Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladistvě nadšená učitelka se snaží zvýšit životní úroveň obyvatel upadající pohraniční obce... Sympatický mladík s podmíněným trestem byl první velkou rolí Josefa Abrháma. Miroslav Horníček často vyprávěl veselou historku z natáčení o svých jízdách na motocyklu. (oficiální text distributora)

Recenze (12)

sator 

všechny recenze uživatele

Krásná Chadimová má bezpodmínečnou radost ze života a stále se směje jako v reklamě na zubní pastu. Horníček co by cestující farář na motorce neodolatelný... Je to trochu jako LSD trip ale jen černobílý... Tak by mě zajímalo zda věděli autoři co nám chtějí sdělit... Za Horníčka Chadimovou po hvězdě.... ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poněkud nudný film, který se dostane do obrátek po 50. minutě. Úroveň značně pozvedl výkon Josefa Abrháma. Malou roličkou se blýskla Jiřina Štěpničková, lumpa si zahrál Bohumil Šmída. Tvrzníková sice hraje s velkým zaujetím ale nepříliš přesvědčivě. Horníček v roli kněze je výborný stejně jako vesničan Rozsíval. Ilja Prachař předvedl nadprůměrný výkon. Bonusem jsou roličky Kováříka, Herze (ten byl i asistentem režie) a Šimka. Hlavním představitelům i vedlejším postavám to docela slušelo. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Pan farář říká dětem pravdu. Soudružka učitelka dětem lže. Pěkná hudba Sternwalda. Neskutečně na blond odbarvený Šmída v roli pěkného homo(?) šmejda. „Já tu byl soudružko jedinej komunista ve vsi. A vše tady funguje díky mě,“ říká nadutě a povýšeně jeden strejc. Díky rudé knížce se tam ještě několikrát objeví a vždy se jen naparuje a plácá bláboly. Horníček v pěkné roli faráře. Jinak je to celkem bez politiky. Nejhezčím momentem filmu je rázování rozesmáté učitelky na zámeckém nádvoří za doprovodu posádkové hudby. 70 % ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Dost mě překvapilo, nho..vlastně nepřekvapilo nízké hodnocení a komentáře. Už jen Jaroslava Tvrzníková a Josef Abrhám zaslouží samotnou hvězdičku navíc. Příběh mladé, odhodlané, optimistické budovatelky Elišky, která nevidí v ničem žádný problém a do všeho se dere opravdu po hlavě. Přesně tímto stylem se pustí do nové výzvy, což je učitelské místo ve vesnici, která je pro takovou ženu opravdu dost nevhodná. Od prvního dne je prostředí čím dál hustší a dokonce i někteří místní obyvatelé mluví s Eliškou s krutou upřímností. Každopádně nejen, že se Eliška nedá odradit, navíc zde najde i velmi spřízněnou, trochu bláznivou duši, v podobě mladého ulítlého Františka. Ten má také svou pošramocenou minulost a právě její zatajení před Eliškou u nich vyvolá první rozkol. Franta se navíc stane obětí kolegy, který ho málem dostane zpět do kriminálu. Nakonec ale vše dobře dopadne a život jde šťastně dál. Může to vypadat jako pitomost, ale nevěř tady těm chytrákům, který to ani neviděli do konce, věř mně, skvělý herci a určitě vstřebatelný příběh s necenzurovanými dialogy o špatné i dobré tváři nastupujícího komunismu. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

"Šel by tu postavit zesilovač? Šel, ale to by chtělo práci. Ano. Dvacet chlapů na půl roku. Ano. Materiál. Ano. Ale především, budovatelský romantismus. A to je přeci váš obor. Ano." --- Je to tak, budovatelský romantismus. Ovšem v atraktivním balení. S Abrhámem! S Horníčkem! S Prachařem a Kováříkem! A dokonce se Slávkem Šimkem šoumenem v neuvěřitelné roli vojáka. Celé je to však tak strašně schematické a blbé (betonářka konečně po roce betonování dostane umístěnku a odchází do pohraničí učit 12 žáků a zvelebovat kulturní život obce navzdory všem), že nad dvě hvězdy se to žel bohu nepodívá. ()

Zajímavosti (3)

  • Miroslav Horníček, který zde hraje faráře, měl v roli přikázánu jízdu na motocyklu. Herec, který měl tehdy čerstvý řidičský průkaz na auto, se nebyl schopen řízení motocyklu naučit. Režisér proto přistoupil k trikovému způsobu. Všechny scény, kdy má farář řídit motorku, jsou řešeny tím způsobem, že herec túruje motorku, předstírá, že se chce rozjet, nastane střih a odjíždí motocykl řízený instruktorem, zabíraným zezadu. V jediné scéně, která je zabíraná čelně, nebylo možné Horníčka nahradit, tedy musel řídit on sám. To bylo řešeno tak, že motocykl neměl spuštěný motor a na laně ho mimo záběr táhlo dvanáct chlapů. (cundak)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Říčkách v Orlických horách. (dyfur)

Reklama

Reklama