Incident
Drama / Thriller
USA, 2002, 99 min
Roger MichellHudba:
David ArnoldPlakáty
Na jednom z newyorských dálničních obchvatů se v ranních hodinách, kdy každý spěchá za svými povinnostmi, srazí dvě auta. Zdánlivě se vlastně nic nestalo, jen jedno auto zůstalo nepojízdné. Ale pro oba řidiče má jejich náhodné setkání nedozírné následky. Tím jedním je úspěšný mladý advokát Gavin Banek (Ben Affleck Nejhorší obavy, Pearl Harbor ad.), který zmeškal klíčové stání a omylem našel klíč k nekalým praktikám v rodinné firmě, druhým Doyle Gipson (Samuel L. Jackson Shaft, Vyvolený ad.), nešťastný otec, který se opozdil k rozvodovému řízení a zřejmě ztratil ženu i své děti, přestože by s nimi chtěl být každou minutu. Banek a Gipson jsou naprosto odlišní muži. První mladý, toužící za každou cenu po penězích, úspěchu a vysokém společenském postavení, druhý stárnoucí, který už se jen zoufale brání, aby se neocitl až na samém dně.Drobná autonehoda, která je svedla na okamžik dohromady, je ve svých nečekaných důsledcích staví proti sobě. Promění je v nepřátele na život a na smrt a zavede je až na samý okraj sebezničení.
IRONIE OSUDU, film o zcela nepředvídatelných zvratech lidského osudu, je americkým debutem britského režiséra Rogera Michella, který je mj. tvůrcem mimořádně úspěšné komedie NOTTING HILL s Hugh Grantem a Julií Robertsovou. O svém filmu, který se jednoznačně opírá o skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů, řekl: Scénář mne zaujal hned při prvním čtení. Líčí náhodné setkání dvou mužů, po němž se doslova protnou jejich životní kruhy. Zavede je, do jisté míry proti jejich vůli, na podivné cesty plné násilí a brutality, kterou by v sobě oni sami ani nehledali. Jenže z cest, po nichž se ti dva vydali, už není návratu. (oficiální text distributora)
golfista
Pro mě jen průměrný film o velice nepravděpodobné shodě náhod, které svedou dohromady dva odlišné typy NewYorčanů za účelem je potrápit a napravit (Ten scénář je vážně přitaženej za vlasy).Nemůžu si pomoct, ale Ben Affleck je velmi přeceňovaný "herec". Podle mého se prostě hercem nenarodil. Sydney Pollack by se zase klidně mohl vykašlat na reřírování a herectvím by se s přehledem uživil :)(13.5.2003)
POMO
Hollywood pre tých, ktorí chcú niečo viac, než len sa pobaviť. Brilantná psychologická sonda do sveta dvoch newyorčanov s odlišných sociálnych postavením, ale rovnakým psychickým strestom na svojich pleciach. Perfektne zahrané, ešte lepšie zrežírované. Možno trošku chladné, ale to je súčasť hry. Rovnako dusné ako Schumacherov FALLING DOWN!(6.11.2002)
kOCOUR
Musím přiznat, že jsem chvilku uvažoval i o 5*, ale to by si Michell musel odpustit poslední sladkobolný záběr na šťastnou rodinu... Do té doby však bez výhrad - hutný psychologický thriller s atmosférou mlhy Mechu a kapradí a krásná sonda do koloběhu osudu aneb vinou maličkostí zanikají města. V obalu Jacksona a Afflecka se navíc ztratí i drobné šrámy paní logiky.(21.4.2003)
Lima
Mám stejné pocity jako koCOUR. Také jsem uvažoval o 5*, nebýt toho konce, který narušuje atmosféru celého filmu. Ale na druhou stranu, pozitivní vyznění, že se občas vše v dobré obrátí, také není na škodu. Každopádně je zázrak, že takovýto nemainstreamový film se v USA bez problémů zaplatil a měl velice slušný ohlas. Pro mně jedno z filmových překvapení roku a Affleck s Jacksonem jsou borci.(11.5.2003)
Matty
Psychologické drama, ve kterém Ben Affleck předvádí něco jako herecký výkon. 65% Zajímavé komentáře: betelgeuse, PALINO(12.3.2005)
Djkoma
Proč jsem si při sledování tohoto filmu, který mě totálně nudil přišel jako obět incidentu? K hereckému výkonu Bena Afflecka se raději nebudu vyjadřovat, ale tenhle chlapík má jistou cestu do mého anti-top 10 jasnou.(7.10.2005)
║Rozpočet $45miliónov║Tržby USA $66,818,548║Tržby Celosvetovo $94,935,764║ /60%/(2.5.2006)
mandes
rozpocet:$45 million trzby celosvetovo:$94,935,764(29.10.2006)
igi B.
