Reklama

Reklama

Hitler, Stalin a já

(TV film)
  • angličtina Hitler, Stalin and I

Životní osudy paní Hedy Margoliové-Kovalyové svými proměnami překonávají veškerou fantazii. Heda Blochová se narodila v židovské rodině spoluzakladatele známé pražské továrny Koh-i-noor. Provdala se za doktora práv Rudolfa Margolia. Brzy poté byli oba i s rodinou paní Margoliové odvezeni do ghetta v Lodži. Prožili tam několik let. Poté byli všichni deportováni do Osvětimi. Tam se viděli naposledy. Díky šťastné náhodě byla paní Heda po několika měsících převezena do dalšího tábora a zařazena do pochodu smrti. Podařil se jí útěk a tak se zachránila. To se psal únor 1948. Boj o přežití pokračoval. Heda se dramaticky protloukala i v Praze, kde ji nikdo z bývalých "přátel" nechtěl ubytovat. Optimistická povaha a činorodost jí pomohly opět přežít. Její manžel - JUDr. Margolius - prošel rovněž několika koncentračními tábory. Po osvobození se vrátil a shledal se svou ženou. Avšak tragická životní zkušenost byla jedním z impulzů jeho příklonu ke komunistické ideologii a ke vstupu do KSČ. Po únoru 1948 přijal funkci náměstka ministra obchodu a v rámci stranických čistek padesátých let se pak stal jednou z obětí procesu s Rudolfem Slánským. Odsouzen k smrti za zločiny, které nespáchal. Heda Margoliová prožila osud manželky "zrádce lidu", tak jako mnozí další. Ponižování, diskriminace i další životní peripetie - tentokrát už jako manželku Pavla Kovalyho (pod jehož jménem překládala mj. i Chandlera) - ji po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 dovedly až k emigraci. Do České republiky se vrátila teprve po roce 89.
V dokumentu nazvaném Hitler, Stalin a já vypráví svůj životní příběh, který na pozadí výjimečných archivních záznamů se stává i strhujícím obrazem dvacátého století se dvěma drtícími totalitními režimy, procházejícími Evropou a ovlivňujícím osudy jejích obyvatel. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (22)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Formou je to ten nejtradičnější typ dokumentů, který si vystačí s jednou vrásčitou tváří ženy, co prožila zatraceně komplikovaný lidský osud, a s ilustračními archivními záběry, kterými je vyprávění prokládáno. Pro hodnocení je ale důležitý obsah - sugestivní výpověď člověka, který přežil dvě diktatury a přišel při tom o většinu svých blízkých. Celkový dojem: 90 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh si vystačí s jednou hovoriacou hlavou. Trefné sú aj sprievodné zábery (sírovú zlosť chŕliaci komunistický prokurátor, zahrabávanie mŕtvol z koncentrákov buldozérom). Poznámka: Zaujala nenápadná zmienka aktérky o tom, ako je v súčasnosti rok 1968 opovrhovaný, no išlo o výnimočnú dobu. Súhlas - eufória prevratu 1989 vydržala cca rok, kým všeobecne zdieľaný pocit rastúcej slobody tu bol zhruba od polovice 60. rokov. Tak nespútane a pritom živo vyjadrované názory, aké boli v tlači rokov 68-69 som dodnes nenašiel. Nielen kvôli autocenzúre vyplývajúcej z dnes panujúcich obmedzení rozsahu prípustných tém. Obmedzení ekonomických, sponzorských i vlastníckych. Pocit, že dnes sa smie všeličo, pretože ideme skúsiť socializmus bez teroru bol priam euforizujúci oproti poslušnému vojdeniu do ohrádky mamonárskeho kapitalizmu po roku 1990. Spravodajstvo i umenie mali úplne špecifickú príchuť radostne skeptického poznávania vytrhnutia sa z reťazí totality. Dnes, napriek deklarovanej slobode, sa noviny nedajú otvoriť, pretože ich obsah sa absolútne vzdialil bežne pociťovaným problémom človeka i doby. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Paní Třeštíková není vidět, není slyšet, jakoby jen čistě náhodou někdo zapnul kameru v obýváku jedné dámy s mimořádně zajímavým životním příběhem. Profesionalita a pokora paní Třeštíkové je naprosto úžasná. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Bezesporu zajímavý životní příběh pojatý stylem mluvící hlava občas proložená archivními záběry (70%). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné vyprávění u čaje na zajímavé téma. Ještě tak s paní Hedou mít možnost posedět někde na chatě u krbu při sklence vína....Vyprávění hned začíná drsně popisem německé efektivní odlidštěné mašinérie na smrt. Říká se proč Židé kráčeli s rodinami do té plynové komory tak spořádaně a aspoň symbolicky se nevzepřeli. Němců mi je dnes spíš líto když vymírající obyvatelstvo vlivem dlouholeté nízké porodnosti Němek, které raději studují doktoráty a cestují je postupně nahrazováno Afričany a Araby a brzo spáchají další holocaust na sobě. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný dokument o osudu ženy, která na vlastní kůži zažila nacistické i komunistické represe. Koncentrační tábory i politické procesy 50. let. Výpověď silné osobnosti. Přes všechno, co prožila, zůstala Heda Margoliová-Kovalyová sebevědomou a vyrovnanou ženou. Čest její památce. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Profesionální dokument Heleny Třeštíkové, který si na nic nehraje a je velmi odlišný od sraček vysílaných na History. Heda Margoliová prožila s fašisty a komunisty příběh vydávající na televizní seriál. Nejvíc mě zaujala pasáž, kde upozorňuje svého manžela na zlotřilost komunistů. On ale věří. Víra ho přivádí na popraviště. Proto také paní Heda v r. 68 mizí na západ. Se všemi těmi -isty mávající vlajkami má svou zkušenost. Státní kanály by tento dokument měly vysílat pravidelně, protože na zločiny všech těchto -istů se nějak rychle zapomíná, zvlášť mezi regály přecpaných supermarketů. ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem viděl již v době, kdy byl natočen. Komentář k němu ale píši až po dvaceti letech od shlédnutí. A píšu jej právě proto, že na něj, respektive na paní Hedu a její životní přístup, nedokážu zapomenout a neustále se mi v mysli opakuje její věta "Hitler je mrtvý, Stalin je mrtvý, ale já žiju". ()

