Reklama

Reklama

Nejhorší obavy

  • USA The Sum of All Fears (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Ryan představuje populární postavu tajného agenta CIA ze špionážních románů Toma Clancyho. Románová řada s životním příběhem tohoto výjimečného analytika si rychle získala své věrné čtenáře a dočkala se několika filmových zpracování. Jack Ryan se na filmovém plátně poprvé představil ve strhujícím thrilleru Hon na ponorku (1990), následně zmařil teroristický útok IRA ve Vysoké hře patriotů (1992) a čelil kolumbijské drogové mafii i zrádcům v řadách zpravodajské služby v Jasném nebezpečí (1994). Po několikaleté přestávce se Jack Ryan objevil znovu v akci ve filmu Nejhorší obavy (2002). Po Alecu Baldwinovi a Harrisonu Fordovi se role neohroženého agenta zhostil Ben Affleck. Setkáváme se s ním v pozici nastupujícího analytika CIA a specialisty na politické poměry v bývalém Sovětském svazu, kde se právě ujal moci nový ruský prezident. Ryan o něm před časem napsal odbornou studii, a proto se vydává s americkou delegací na zdánlivě rutinní inspekci ruských nukleárních zbraní. Během ní ovšem vychází najevo, že zmizeli tři elitní ruští fyzici, kteří jsou schopni sestrojit atomovou bombu. Politické napětí mezi oběma velmocemi narůstá a nejhorší obavy z nové studené války se naplňují. Když dojde ve Spojených státech k atomovému útoku, Rusko se jeví jako jasný viník. Svět se ocitá na pokraji jaderné katastrofy a Ryanovi zbývá k jejímu odvrácení zatraceně málo času. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (364)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5...O tom ako Ben "Kamennýksicht" Affleck s nulovou charizmou zachraňuje svet...Ono to znie ako pekný prúser, skutočnosť je však až na ústredného trtka výrazne pozitivistickejšia. Načrtnutá klišoidnosť z úvodu je naozaj len predpokladaná, príbeh je plný zaujímavých zvratov, ktoré by som fakt nečakal. Postavy z politických kruhov presvedčivé a predovšetkým- divák sa nestíha nudiť a dostáva dobrý a zábavný triler. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi příjemné překvapení - ale neměla jsem obavy o režiséra, ale o Bena Affleca. Ten se kupodivu zhosti role Jacka Ryana solidně (i když na Harrisona Forda podle mě nemá ani v nejmenším). Film samotný má spád, je napínavý, zajímavý, nekončí jen u klišé (jako většina akčních filmů nebo thrillerů), doprovází ho hudba přesně naplňující to, co bylo žádáno, technicky je natočen taky obstojně... Podle mě jde o velmi povedený film v rámci žánru, ale stejně jako u ostatních adaptací Toma Clancyho mám jeden velký problém - u filmu se bavím, ale nezůstane mi z něj nakonec v hlavě po pár dnech vůbec nic. Pobaví, ale nezaujme. ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušně natočený akční snímek. První polovina filmu se sice ani zdaleka nemůže chlubit nějakým závratným tempem (spíš naopak : jasně chápu - snaží se představit osoby, místa, motivace, atd., ale po téměř hodině vykecávání a nicnedělání jsem měl co dělat, abych se nezačal nudit.), ale naštěstí po teroristickém útoku na USA (hrůza - je mi líto - takhle to napsat) dostává film konečně tak potřebné tempo a dynamiku, a je se skutečně na co dívat. Film také příjemně překvapí několika žánrově netradičními dějovými zvraty. "Nejhorší obavy" můžu vřele doporučit všem sadistům, kteří vždy do poslední chvilky marně doufají, ža ta zatracená bomba přece jen bouchne. Bouchne. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ben Affleck sice nemá takové charisma jako dřívější představitelé Jacka Ryana (Alec Baldwin a Harrison Ford), ale dá se to přičíst například faktu, že tento snímek dějově předchází těm třem dříve natočeným. Opět zde má svou roli světová politika a lidé, kteří se do ní serou. Vskutku oddychový politický thriller. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ben Affleck samojediný zachraňuje svět od atomové války... Koukatelný akčňák na sobotní večer. Na rozdíl od většiny zde se mi líbila první třetina filmu. Měla ten správný námět a i byla vtipná (Freeman). Od výbuchu bomby a hodně neuvěřitelné a náhlé integrace Afflecka do CIA, kdy mohl volat ministrům i prezidentovi do Air Force One měl film sestupný spád. Už vidím jak Rusové bez povšimnutí doletí k USS letadlové lodi a nasází do ní rakety.. Jako protiúder USA podniknou s pouhými třemi F16 nálet na Ruské letiště a totálně jej vysmaží... Perlu všemu dodal Affleckův kolega, který mu do Baltimorských hořících doků zdevastovaných jaderných výbuchem (kde Ben pátral po stopách zásilky z Haify) poslal telefonem na pomoc policisty... A to se minutu předtím dovídáme, že telefonické spojení v Baltomiru po výbuchu nefunguje.... Kladně hodnotím skutečnost, že se v tomto snímku okrajově do se USA a Rusko skutečně pustí. Jo vidět to tak v šestnácti... asi bych byl napnutý jak struna. Romantický závěr s milým staříkem z Brežněvovy éry, Benem se snoubenkou na dece s panoramatem Bílého domu a v pozadí ruku si podávajích prezidentů byl pověstnou třešničkou na tomto hodně krémovém dortu... Ale já na dortu krém nerad. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (19)

  • Letoun, se kterým prezident odlétá po výbuchu bomby, je Boeing E-4B Nightwatch, létající velitelské stanoviště, které má primárně sloužit prezidentovi USA v případě jaderné války. Neoficiálně se mu také přezdívá „doomsday aircraft“ (letadlo soudného dne). Celkem byly vyrobeny 4 tyto letouny, přičemž jeden z nich je neustále v pohotovosti připraven pro prezidenta USA k okamžitému použití a doprovází ho na všech vnitrostátních i zahraničních cestách. (Foxhound#1)
  • Ben Affleck se před natáčením setkal s oběma předchozími představiteli Jacka Ryana, Alecem Baldwinem a Harrisonem Fordem: "Moc je respektuju, a i když jsem fanda předchozích filmů a Clancyho knížek, nikdy bych do toho nešel bez jejich podpory. Nejdřív jsem si dlouho podíval s Alecem - byl hrozně milý a poradil mi, jak nejlíp mohl - a pak jsem zavolal Harrisonovi. Tentýž příběh. Kdyby to Harrison pořád chtěl dělat, tak neřeknu ani popel, uhnu mu z cesty a s chutí si na něj koupím lístek do kina. Jenže on už to z nějakého důvodu má za sebou, takže mi popřál, ať si to pěkně užiju. Nejdůležitější bylo setkání s Tomem Clancym. On tu postavu stvořil a já bych ji nechtěl hrát, kdyby si autor nemyslel, že se pro ni hodím." (NIRO)
  • Věta "Meet the new boss, same as the old boss," pochází z písně "Won't Get Fooled Again," kterou proslavila kapela The Who. (Dreadd)

Související novinky

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Je Maguire dobrý Nemec?

Je Maguire dobrý Nemec?

22.04.2005

Tobey Maguire (na obr.), ktorý od čias Spider-Mana 2 herecky nepohol ani prstom, bude účinkovať v dráme THE GOOD GERMAN v réžií "pohodára" Stevena Soderbergha. George Clooney si v snímke zahrá… (více)

Reklama

Reklama