Ach jo. Dokonalá hollywoodská produkce s velkými ambicemi, leč celé je to tak průhledně vycucané z prstu - až běda... Hra s velkými emocemi, osudovými momenty a neuvěřitelně vykonstruovaným příběhem a chováním postav, vrcholící v tradičním kýčovitém >cajdendu< ... Konec dobrý, všechno dobré - a nic víc... Falešné - jak ta akta, když o to jde... Nemůžu proto souhlasit ani s Pomem, že tenhle film snese nějaké srovnání se Schumacherovým "Volným pádem". Tenhle film si prostě obsahem hraje na něco, na co formou nemá. Prostě další rutinní velkorozpočtová hwština, po které za pár let neštěkne ani pes. Tři hvězdičky s ironickým úšklebkem a sebezapřením za průměrný >dobrý< film... - - - P.S. Marno je hodnotit tradičně otřesný novácký dabing, kterým atmosféra děje padá kamsi do úrovně tuzemáckých televizních inscenací...(30.9.2006)
Dadel
Tento film i přes slibný námět nakonec vyšuměl do ztracena a pocity mám spíše rozpačité. Rozhodně jde o jednu z lepších rolí Bena Afflecka, ale za pár let už po tomto filmu neštěkne ani pes. Škoda, film to není špatný, ale spíš nevýrazný.(23.10.2003)
betelgeuse
Vedle teleshoppingu jsou největším kulturním morem současné Ameriky happy-endové morality. Slibný námět se pod nánosy zpytování, zpovídání a prozřívání propadá k rozvláčnému průměru. Tohle chtělo Hitchcocka či Wildera, nebo proboha aspoň Schumachera...(17.1.2004)
Dever
Soundtrack David Arnold: 1. Ode to JoyText for 2. Veneration of the Cross 3. Waiting in Vain(23.5.2011)
genetique
Z pohľadu realistického je to úplný nonsens. No ak hodnotíme filmovú stránku a dajme tomu, že takáto situácia by niekedy nastala, tak myslím, že scenárista sa ozaj posnažil, pohral sa s jednotlivými situáciami, ktoré sú plné veľmi pôsobivých zvratov a poskytol nám veľmi podarený thriller s pozadím husto odohrávajúcej sa drámy. Chválim stopáž a s obsadením sa tiež trafili do čierneho. 85%.(18.5.2006)
Darren
Opravdu hodně průměrný film na který asi velmi snadno a brzy zapomenete. Není tu nic co by výrazně vyčnívalo ať už se jedná o námět nebo výkony herců, vše je tak standartní až to bolí. Na druhou stranu se na filmu těžko hledá výraznější chyba a tak sáhnu po tomto celkem solidním hodnocení.(10.2.2004)
Trellíno
Nemůžu si pomoci, ale já se většinou filmu s problémama pronudil. Jistej potenciál by tu určitě byl, ale asi by se muselo kromě herců všechno předělat. Takže jenom díky hereckým výkonům se tento film nakonec dal dokoukat.(19.4.2003)
ripo
Prečo nechodíte na dohodnuté miesta s 20-minútovým predstihom ? Nestalo by sa vám to, čo sa stalo Benovi a Samovi v tomto filme .... Mne sa to stať nemôže, lebo nikdy nemeškám, a za druhé , tých nešťastných náhod a stretnutí tam bolo až nadmieru, na to, že sa to stalo v NYC ....(30.4.2006)
sepp
Zajimava zapletka, ovsem jaksi neverohodna a dosti "vyumelkovana". Changing Lanes dokaze upoutat a vzbudit zadost, dokoukat film do konce, ale v par chvilich trapi sve divaky zbytecne protahovanymi ci uplne zbytecnymi scenami. Vykon Ben Afflecka je opetne jakysi "umely", ale rozhodne tento mlady herec skyta potencial do budoucna, zatimco Samuel si drzi svuj vysoky nadstandard. Stoji za tovidet, ale ne vice jak jednou.(7.9.2003)
gudaulin
Poměrně zručně napsaný, nicméně nikoliv výjimečný a především v oblasti mainstreamu se pohybující scénář ve spojení se slušným hereckým obsazením, kterému vévodí zkušený Samuel L. Jackson, vyzdvihují snímek do mírného žánrového nadprůměru. Čtyři hvězdičky nemůžu dát za kýčovitě naroubovaný happyend, který neodpovídá celkovému dějovému ladění. Ben Affleck, považovaný mnohými za ztělesnění špatného herectví, nehraje v tomhle filmu vůbec špatně, byť na Jacksona ani zdaleka nemá. Film je zajímavý právě střetem dvou vyhraněně odlišných postav a jejich hodnotových žebříčků. Celkový dojem: 65 %.(5.2.2008)
Hunt
HUDBA: David Arnold(25.4.2007)
Xmilden
Přehlídka důsledků jedné zbytečné nehody na dálnici. Ben Affleck nepředvání nic a Samuela L. Jacksona sme viděli již v mnohem lepších filmech. Přesto zajímavý film, který dokáže zaujmnout několika povedenými scénami. Moc dlouho v hlavě ale neutkví.(3.10.2010)
| Na DVD od: | 14.04.2003 H.C.E. |
|---|