Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

swed 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy, rock´n´roll. Podle mého názoru velmi věrný pohled na dospívání po americku, opírající se o přirozené dialogy (aby ne, když jejich autorem je sám Linklater), retro nádech a tomu odpovídající herecké výkony (McConaughey příjemně překvapil). Je osvěžující, že se film nesnaží nic pitvat nebo řešit, jeho záměrem je sledovat 24 hodin ze života mládeže, vybavené více než malým množstvím alkoholu a marihuany (o sexuální nabuzenosti netřeba mluvit :) P.S. Afflecka jsem poznal až podle závěrečných titulků. 7/10 ()

campix 

všechny recenze uživatele

Linklater tohle prostě umí. Dokáže naprosto obyčejné věci natočit neskutečně poutavě. Ve filmu se prakticky nic zas tak zajímavého neděje, ale nemůžete se odrhnout. Dazed and Confused sleduje vlastně jenom jeden den konce školního roku někde na americkém maloměstě. Pro někoho je to symbolický konec studií, pro někoho je to teprve začátek. Sledujeme iniciační rituály noviců, trošičku té šikany, trošičku objevování a zkoumání spojené s dospíváním. Ozvláštňuje to kupa mladých herců, kteří jsou v současné době velké hvězdy. Affleck, McConaughey, Zellweger nebo Jovovich, takže je vidět, že na herecké talenty měl Linklater také velmi dobrou ruku. Malý velký film. Rozhodně nezbývá než doporučit. ()

Reklama

P1tr 

všechny recenze uživatele

Příjemné postavy, skvělá hudba, ale tím to bohužel končí. Ačkoliv se snímek soustředí na postavy a jednu chlastačku, i přes sympatické charaktery mi chyběl nějaký příběh, či zásadnější motivace postav. Dokonce i tyto atributy bych byl schopen oželet, kdyby snímek byl vtipnější. Takhle se jen nese v pohodovém a nevýrazném tempu, které zachraňují herci. Ale i oni mají problémy utáhnout prvních cca 40 minut, ve kterých se už tuplem nic neděje a divák čeká na party jako na spásu, která sice přijde, ale ne v takové míře, jak byste čekali. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem čekal něco na styl Flákače, ale toho jsem se kupodivu nedočkal, Něco málo k zamyšlení tam sice bylo, ale hlavně je ten film výpovědí o životě jedné generace a dál to už nezachází. A je to škoda, protože ze začátku se tam vše zajímavě vyvíjí a skutečně to má i potenciál, ale pak se to celé rozplizne. A tak je zde nakonec nejstěžejnější, jak moc si dokážete oblíbit postavy. Mě osobně moc nezaujala ani jedna a kromě pár povedených scén mě moc nezaujal ani ten film. Něco do sebe to ale stejně má, natočené a zahrané je to taky docela solidně, jen jsem od Linklatera čekal víc... Soundtrack ale skvělý, to musím uznat. Slabé 3* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Uplně jak kdybych poslouchal Radio Beat a do toho sledoval snad největší americký fagany sedmdesátejch let. Tady se šikany nebojí. Všechno jede na plný pecky. I přesto se ale z těch parchantů vylouplo pár zajímavých hereckých jmen. Matthew McConaughey, Milla Jovovich a Ben Affleck jsou určitě jména, kterých jsem si hendka všiml. Některým bych ale nafackoval, Matt je třeba vzorovej frajer libovej. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (33)

  • Filmári chceli do filmu používať pivá skutočnej značky Lone Star, spoločnosť však chcela vysoký "honorár" a percentuálny podiel zo ziskov. Preto sa rozhodli používať generické fľaše a plechovky. (Real Tom Hardy)
  • Aerosmith aj v skutočnosti hral v júni 1976 v Texase, a to rovno trikrát. (Real Tom Hardy)
  • O roli Bennyho se ucházel Vince Vaughn, ale protože se podle režiséra Linklatera příliš podobal Benu Affleckovi, roli dostal Cole Hauser. (Marek#33)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama