Reklama

Reklama

Černý telefon

  • USA The Black Phone (více)
Trailer 1

Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Ty mají jeden společný cíl – postarat se o to, aby Finneyho příběh neskončil tak tragicky jako ten jejich. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (453)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chvíli po začátku filmu jsem si vzpomněl, jak skončila Hillova povídka, a začal doufat, že to tak nedopadne i ve filmu. Naštěstí je Scott Derrickson dost zkušený, aby mu došlo, že ne všechno, co unese papír, se dá převést na plátno. Ne že by jeho závěr byl nějak geniální (o Drapákovi se nakonec dozvíme něco, co vůbec nedává smysl), ale nakonec natočil film, který není horší než předloha. A to vůbec není málo. Horor založený na postavách a atmosféře. Pokud chcete krev a lekačky, jděte jinam. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Hmmm typický Scott Derrickson, skáče od třech hvězd ke čtyřem celou svoji kariéru. Vždycky má styl, vždycky má skvělý herce, vizuál i nápad ale chybí mu takové to wow! To něco navíc, co by z jeho hororových thrillerů udělalo něco nadstandartního. Potom už jenom záleží na vás, jak moc vám nakonec ty jeho filmy s poměrně rutinním scénářem i pointou sednou. Díky retro stylizaci a době ve které se film odehrává a která mi nesmírně sedí tudíž přihodím tentokrát pro změnu tu 4* a nejen kvůli tomu. Hawke je božsky creepy, dětští herci naprosto boží a celou dobu mě to prostě bavilo. Na druhou stánku to ale má svoje veliká ale. V poměrně malé komunitě typického amerického předměstí pozdních sedmdesátých let unáší psychopat malé chlapečky a nemůže si k tomu vybrat nic míň nápadného, než obří černou dodávku. Takže město žije ve strachu, všichni o tom vědí, čtou to v novinách, ale nikdo, nikdo ze sousedů si nevšimne pošuka s dodávkou co bydlí hned vedle a když na konci ani policajti neviděli tu dodávku co je hned na proti, trochu sem se vrtěl a plácal se do čela, jasně nebyl internet a mobily ok :D ale tohle byla od Derricksona fakt bída. Stejně tak bych uvítal mnohem víc informací o velkém úchylovi, něco z jeho života i pohnutek. Stejně tak i fofrové finále, které mělo šlapat o dobrých pár minut déle. Hororové vsuvky zavražděných dětí přes telefon i duchařské výjevy s občasným jump scarem docela fajn. Jak už jsem napsal, typický Scott Derrickson, tentokrát měl u mě kliku, že mě to prostě bavilo. Sinister zůstane navždy nepřekonán. Ten si paradoxně ale zasloužil takový konec, jaký byl zde, tedy dobrý.70%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že na americkém předměstí mizí školáci za bílého dne? Zoufalí rodiče pak zpětně vyvěšují plakáty s fotografií unesených dětí, mezi spolužáky se šíří fámy, ale policie furt jede na půl plynu a rodiče nemají potřebu své potomky třeba vyzvedávat autem. Dospívajícího Finneyho navíc spolužáci šikanují, o matku přišel a cholerický otec chlastá. A pak se znovu objeví zvláštní klaun s černými balonky. Jakou roli asi sehraje mladší sestra, která má jasnovidecké sny, a starý nástěnný telefon, ze kterého budou přicházet rady předchozích obětí sadistického vraha? Škoda, že se do jeho duše prakticky nepodíváme. Nedozvíme se, proč dělá to, co dělá, proč nosí a mění masky, jaká ho provází minulost... Obzvlášť když ho hraje, kdo ho hraje. Úplně v hororech nevyhledávám nadpřirozené prvky, nicméně zručný režisér Scott Derrickson sympaticky pracuje se znepokojivou atmosférou, stupňujícím se napětím a zasazení o pár desítek let zpět výsledku taky moc sluší. Navíc skvěle vede dětské herce. Černý telefon vznikl na základě kratičké povídky Joea Hilla, syna Stephena Kinga, tudíž i tady se dalo pár minut určitě prostříhat. Každopádně další komerční zářez produkční společnosti Blumhouse a poměrně silné tři hvězdy. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Hillova sbírka Bobby Conroy vstává z mrtvých je příjemně staromilská, překvapivě často ustýskaná a na několika místech i mrazivá. Celkově vzato ale její název slibuje něco jiného, konkrétně kompilaci malých nepříjemných hrůz, jakou by nezasvěcený čtenář čekal právě od Kingova syna. Černý telefon ale jako jeden z mála kousků právě takový je - a bohužel patří v knize k tomu slabšímu. Jde o kratičkou sugestivní povídku plnou jen zpola naplněného potenciálu, se dvěma povedenými místy, a které nejvíc škodí fakt, že se odehrává na jednom místě. Přislíbit jí filmovou adaptaci mi přišlo jako hodně odvážný nápad, ale Derrickson s Cargillem se překonali. Pořádně hrábli do příběhového podhoubí, tam, kde v předloze jména jen povyskočila, připsali nosné dějové linky a z takové Gwen v podání neuvěřitelné Madeleine McGraw udělali rovnocennou hlavní spoluhrdinku. S čím si ale doteď nevím rady, je způsob, jakým osvětlují klíčové události. Na mnoha místech jen nadhodí jednu větu (matčina smrt, otcova motivace, podmínky ve Finneyho vězení, vrahova příhodná slepota vůči rozbitým či uklizeným věcem, ochota policie naslouchat neortodoxním řešením), ale málokdy ji rozvedou. Což o to, číst mezi řádky mi v tomto případě šlo, ale jedná se o řešení ve stylu "Pokud to tam vidím, tak to tam je." Jenže pokud šlo opravdu jen o divácké teorie a scenáristické náhody, jednalo by se o slepé uličky či rovnou o dějové trhliny a to by v tomhle případě byla škoda. Přikláním se tedy k té verzi, že všechno je dokonale promyšleno a já jsem si právě takhle rozpolceně připadat měl. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Scotta Derriksona mám rád, nemá zlé filmy a bol som zvedavý čo bude toto zač, no tento krát som netrafil vôbec do čierneho. Nebavili ma postavy, nebavil ma moc príbeh, celé mi to prišlo čudné a miestami som umieral od nudy. Zopár scén je napínavých a dobre natočených, tie Derrickson vie, ale ako celok ma to uspávalo, až som nakoniec zaspal a koniec som vlastne ani nevidel. Zvládol som trištvrte filmu. Ak som prišiel o niečo zasadne a dôležité, kludne ma neváhajte kontaktovať na nula deväť nula....skratka stačí keď mi napíšete do pošty. Ale budem asi viac rád, ak sa k tomu už nikdy viac nevrátim.  35% - 2* ()

Galerie (23)

Zajímavosti (14)

Související novinky

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

31.05.2023

Hraná adaptace animovaného hitu studia DreamWorks Animation Jak vycvičit draka konečně našla své lidské představitele. Oba herci pak údajně byli vybráni i proto, že by se mohli v sérii zdržet i na… (více)

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Reklama

Reklama