malej strane, na zámku Sychrov v Českom raji a na zámku Líšno pri Benešove. (dyfur)

Reklama

Reklama