Mathew55 

všechny recenze uživatele

Nejdrsnější autentické záběry z koncentráků a velmi krutý životní příběh vyprávěný osobou, která ho prožila. Heda Margoliová si prošla tím nejhorším z obou totalitních režimů, a přesto si uchovala duševní zdraví a nyní pomocí dokumentu předává své osudy dál... Velmi statečná žena... RIP ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Ocenění ELSA 2002 v kategorii "Původní domácí tvorba - Dokument - samostatný pořad", udělená Českou filmovou a televizní akademií. ()

ellegrey 

všechny recenze uživatele

Povedené dílo se silným , a bohužel, skutečným tématem, které nám, Čechům, má, co říct. Ona nevinná poslední věta mi vehnala slzy do očí. Navrhovala bych povinné promítání na školách a i některým dnešním lidem by si uvědomění pár těchto základních podstat neuškodilo... ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi tklivý příběh o životních osudech dámy, jenž by svým racionálním optimismem a v pravdě urputnou chutí k životu dle morálních hodnot, je hodna zaslouženého obdivu a měla by být příkladem nám všem. Výborná práce Heleny Třeštíkové.. Snad jen, že ve vzpomínkách tak trochu nepadly na přednes okolnosti a způsob jakým její první manžel na ministerstvu pracoval. Nicméně za svou asi naivitu zaplatil bohužel cenu nejvyšší, svou důstojností a životem. Co se nepovedlo náckům, to dokonali čeští Stalinisté. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Možná až neskutečný příběh ženy, které se hodně dějinných událostí 20. století přímo dotklo. Silný příběh, citlivě nasnímaný štábem režisérky Třeštíkové - opravdu dokumentární styl, kdy jen koukáte s otevřenou pusou z pozice druhého člověka (pozorovatele a dotazovatele oné staré dámy), ale navíc naprosto vtaženého do děje. Perfektní dokumentární zážitek okořeněný vhodnými archivními materiály. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Životní příbeh této paní me zcela odrovnal a zaroven je to neco nepředstavitelného, co všechno se mohlo stát... Paní Třeštíková dokazuje svůj dokumentární um,který je opravdu svetový a ač je to k podivu opravdu tomu stačí jen a pouze obdivuhodný příbeh jedné ženy proložený archivními ( a fakt silnými ) zábery.A ta poslední veta je silnejší než si myslíme! ()

5kad5 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh, který určitě stojí za shlédnutí. Obsahuje celkem unikátní a perfektně vybrané autentické záběry, které asi nejlépe reflektují oba režimy. Dokumentárně velice slušné. ()

Reklama

Reklama