Reklama

Reklama

Krchov

(festivalový název)

Obsahy(1)

Alley Cates je médium. Jej nezvyčajná schopnosť pomáha polícii riešiť rad kriminálnych prípadov. Vízia zavraždených detí ju dovedie na pokraj zúfalstva, dostane sa do depresie a schováva sa vo svojom dome.
Jedného dňa ju neohlásene navštívi starý kamarát, detektív Jersey Callum, ktorý Alley žiada o pomoc pri riešení ďalšieho mrazivého prípadu. Tentoraz ide o prípad pomerne nezvyčajný, pretože pitva troch neidentifikovaných deti ukázala, že boli kŕmené ľudským mäsom. Hlavný podozrivý je pán Chen, ktorý ale hovorí, že sa nejedná o deti, ale o démonov, ktorí roky prenasledujú jeho rodinu. Upozorňuje, že ukončenie pravidelného zásobovania ľudským mäsom démonov riadne rozzúri, čo bude mať katastrofálne následky.
Ako sa čoskoro ukáže, pán Chen nie je blázon a jeho slová sú pravdivé. Hladné deti sa prebudia a začne sa krvavý lov. Márnica sa tak mení na doslova pekelnú pevnosť, z ktorej sa je takmer nemožné dostať sa živý. (helljahve)

(více)

Recenze (21)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Toto je presne ten typ hororu, ktorý mi sedí: Márnica, zombíci (či démoni, či čo to bolo - už niekedy nevidím rozdiel), krv a sliz. Súhlasím s komentárom kolegu, prvá polovica hororu bola naozaj o ničom. Akonáhle sa však objavili príšerky, hneď to nabralo správny rytmus. Chválim masky, tie boli pre mňa naprosto dokonalé, a pripomenuli mi môj obľúbený Night of the Demons. Záver tiež parádny, pudlík-zombík sa tak často nevidí. Keby sa to rozbehlo skôr, dám aj plný počet. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"The Boneyard" je na jednu stranu zcela nekonzistentní trash, ale právě svou nesoudnou přeplácaností a nespoutaností skýtá ohromné divácké potěšení, které vlastně je spíš upřímné než provinilé. Ačkoli film začíná jako mysteriózní horor s nečekaně netradiční hrdinkou, záhy se objevují démoni v dětské podobě, přízračné rituály, začnou se vršit schematické figury s bizarním ozvláštněním (např. patolog s dlouhým culíkem a růžovýma lenonkama) a dojde i na krajně fantasmagorickou vykrádačku "Vetřelců", jež nakonec vyústí do absurdní variace na klasické happyendy. Filmaři možná moc nevěděli, co vlastně chtějí, takže jen vstříc divákovi házejí všemožné atrakce, ale překvapivě všechno do sebe nějak zapadá a díky veskrze úctyhodným efektům z toho nakonec je velkolepá podívaná. Navíc, kde jinde uvidíte v hlavních rolích obézního bábochlapa a šviháka za zenitem s šedivou kšticí, který jako by vypadl ze sedmdesátkového seriálu a jemuž naopak sekunduje ryze devadesátkový zelenáč z trapácké buddy komedie. A pak je tu ta pelichající stará bába, která je ale evidentně hodně dobrá herečka, a ten pudl... "The Boneyard" jednoznačně nabízí jen to, co nikde jinde v žádném případě neuvidíte, přinejmenším v dané kombinaci. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Za zmutovaného pudla a simultánní tlumočení Samanthy B. nemůžu jít pod čtyři. Bavil jsem se skvěle. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku velmi zajímavý horror, asi nejlepší je hledání ženy Alley v domě, která pomocí vidin pomáhá při vyšetřování složitých případů, začíná gradovat scénami v márnici, kde se o slovo přihlásí dětští zombie. Neklidná atmosféra snímku a boj o život vytváří patřičné a příjemné napětí. Náhle přichází zlom v podobě zmutované ,,Dračice" - místní úřednice - a jejího psa, jenž se promění v třímetrové monstrum. Loutky, které je představují, musí nutně vyvolat u diváků záchvat smíchu. Je neuvěřitelné, jak se dostávají do kontrastu se skvělými maskami zombie. Navíc filmové plátno už dalo dávno světu úžasného vetřelce, predátora, mutace z Věci a jiné skvosty. Tahle trikově odbytá práce sráží film do kolen a náhle z něj dělá černou komedii...což je velká škoda. Navrací jej do počátku 80.let, kdy se rojila levná béčka jak houby po dešti. Na jedno podívání dostačující. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Takovej méně známý film který mě tak trochu zklamal, trailer i všechny recenze na tohle slibovaly béčkovou podívanou s parádníma maskama a sem tam násilnou scénu, bohužel se to nevyplnilo tak jak jsem si představoval ono prvních 45 minut je prakticky o ničem, jen nějaké sny, sem tam kecání, neměl jsem skoro ani nutkání na film koukat, ale nakonec jsem dokoukal a naštěstí se to vyplatilo oni ty masky byly fakt parádní a dokázaly nahnat strach, a ten pudlík byl strašně srandovní. Ale popravdě není to nic extra. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Prvú polovicu filmu naozaj vypĺňa fádna vata, no keď sa dej konečne presunie do prostredia márnice, tak začína ten správny hororový rock 'n' roll, ktorý je navyše zakončený bizarným monster finále (jedna z oblúd je v pohode, druhá však vyzerá ako prerastený Kuko z detskej relácie Poďte s nami a pôsobí všelijako, len nie hrozivo). The Boneyard mi vďaka prostrediu v ktorom sa odohráva, istej malej podobnosti masiek a niektorým iným faktorom trochu pripomenul kultový Return of the Living Dead (1985), ten však na rozdiel od neho ponúka plnokrvnú komediálno-hororovú jazdu v podstate už od úvodných minút a je o dosť viac zábavnejší než Boneyard. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2013 Special] Tohle zajímavý dílko by bylo za **** i bez geniálního simultánního překladu Samanthy Bifidus. JFL to v komentáři popsal naprosto přesně. Díky za zařazení na program festivalu ;-) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý horror, ještě smrdící osmdesátkama, který se zpočátku tváří dost tajemně. Což se mi na něm líbilo, že není hned jasné, o co jde. Ale pak to postupně naskočí a už to jede. Zajímavé charaktery (hlavní hrdinka je hodně fajn a hodně realistická), slušné a působivé masky (v případě těch malých démonicko-zombie parchantů až děsivé) a atmosféra je taky fajn. Trochu to ale v závěru pokazí ten mutant. To se moc nepovedlo a zbytečně to celý jinak atmosféricky vážný film hází do komedie. A ta skočná skladba u závěrečných titulků, prostě pecka. 3.5* ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Hodně odlehčená, pohodová, hororová komedie. Pěkné masky, příjemná atmosféra, pár gagů, který vám vyloudí upřímnej úsměv na ksichtě ( scéna se psem vede ), pár solidních krvavých chvilek ( ale opravdu jen pár ). Jo, takové správné rané devadesátkové béčko. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Půlka filmu byla vlastně jen předehrou k blbnutí v márnici a působila dost úmorně. Nicméně když začaly ožívat mrtvoly, tak to byla docela zábava, protože masky byly celkem solidní, došlo na nějaké to gore a své si užijí i fandové slizu. Zlatý hřeb přišel s pudlem, který byl jedním slovem boží. Nicméně už jsem viděl mnohem lepší osmdesátkové úlety. Tohle je spíš takový průměr. 50% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Štebotá sa tu viac, ako je v tomto žánri dovolené a prvá trištvrte minútovka nepripomína splatter horor, ale kriminálku, no situáciu vylepšuje slušný druhý akt, v ktorom sa dočkáme aj bizarností ako zmutovaná nepríjemná babizňa a jej ešte viac dobiedzajúci démonický megapes. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Sice pomalý, ale zajímavý začátek, následovaný velice poutavou scenérií v márnici se chvilku za polovičkou (cca 55. minuta) změní na naprosto otřesnou parodii, kde se ale zapomnělo na humor. Parádní zombie haranty vystřídají zmutovaná gumová monstra, snad ještě trapnější než v Night of the Demons, hromady slizu a šílený děj. A když čtu ostatní recenze, tak jsem na rozpacích. Skvělé masky? Komedie? Dobrá atmosféra? Buď jsem se díval na jiný film, nebo mám trvale sníženou hladinu halucinogenů v krvi. Tu jednu hvězdu navíc přihazuji za nápad s pudlem. ()

Blazena 

všechny recenze uživatele

Noël Carroll nazývá aluzí vědomou reflexi dějin kinematografie v takovém díle, které hravou formou diváka otevřeně podněcuje, aby si u něj jednak uvědomoval předcházející inspirační zdroje, a jednak je nebral jako negativní jev plagiátorství, ale jako funkční součást zcela nového filmového celku. Snímek Krchov tvoří přesně takový pop-kulturní slepenec nepůvodních žánrových motivů, nicméně eskalujících do zcela nemyslitelné bizarní fantazie; znázorňuje tak jednu z příkladných ukázek ztřeštěné estetiky brakové kinematografie produkované pro videodistribuční trh 80. a 90. let. Na rozdíl od široké konkurence vypadá po výtvarné stránce k světu a metoda vaření pejska a kočičky vytvořila sice pestrou všehochuť, ta ale jakžtakž drží pohromadě a nepůsobí těžkopádně jako Babicovy dobroty. Svůj podíl na tom nese scénář, smysluplně dávkující poměr mezi napětím a komikou, jenž je zároveň doslova psaný na tělo pestré skvadře hereckého ansámblu, z něhož ponejvíce vyčnívá nestereotypní (mužsky-korpulentní) představitelka hlavní role Deborah Rose. Překvapí také formálně nijak vytříbené, ale funkční stylistické zpracování, jež efektivně zprostředkovává hrůzu a odpornost, i oddechové vizuální gagy. Krchov se řadí k vzácným ukázkám aluzivních děl video éry, jež nabízejí vydatnou porci zábavy přemírou servírovaných chodů (zde od sub-žánru zombie až po monster movies), a ještě jim nelze upřít slušné speciální efekty, za něž by v tomto případě klidně mohl být zodpovědný někdo jako Tom Savini. Ve výsledku nedociluje parafrází Welcha Evermana kýženého receptu “tak blbé, až je to dobré” (Dracula’s Dog, 1978), ani “tak blbé, že je to opravdu blbé” (Hillbillys in a Haunted House, 1967), ale Krchov spadá do třetí kategorie: je svého druhu dobře zpracovaným nízkorozpočtovým „béčkem“. Můžeme ho tím bez jakýchkoliv rozpaků zařadit po bok klasických video filmů typu Návrat oživlých mrtvol (1985), Eliminators (1986) či Spookies (1986). PS: s Krchovem nabývá české rčení „jádro pudla“ zcela nových rozměrů. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tak tady se s místními komentáři příliš neshodnu. Mně se totiž naopak více líbila první polovina filmu, která sázela na hutnou atmosféru a s pomocí podmanivé hudby to opravdu fungovalo. Nejlepší část filmu přišla ve chvíli, kdy se na obrazovce objevili tři malí zombíci, kteří působili opravdu děsivě a následná naháněčka byla výborná. Jenomže závěr se filmařům a hlavně scénáristům docela vymkl kontrole, protože jak ta zombie bába, tak ten přerostlej hafan byli dost ubozí a mně osobně výsledný požitek z jinak velmi originálního a zábavného horůrku vyloženě pokazili. Já nevím, ale u mě platí, že čím jsou potvory menší a nenápadnější, tím mi nahánějí větší hrůzu, takže nějaký pudl, byť asi tak dvoumetrový, s mašličkou na hlavě mě osobně teda absolutně nebere. Celkově je to ale bezesporu zajímavý film, který fandy žánru určitě zaujme. ()

Teardown 

všechny recenze uživatele

Roztomilé, ale určitě by prospěla větší jednoduchost. Přesněji tedy vyvarování se vleklých minut v úvodu, kde se tvůrci zcela ostudně zazdili prapodivným divadlem, aby se konečně dostali k jádru věci a tím jsou zombie. Lépeřečeno jde spíše o démony, kteří usilují o život několika osob, uzavřených v místní pitevně. Vleklým úvodem rozuměj asi 45 minut, tudíž k prvnímu rozjezdu je to pekelně dlouhá doba, navíc bohatá na nudu, krkolomnost a špatný vtip. Až druhá půlka vytáhne konečně hlavu z písku a divák se dočká zábavy, kterou tvoří mix hororu, komedie a samozřejmě několik vydařených bubáků. Částečně mi probleskla podobnost s výborným Spookies, ovšem s tím drobným rozdílem, že tam je ta funkčnost téměř okamžitá. ()

vlado90 

všechny recenze uživatele

No musím uznať že to bolo dobre, malo to pomalý rozbeh ale potom to bolo docela dobre celkom ma to bavilo, príjemne ma to prekvapilo ale už tomu asi tak bude že nové filmy nebudu tak kvalitne ako tie staršie. ()

GameboyNES 

všechny recenze uživatele

Ve finále poctivá zábava 90. let. Hlavní postavy jsou fakt vtipný i když asi nechtěně. Dialogy jsou opravdu idiotský, že jsem co chvíli vyprsknul smíchy. Démon kid, mají moc dobře udělaný masky a když se objevili poprvé, tak mi vážně běhal mráz po zádech. Zmutovaná stará ježibaba a její pudlík, to celé krásně dorovnaly. 95% ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Zvláštny nízkorozpočtový horor s feelingom rokov 80-ých, aj keď už vyšiel na začiatku ďalšej dekády. Už som vo filme videl kde aké médium, ale spraviť z vyše metrákovej baby hlavnú hrdinku filmu, to si musel režisér buď riadne veriť, alebo bola jedinou osobou ochotnou zahrať si túto úlohu. Tak, či tak, výsledok je nad očakávanie osviežujúci. AJ keď to spočiatku všetko dlho trvá, príchodom do márnice začína úplne iný film. Ak je niekto presýtený upírmi, zombikmi, duchami a FF žánrom, nech vypne mozog a pustí si tento skvost. Vystrašiť ho to príliš nevystraší, ale náladu to môže zlepšiť okamžite...A na pudlika, tak na  toho už asi nikdy nepozriete s dešpektom.. :D ()

Reklama

Reklama