Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katolická církev se potřebuje zviditelnit a tak vyhlásí velkou akci s možností očištění od hříchů. Stačí projít v den konání slavnosti portálem kostela sv. Michala. Toho se rozhodnou využít Bartleby a Loki, dva padlí andělé, které bůh vyhnal z nebe, když odmítli plnit jeho rozkazy. Jenže pokud by se jim to povedlo, měli by cestu zpět do nebe otevřenou, čímž by zvrátili boží rozhodnutí a to by znamenalo konec světa. Aby se tak nestalo, obrátí se na rozvedenou Bethany Slaone, která je sice katoličkou, ale víru už dávno ztratila, serafín Metatron, který je zástupcem a mluvčím boha, a snaží se ji přesvědčit, aby se vydala do New Jersey oba padlé anděly zabít a zachránit tak svět. Slíbí jí dva pomocníky a ochránce, kterými se stanou svérázní drogoví dealeři Jay a mlčenlivý Bob. Ti ji hned druhý den zachrání život, když je přepadena Styxskými trojčaty, pomocníky démona Azraela, který má v plánu zničit boha a chce k tomu využít právě dvojici padlých andělů. Bethany, která je ve skutečnosti praneteří Ježíše a jeho posledním vzdáleným potomkem, se s Bobem a Jayem vydává na místo konání slavnosti. Cestou se k ní přidává z nebe spadlý třináctý apoštol Rufus, o kterém se v Bibli nepíše, protože je černoch a také mýtická múza Serendipita. Čeká je dlouhá cesta plná nebezpečí, jako třeba útok pekelného zabijáka Golgoťana, a překvapivých informací, jako třeba, že Ježíš byl taky černoch a bůh je ve skutečnosti žena. A na jejím konci pochopitelně střetnutí s Lokim, Bartlebym a také démonem Azraelem, který nehodlá dopustit, aby někdo překazil jeho plán. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (563)

MMR 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film. Dělání si legrace ze všeho možného, ať už je to z čehokoliv, tak to se mi líbí. Zde je kontroverzní výsměch katolické církve, což si myslím, že dost lidí by nedokázalo strávit. Jelikož já strávím vesměs vše, tak se mi to muselo líbit, a děkuji kámošce (bohužel pouze kámošce), která mi tento film doporučila, a tím pádem mi poukázala, že Jay a mlčenlivý Bob hrají ve více filmech Kevina Smitha. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejslabší Smithův film. Mnohem raději budu sledovat jeho podivné existence debatující o sexu a Star Wars, než pozorovat dva padlý anděly (v opravdu trapném podání Afflecka a Damona) a Smithovu verzi církve a všeho okolo ní. Nepovedená a hlavně neuvěřitelně dlouhá nuda s minimem vtipných situací a dialogů, kterou nezachrání ani Jay a Silent Bob. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Viděno 5x. Před Dogmatem jsem nevěděl, kdo je to Kevin Smith. Víc se mi líbí Jay and Silent Bob strike back, ale tohle je taky sranda. Kámoš Ježíš, Hovnodémon a můza... a vůbec, co to je za film o tom klukovi, co je sám doma?:-) Dogma je Smithovým nejznámějším, ale paradoxně taky nejslabším filmem. Sice tu zpracovává své osobní téma (snad každý kdo čte titulky ví, že tento tvůrce věří v boha a děkuje mu v každém svém filmu na prvním místě) a nefuckuje se tu tak, jak je u něj obvyklé, přesto (nebo právě proto?) to nějak drhne - což se ovšem na první shlédnutí ani moc nezdá, pokud člověk není s jeho dalšími filmy obeznámen. V poslední době mám pocit, že Smith je geniální scénárista, jako Silent Bob je také skvělý, ovšem jako režisér se za těmito dvěma funkcemi malinko ztrácí. Občas mu dělají problémy akční sekvence (hlavně rvačky - povšimněte si, jak řeší souboj Jaye, Silent Boba a Styxských trojčat na začátku filmu, nebo souboj hovnodémona s členy gangu - Smith se vyhýbá tomu mít protivníky v jednom záběru a spokojuje se buď jen s detailem, nebo reakcemi přihlížejících). Kromě toho pravděpodobně došlo ke konci filmu ke změně materiálu z filmové suroviny na digitál, to mi docela trhalo mé rozmazlené oči. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak trochu 'jiná' Smithovka. :) Mojí největší výtkou je asi délka trvání..i dvacetiminutové zkrácení by - upozorňuji k MÉMU USPOKOJENÍ (mluvím o uspokojení z filmu, NE uspokojení filmem:D) - pomohlo. Ovšem padlí andělé Damon s Affleckem jsou dokonalí (hlavně scéna, kdy Damon předvádí voodoo..SPOILER a pak všechny zabije:), Jay a Silent Bob jsou zkrátka Jay a Silent Bob (Jayovy neustálé narážky na sex jsou jednoduše vtipné i po stopadesáté..jen mi tentokrát chyběl nějaký jeho pořádný taneček:D), Alan Rickman jako 'hlas boží' (či snad Hlas Boží?!) je charismatický až hanba (už se těším na dalšího Pottera:), Salma Hayek jako bezpohlavní striptérka-múza pobavila a Alanis jakožto TA Bůh mě naprosto zaskočila, potom znechutila (a to ji mám opravdu rád), ale nakonec mě dostala při stojce na rukou. :D Ale hlavně!! Hlavně bych vystřihl - podruhé, viď Bobe :) - Kevina Smithe, tedy režiséra. Jeho velmi inteligentní a dá se říci, že i trefné, narážky na církev jak ji známe (tj. zprofanovanou..), jsou geniální, originální a rozhodně takovým způsobem ještě neopotřebované..BRAVO! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé - Alanis JE bohyně;) Za druhé - institucionalizace víry je zlo, dříve nebo později. Za třetí - zatratit někoho do Wisconsinu ještě jde, mohli byste taky skončit na právnický fakultě v Plzni. Za čtvrté - Alane Rickmane, ty bys měl bejt bůh, aspoň podle tohohle filmu mi to přišlo jako fajn nápad:) Za páté - konečně film, který vás přesvědčí o tom, že na ženě není nejdůležitější "to jedno", protože Salma je úžasná i jako bezpohlavní anděl;) Za šesté - "negerská" satira, jakou předvádí na pokyn bělocha Smithe "bratr" Chris Rufus Rock, je opravdu úderná. Zvlášť když si vpomenete na ty panďuláčky co v maskáčích a s pár kily zlata kolem krku a na rukách mluví do hudby o tom jak má ten niga brotha těžkej život. Za sedmé - šťastná sedmička je stejnej blábol jako nešťastná třináctka, ale řečma o síle symbolu bych jen maskoval že nemám o čem psát:) Za osmé - sprostota jakou nás častuje především Jay nesahá ani po kotníky té sprostotě, která zneužívá děti (nejen pohlavně) a má při tom plnou hubu boží lásky. Navíc ta Smithovsko Jayovská je mnohem zábavnější. Za deváté - individuální prožitek ze zákona nového mám dnes a denně, při tom fofru s jakým se zákonoprodejci snaží bez ladu a skladu přiblížit EU, a řeknu vám že je to ještě větší grc než ten nový zákon co se prý má psát s velkými písmeny. A za desáté - výborná zábava budiž Smithovým poselstvím na věky věků ámen. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (36)

  • Alanis Morissette měla původně hrát hlavní roli Bethany Sloan, ale kvůli svému světovému turné to musela odříci, ale byla jí nabídnuta role boha jako odškodné. (Kulmon)
  • Jayova věta "Celý svět je proti nám chlape, přísahám bohu" je Jayem pronesena v každém filmu, kde se objeví. (Kulmon)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama